Ktoré zánovné autá boli za posledný rok v kurze? Vo V4 je na vrchole rebríčkov Octavia a Astra

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 2. 2020
Autobazáre rástli aj napriek stagnácii trhu. Najobľúbenejšími modelmi boli opäť Škoda Octavia, Fabia a VW Passat.
Ktoré zánovné autá boli za posledný rok v kurze? Vo V4 je na vrchole rebríčkov Octavia a Astra

Zdroj: Shutterstock

Napriek spomaleniu, ktoré bolo vlani viditeľné v celom sektore nových aj ojazdených vozidiel, najväčší predajca zánovných vozidiel na Slovensku rástol v počte predaných vozidiel. V sieti 57 predajných a výkupných pobočiek AAA AUTO si kúpilo zánovné a ojazdené autá 86 000 zákazníkov, čo je o 3 000 viac ako v roku 2018.

V Českej republike si s počtom 47 000 predaných vozidiel skupina udržala pozíciu najväčšieho domáceho predajcu automobilov v rámci jedného subjektu. Na Slovensku si v niektorej z pobočiek spoločnosti kúpilo auto viac ako 18 000 zákazníkov. Najväčší rast dosiahla spoločnosť  v Poľsku, kde predala oproti roku 2018 o 58 % viac áut, celkovo takmer 15 000.

Rástli aj iní. Novodobá Mototechna, ktorá sa zameriava predovšetkým na predaj zánovných  automobilov, v minulom roku predala rekordných 12 500 jazdených vozidiel. Najžiadanejším autom vlaňajšku sa stala Škoda Rapid, ktorej výroba sa aj napriek veľkej obľúbenosti Slovákov a Čechov  skončila. Medzi zánovnými prémiovými automobilmi bol najväčší záujem o Audi A5.

Zánovné autá v roku 2019: mierne drahšie, ale s menej kilometrami

Rok 2019 sa na trhu zánovných vozidiel niesol v znamení drahších áut s nižším nájazdom kilometrov. Cena oproti roku 2018 narástla o 800 eur, na najčastejšiu priemernú čiastku 20 600 eur. Najčastejší nájazd sa znížil a to o viac než 4 tisíc kilometrov,  na hodnotu 13 500 km. Záujemcovia o zánovný automobil si vlani na Slovenku mohli vyberať z celkovo 39 136 vozidiel. Dáta vyplynuli z analýzy slovenského trhu zánovných áut.

Šoféri, ktorí si chceli zaobstarať spoľahlivé zánovné auto, si v roku 2019 mali z čoho vyberať. V ponuke zánovných vozidiel od inzerentov, bazárov a firiem sa na Slovensku sa objavilo celkom 39 136 áut, teda o 10 149 viac ako v roku 2018. Zaujímavý vývoj bol predovšetkým z pohľadu najčastejšej ceny, ktorá sa medziročne zvýšila o 810 eur. Na druhej strane, najčastejší počet najazdených kilometrov sa znížil o vyše 4 tisíc. Najčastejší vek zánovných vozidiel v ponuke na predaj sa od roku 2018 nezmenil a zostal na hodnote 1 roku.

Z pohľadu druhu pohonu výrazne narástla ponuka zánovných automobilov na benzín, ktorých bolo k dispozícii o 12 389 kusov viac ako v roku 2018.  Pribudlo tiež áut na alternatívny pohon, ktorých počet stúpol z 566 na 1275 kusov. Záujemcom o zánovné jazdené auto s dieselovým motorom sa minulý rok výber zvýšil z 14 476 kusov na 16 509. Ako v roku 2018, tak aj vlani boli, prvé štyri priečky najčastejšie ponúkaných modelov áut na slovenskom trhu rovnaké. Na prvom mieste kraľuje Škoda Octavia, druhé miesto obsadila Škoda Fabia, nasledujú Škoda Rapid a Kia Ceed. Zmena nastáva až na piatom mieste, na ktorom Kia Sportage vystriedala Volkswagen Golf.

Najrozmanitejší výber, s počtom 15 235 zánovných áut, vlani tradične poskytol Bratislavský kraj. Na opačnom póle, s 2 430 zánovnými automobilmi, sa v rebríčku regiónov umiestnil Prešovský kraj. Rovnako ako u nás, aj v ostatných krajinách strednej Európy, ponuka zánovných áut vlani medziročne narástla. Približne  o štvrtinu väčšia bola v Českej republike (celkom 107 394 ks) a v Maďarsku (54 411 ks), v Poľsku sa navýšila o 17 % (189 554 ks).  

 

Octavia a Astra kraľujú rebríčkom vo V4

Najpredávanejším vozidlom je už dlhodobo Škoda Octavia. Ťahúňom je obzvlášť v Českej republike a na Slovensku, kde obsadila s prehľadom prvé miesta. V Poľsku jej patrí tretia pozícia, v Maďarsku až štvrtá. Druhé a tretie miesto u nás a v Čechách obsadili dva veľmi obľúbené modely, ktorými sú Škoda Fabia a Volkswagen Passat.

Zaujímavosťou je, že zatiaľ čo menšia Škoda je v ČR a SR druhým najobľúbenejším vozidlom a v Poľsku jej patrí 5. pozícia, v Maďarsku je až na 19. mieste. V Maďarsku sú všeobecne obľúbené pre nás nie až tak bežné autá ako napríklad Suzuki Swift, Opel Corsa, Suzuki Ignis alebo Mazda 3.

V Poľsku a Maďarsku je na prvom mieste Opel Astra. Veľmi obľúbený je tu tiež Ford Focus obhajujúci druhú pozíciu. Skokanom tohto roku je Škoda Rapid, ktorá sa tento rok posunula v ČR až na 4. pozíciu a v celej skupine je na 6. mieste.

Tabuľka č.1: TOP10 najpredávanejších vozidiel v sieti AAA AUTO v roku 2019

Česká republika Slovenská republika Poľsko Maďarsko
Škoda Octavia Škoda Octavia Opel Astra Opel Astra
Škoda Fabia Škoda Fabia Ford Focus Ford Focus
VW Passat VW Passat Škoda Octavia Suzuki Swift
Škoda Rapid VW Golf VW Golf Škoda Octavia
Škoda Superb Škoda Superb Škoda Fabia VW Golf
Hyundai i30 KIA Sportage Renault Clio Opel Corsa
VW Golf Kia Ceed Renault Megane Suzuki Ignis
Ford Focus Opel Astra Opel Corsa Renault Megane
Ford Mondeo Škoda Rapid Opel Insignia Mazda 3
Škoda Yeti Ford Focus VW Passat Suzuki SX4

Zdroj: Aures Holding

V roku 2019 opäť výraznejšie v obľube poskočili vozidlá SUV, ktorých sa v sieti autocentier AAA AUTO predalo o 14 % viac ako v predchádzajúcom roku. Zaujímavosťou je, že väčšinou nešlo o autá s náhonom na všetky štyri kolesá. Významnejšie stúpol tiež záujem o off-roady (nárast o 11 %) a o MPV (nárast o 8 %). V celkovom súhrne si ale stále 35 % zákazníkov kupuje hatchback a 24 % kombi.

Ponuka ojazdených hybridov a elektromobilov prudko vzrástla

Najpopulárnejšou značkou ojazdených hybridov a elektromobilov je Toyota, nasledujú BMW a Lexus. Hybridy a elektromobily si postupne nachádzajú miesto aj na slovenských cestách. Priaznivci týchto ekologickejších vozidiel si v roku 2019 mohli vyberať z podstatne širšieho spektra ako predošlý rok. V ponuke automobilov z druhej ruky sa minulý rok objavilo celkom o 943  hybridov a elektromobilov viac.

Autá s rôznymi alternatívami hybridných pohonov, ako aj čisto elektrické autá si už aj na Slovensku získavajú svoj priestor popri klasických autách so spaľovacími motormi. Svedčí o tom ich rastúci podiel v ponuke bazárov, firiem a súkromných inzerentov. Zatiaľ, čo za celý rok 2018 sa ich spolu na slovenskom trhu medzi ojazdenými autami objavilo na predaj celkom 1280, v roku 2019 sa ich počet vyšplhal až na 2223, čo je nárast o 74 percent.

A ako vlastne vyzerá typický jazdený hybrid či elektromobil v ponuke slovenských inzerovaných  áut? Podľa štatistík má najčastejšie o niečo viac ako dva roky, najazdených má v priemere 27 166 kilometrov a zaobstaráte si ho za čiastku okolo 21 tisíc eur. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa cena síce zvýšila, ale zato si Slováci môžu kúpiť podstatne mladší automobil, s najnižším priemerným nájazdom kilometrov za posledné 4 roky. Pre porovnanie, v roku 2016 si záujemcovia o elektromobil či hybrid mohli vyberať najčastejšie z áut s nájazdom 78 tisíc kilometrov a vekom 3,2 roka. Podobný trend sleduje spoločnosť AAA AUTO aj v ďalších krajinách , v Českej republike, v Poľsku aj v Maďarsku

Slováci pri výbere hybridu a elektromobilu mohli naraziť najčastejšie na modely značky Toyota. Najobľúbenejší je model Toyota Auris, hneď za ňou nasleduje Toyota C-HR a tretiu priečku obsadil model Toyota Prius.

Tabuľka č.2: TOP10 najinzerovanejších hybridov a elektromobilov v SR za rok 2019

Číslo v poradí Model Počet kusov
1. Toyota Auris 209
2.  Toyota C-HR 161
3.  Toyota Prius 127
4.  Toyota RAV4 124
5.  Toyota Yaris 112
6.  BMW i3 107
7. Lexus RX 93
8.  Kia Niro 80
9.  Nissan Leaf 74
10. Lexus NF 74

Zdroj: Aures Holding

Anketa

Aký je rok výroby vášho auta?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok