Slováci v zime nezvyknú dovolenkovať v zahraničí. Väčšina zostáva doma, ukázal prieskum

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 2. 2020
Lyžovačka v zahraničí nie je pre Slovákov taká bežná, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Väčšina Slovákov v prieskume vyjadrila názor, že necestuje za hranice Slovenska.
Slováci v zime nezvyknú dovolenkovať v zahraničí. Väčšina zostáva doma, ukázal prieskum

Zdroj: Shutterstock

Lyžovačka v zahraničí nie je pre Slovákov taká bežná, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Až 61% Slovákov v prieskume odpovedalo, že v zime na dovolenke neboli v minulosti a neplánujú ísť ani tento rok. Naopak, tretina Slovákov si po minulé roky užila zimnú dovolenku v zahraničí. Túto sezónu plánuje zimnú dovolenku v zahraničí 16% opýtaných, pričom približne dve tretiny z nich už majú predchádzajúcu skúsenosť s takýmto typom dovolenky. Vyplýva to z nedávneho prieskumu verejnej mienky, ktorý pre poisťovňu Groupama robila agentúra Focus.

Zimnú dovolenku v zahraničí ovplyvňuje finančná situácia

Zo sociálno-demografických údajov jednoznačne vyplýva, že zimnú dovolenku v zahraničí u Slovákov najviac ovplyvňuje ich finančná situácia. S rastúcim príjmom stúpa aj percento opýtaných, ktorý na otázku „Chodievate počas zimných mesiacov na niekoľkodňový dovolenkový pobyt do zahraničia, či už kvôli lyžovaniu alebo za teplom a exotikou?“ odpovedajú kladne.

„S ohľadom na tento fakt môžeme povedať, že každý štvrtý Slovák, ktorý žije v domácnosti s mesačným príjmom 1800€ a viac plánuje ísť túto sezónu na zimnú dovolenku do zahraničia,“ vysvetľuje šéf agentúry Focus, Martin Slosiarik.

 

Cestovné poistenie sa stáva štandardom na cestách i v zime

Spomedzi opýtaných, ktorí chodievajú alebo plánujú zimnú dovolenku v zahraničí, až 79% vždy uzatvára cestovné poistenie. „Je veľmi dobré, že sa cestovné poistenie stáva aj u nás štandardom a ľudia neriskujú cestovanie do zahraničia bez poistenia. Cena poistného je neporovnateľne nižšia, ako náklady v prípade nehody či ošetrenia v zahraničí,“ vysvetľuje hovorca poisťovne Groupama, Ivan Bobošík.

Ďalších 13% opýtaných tvrdí, že cestovné poistenie uzatvára, ale nie vždy. Iba 6% respondentov cestovné poistenie na zimnú dovolenku neuzatvára. A aké na to majú dôvody? „Pre túto skupinu respondentov je kľúčový dôvod to, že cestovné poistenie nepovažujú za potrebné. Takto argumentuje až 28% z nich,“ dodáva Slosiarik.

Druhým významným dôvodom, pre ktorý si táto skupina respondentov nezvykne uzatvoriť cestovné poistenie je cena poistného. Pre 19% z nich je poistenie buď drahé alebo chce na tejto položke dovolenky ušetriť. Medzi ďalšie uvádzané dôvody, pre ktoré si ľudia neuzatvárajú cestovné poistenie je rozhodovanie podľa situácie, napr. podľa typu aktivít na dovolenke, destinácie, podmienok (12%); to, že zabudne alebo nestihne poistenie vybaviť (11%); poistenie má inou formou - celoročné, zahrnuté v cene dovolenky... (11%); nechodí na aktívne dovolenky – napr. nelyžujú, nešportujú (5%).

Cestovanie v roku 2020 môže ovplyvniť koronavírus

Čínske medicínske autority potvrdili začiatkom roka prenos koronavírusu 2019-nCoV z človeka na človeka, čím sa cestovateľské chúťky Slovákov do exotiky znížili. Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu a tým, že na vírus aktuálne ešte stále neexistuje očkovacia látka, Čína a niektoré ázijské krajiny varujú pred cestovaním do miest, kde boli potvrdené tieto prípady. Vzhľadom na súčasnú celosvetovú migráciu ľudí a spôsob prenosu infekcie (kvapôčková infekcia, vzdušná cesta) môže byť každé cestovanie rizikové – napríklad pobyt v letiskovej hale, na palube lietadla, vo vlaku. Preto treba zvážiť nevyhnutnosť cestovania.

Ak ste sa teda chystali tráviť dovolenku v zahraničí a kúpili ste napríklad lacnú letenku s prestupom v Číne, aerolinky vám vrátia peniaze. Použiť ich v podstate ihneď a tak na zimnú dovolenku môžete cestovať napríklad do Tatier alebo do obľúbených európskych metropol. Odporúčame pozrieť 5 tipov na výlet počas jarných prázdnin.

Anketa

Máte pri cestovaní uzatvorené aj poistenie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok