Poistenie dieťaťa na lyžiarsky výcvik? Na svahu ho chráni skipas, mimo svahu úrazové poistenie

Roland Regely | rubrika: Článok | 17. 2. 2020
Pri skupinovom zájazde za účelom lyžiarskeho výcviku by poistenie mala organizovať škola alebo združenie. Ak chcete, môžete dieťa iniciatívne poistiť aj individuálne.
Poistenie dieťaťa na lyžiarsky výcvik? Na svahu ho chráni skipas, mimo svahu úrazové poistenie

Zdroj: Shutterstock

Poistenie detí na lyžiarsky výcvik alebo lyžovačku je pomerne špecifická vec. Deti totiž síce patria medzi vysoko rizikových klientov, no na druhej strane poistenie pre nich býva výhodné. Mnohé poisťovne totiž ponúkajú rôzne bonusy pre deti. Odborníci rozhodne odporúčajú uzatvoriť cestovné poistenie pre deti, aj keď sú zaň priamo zodpovední rodičia.

Deti nepotrebujú poistenie do hôr

Možno to pre rodiča môže znieť zvláštne, ale svoje dieťa do hôr poisťovať nemusíte. Ako to? Deti totiž na rozdiel od dospelých nepotrebujú do hôr cestovné poistenie. Ak by totiž bol potrebný zásah horskej služby, deti ho majú bezplatný. Na druhej strane, na horách nie je na škodu mať aspoň úrazové poistenie. 

Počas dovolenky či lyžovačky môže v prípade dieťaťa pokojne prísť k úrazu, ktorý môže mať v prípade horšieho scenára dlhšiu dobu liečenia a to by mohlo značne ohroziť aj rodinné financie. Napríklad už len kvôli tomu, že jeden z rodičov bude musieť ostať s dieťaťom doma. Odborníci preto odporúčajú mať trvalé životné poistenie s pripoistením úrazu spolu s prípadným krytím finančnej kompenzácie pre rodiča.

 

Poistenie pre deti na lyžovačku

Dieťa pôjde na lyžiarsky kurz a vy chcete mať istotu, že bude všetko v poriadku. To vám síce poistenie nevie garantovať, ale v prípade úrazu či nehody značne pomôže. Ani v prípade školského zájazdu rodič nemusí svoje dieťa poisťovať. Prečo? Lyžiarsky kurz obvykle organizuje škola prípadne iné záujmové združenie a za dieťa počas konania kurzu aj zodpovedá. Navyše, ak dieťa lyžuje v stredisku a má skipas, je zabezpečená aj jeho poistná ochrana priamo na svahu. 

V prípade svahu už teda pripoistenie netreba, avšak k úrazu môže dôjsť aj mimo svahu. A pre takéto prípady prichádza do úvahy cestovné poistenie dieťaťa, prípadne hromadné poistenie, ktoré zabezpečuje priamo škola alebo združenie, ktoré zodpovedajú za samotný výcvik.

Hromadné poistenie vyjde deti lacnejšie a uľahčuje aj administratívu. Pri väčších kolektívoch možno dosiahnuť zaujímavú zľavu až do výšky 30-40%. Konkrétne podmienky je dobré si overiť u viacerých poisťovní, prípadne použiť internetový porovnávač cien poistení.

Oplatí sa individuálne poistenie?

Ak si aj tak chcete poistiť svoje dieťa individuálne, môžete. Pre deti je odporúčané základné cestovné poistenie, ktoré hradí liečebné náklady spolu s úrazovým poistením. V prípade, že ide o staršie dieťa, u ktorého je predpoklad, že môže na svahu skúšať rýchlejšiu jazdu, prípadne rôzne snežné atrakcie - odporúča sa pripoistenie rizikových športov. 

Ak dieťa cestuje vo väčšej skupine rovesníkov, nie je na škodu poistiť aj jeho batožinu a zodpovednosť za škodu. Vždy pred cestou zvážte, či dieťa vybavíte aj drahšími hračkami v podobe tabletu a pod. Výška krytia napríklad pri poistení batožiny by mala byť adekvátna k hodnote vecí, ktoré si žiak na lyžiarsky výcvik vezme so sebou. Je to pár eur navyše pri poistení batožiny, ktoré môžu v konečnom dôsledku zachrániť stovky eur pri poistnej udalosti.

Ako poistiť dieťa?

Zvládnete to aj za pár minút a pokojne aj na poslednú chvíľu. Dnes dokážete poistiť seba či rodinného príslušníka prostredníctvom internetu, SMS správy či mobilnej aplikácie. Budete k tomu potrebovať meno dieťaťa, dátum narodenia a údaje zákonného zástupcu.

Zvážte rodinné poistenie

Veľmi zaujímavou a cenovo výhodnou alternatívou je určite poistenie pre celú rodinu na dlhšie obdobie, napríklad rok. Takéto poistenie celej rodiny znamená, že rodina môže byť krytá napríklad aj bez toho, aby išli všetci na rovnakú dovolenku. Oplatí sa to všetkým rodinám, ktoré cestujú v lete i v zime na výlety, dovolenky spolu, ale aj samostatne. Cenovo to totiž vychádza výhodnejšie, ako niekoľko krátkodobých poistení pre celú rodinu.

Ak si vybavíte celoročné poistenie, ktorého dosah má napríklad nielen na Slovensku, ale v celom zahraničí, máte vyhraté. Ak napríklad deti cestujú na lyžiarsky výcvik do neďalekého Rakúska, Talianska, Francúzska či Českej republiky, ušetríte vďaka rodinnému poisteniu omnoho viac.

Anketa

Máte svoje lyže alebo si ich požičiavate?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok