Ako sa zachovať, keď zaznie siréna mimo pravidelnej skúšky?

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 2. 2020
Vopred oznámené akustické skúšky sirény sú bežnou záležitosťou v mestách či obciach. Čo však v prípade, že by prišlo k reálnej hrozbe? Osvojte si postup schválený Ministerstvom vnútra SR.
Ako sa zachovať, keď zaznie siréna mimo pravidelnej skúšky?

Zdroj: Shutterstock

Je piatok, dvanásť hodín a vy počujete húkať sirénu. V bratislavskej petržalke je tento jav úplne bežný. Ide o pravidelný akustický test, ktorý je vopred oznámený občanom. Vedeli by ste reagovať, ak by sa ozvala siréna mimo pravidelných skúšok?

Varovanie obyvateľstva je jedno z najdôležitejších opatrení civilnej ochrany. Sirény sú najčastejšie dopĺňané hovorenou informáciou vysielanou hromadnými informačnými prostriedkami ako obecný alebo mestský rozhlas. V zahraničí býva bežné aj hlásenie v televízii.

Čo pre obyvateľov znamená zvuk sirény?

Zvuk sirény má oznamovať nejakú formu nebezpečenstva. Upozorňuje na to, že došlo alebo dôjde k mimoriadnej udalosti, ktorá ohrozuje životy a zdravie občanov, majetok a životné prostredie. Podľa tónu signálu a dĺžky jeho trvania viete zistiť, pred čím vás varuje. V tejto chvíli treba byť obzvlášť obozretný a počúvnuť informáciu nasledujúcu za sirénou.

Tri varovné signály pre obyvateľstvo

1. „VŠEOBECNÉ OHROZENIE“ – trvá dve minúty a ide o kolísavý tón sirén, tie sa používajú pri ohrození alebo pri vzniku mimoriadnej udalosti, ako aj pri možnosti rozšírenia následkov mimoriadnej udalosti,

2. „OHROZENIE VODOU“ – trvá šesť minút a ide veľmi ustálený tón sirén, používa sa pri ohrození ničivými účinkami vody

3. „KONIEC OHROZENIA“ – trvá dve minúty a opäť ide o stály tónom sirén bez opakovania, tento oznamuje koniec ohrozenia alebo koniec pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti.

 

Čo urobiť po zaznení sirén? Tu je postup

1. Prvé pravidlo káže – ukryť sa do bezpečia

Ak sa nenachádzate v budove, po zaznení sirén by ste mali čo najrýchlejšie vyhľadať úkryt, prípadne vstúpte do najbližšej budovy. Ak ste doma, zostaňte tam, zhromaždite celú rodinu a byt neopúšťajte. Deti by mali zostať v škole, pracovníci školy sú zodpovední za ich bezpečnosť a pomôžu im ukryť sa.

Ak sa napríklad nachádzate v automobile alebo v dopravnom prostriedku, automobil odstavte alebo vystúpte z vozidla a vyhľadajte úkryt v najbližšej budove

Takéto ukrývanie by ste však nemali uskutočňovať, ak zaznie varovný signál ohrozenia vodou. Vtedy dostanete konkrétne inštrukcie od obce.

2. Zatvorte okná a dvere

Vytvorte izolovaný uzavretý priestor – uzavrite a utesnite okná, dvere a vetráky, odstavte klimatizáciu. Uzavretím priestoru znížite pravdepodobnosť vlastného ohrozenia.

3. Zapnite si rádio, televíziu, sledujte správy na internete

Dozviete sa informácie o tom, čo sa stalo, prečo bola spustená siréna a varovanie obyvateľstva a čo sa bude ďalej robiť. Ak vám vypadol elektrický prúd, využite prenosné rádio alebo mobilný telefón.

S telefónmi však opatrne. Odporúča sa telefonovať len v súrnom prípade a nezaťažovať telefónne linky, najmä nevolať na čísla tiesňového volania.

Po siréne nasleduje hovorené slovo

Varovné signály a signál „KONIEC OHROZENIA“ sa následne dopĺňajú hovorenou informáciou prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov. Tá obsahuje deň a hodinu vznika alebo ukončenia ohrozenia, údaje o zdroji a druhu ohrozenia, veľkosti ohrozeného územia a tiež základné pokyny pre obyvateľov.

Kedy môžu prebiehať skúšky a kedy nie?

Obec či mesto vykonáva skúšky systémov varovania obyvateľstva pomerne často. Skúšku spoznáte podľa toho, že sa vykonáva dvojminútovým stálym tónom sirén po predchádzajúcej informácii, že ide o skúšku.

Skúšky tzv. elektromotorických sirén prebiehajú spravidla každý druhý piatok v mesiaci o 12:00 hod a elektronických sirén dva krát ročne, vždy v júni a v decembri.

Vyhláška hovorí, že varovací systém sa nesmie preskúšavať v noci, v dňoch pracovného pokoja a tiež spôsobom, pri ktorom by mohla nastať zámena so skutočným varovaním obyvateľstva.

Anketa

Kde bývate?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

byt, mestský byt, Slovensko

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok