Voliť na Slovensku môžete doma alebo s voličským preukazom

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 26. 2. 2020
Ak sa 29. februára nebudete nachádzať doma, môžete svoj hlas odovzdať kandidátovi v inom volebnom okrsku. Bez voličského preukazu to však nepôjde.
Voliť na Slovensku môžete doma alebo s voličským preukazom

Zdroj: Shutterstock

Voliť na Slovensku môže občan, ktorý dovŕši najneskôr v deň volieb 18. rokov veku. Pre tieto parlamentné voľby je najmladší volič ten, ktorý sa narodil 28. februára 2002 (keďže rok 2002 nebol priestupný).

Väčšina Slovákov bude v tento deň voliť vo volebnom okrsku v mieste svojho trvalého bydliska.

Čo však robiť, keď práve v sobotu 29. februára doma nebudete? Váš kandidát o hlas prísť nemusí. Stačí ak so svojim voličským preukazom navštívite ktorýkoľvek volebný okrsok na Slovensku.

Tip: Môžem poslať politickej strane 2% z dane? Nie, ale začínajúce politické strany to vedia obísť

Ako si vybaviť voličský alebo hlasovací preukaz

Voličský preukaz vám vydá obec alebo mesto, kde máte trvalé bydlisko.  Preukaz sa vydáva na požiadanie a to buď:

  • osobne     
  • splnomocnenou osobou
  • poštou
  • elektronicky - emailom

Osobne vám vystavia preukaz najneskôr deň pred voľbami. Ak sa teda dozviete aj na poslednú chvíľu, že musíte odcestovať, stačí ak v piatok 28.februára navštívite obecný alebo mestský úrad. Pred úradníčkou vyplníte žiadosť a po kontrole údajov vám preukaz vydajú hneď na počkanie.

V žiadosti o hlasovací preukaz vyplníte vaše identifikačné údaje: meno, priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu.

V prípade, že za vás prevezme voličský preukaz splnomocnená osoba, musíte v žiadosti uviesť aj jej meno a priezvisko a číslo občianskeho preukazu.

Pokiaľ žiadate o preukaz poštou alebo emailom, musíte vyplnenú žiadosť zaslať najneskôr 15 dní pred voľbami, t.j. 14. februára. V žiadosti musíte uviesť aj korešpondenčnú adresu, na ktorú vám má byť zaslaný hlasovací preukaz.

 

Ako prebieha volenie s voličským preukazom

Volič s voličským preukazom nie je žiadna veda. Stačí navštíviť volebnú miestnosť kdekoľvek na území Slovenska. Tam volebnej komisii predložíte váš voličský aj občiansky preukaz. 

Po identifikácii voliča – teda vás – vám komisia vráti občiansky preukaz, avšak ten hlasovací si ponechá. Preberiete si hlasovacie lístky a odoberiete sa za plentu.

Do obálky vložíte jeden lístok, na ktorom môžete vybrať (označiť) až štyri prednostné hlasy. Môžete, ale aj nemusíte.  Dôležité je, aby sa v obálke nachádzal jeden lístok vášho favorita. 

Obálku potom vhodíte do pripravenej urny medzi ostatné obálky.  Nepoužité hlasovacie lístky potom vhodíte do druhej schránky na to určenej.

Ak ste žiadali o hlasovací preukaz a nakoniec by ste sa predsa len rozhodli voliť vo volebnej miestnosti podľa miesta vášho trvalého bydliska, musíte hlasovací preukaz volebnej komisii i tak predložiť. 

Žiadosť nezabudnite podpísať. Podpis žiadateľa nemusí byť notársky ani úradne overený.

Kedy sa konajú parlamentné voľby

Svoj hlas môžete odovzdať vybranému kandidátovi v sobotu 29. februára 2020.

Slováci žijúci v zahraničí môžu hlasovať zo zahraničia poštou. Tí, čo majú trvalý pobyt na Slovensko a v deň volieb sa nachádzajú na území Slovenska, môžu hlasovať aj osobne s hlasovacím preukazom. Tí, čo nemajú trvalý pobyt na Slovensku alebo sa v čase volieb nachádzajú v zahraničí môžu voliť iba prostredníctvom pošty, t.j. zaslaním hlasovacích lístkov poštou. 

Slovensko ako jedna z mála krajín neumožňuje svojim občanom voliť nielen elektronicky ale ani osobne na veľvyslanectvách či iných konzulárnych úradoch.

Anketa

Už ste sa rozhodli, koho budete voliť?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok