Verejné dobíjacie stanice: nabíjanie mobilov počas nákupov funguje už roky

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 3. 2020
Máte vybitú batériu a ste v nákupnom centre? Pohľadajte najbližší chargebox a dobite šťavu vášmu mobilu. Nabíjacie boxy sú už aj na Slovensku dostupné vo viac ako šestnástich mestách.
Verejné dobíjacie stanice: nabíjanie mobilov počas nákupov funguje už roky

Zdroj: Shutterstock

Mobilný telefón už dnes má azda každý obyvateľ Slovenska. A každý už niekedy zažil situáciu, že potreboval použiť telefón, ale nemal dostatočnú batériu. Ak nemáte pri sebe externú nabíjačku, prípadne si neviete nabiť telefón v aute, môže byť alternatívou ChargeBox. Koncept prišiel z Veľkej Británie a ide v podstate o nabíjací box, ktorý umožňuje nabíjanie najmä v nákupných centrách a vybraných miestach po celom Slovensku dobíjať mobilné elektronické zariadenia.

Ako funguje ChargeBox

ChargeBox slúži na nabíjanie mobilnej elektroniky v teréne. Jednoducho prídete s takýmto zariadením a do jedného zo zabezpečených boxov vložíte svoj mobilný telefón, mp3 prehrávač, PDA alebo čokoľvek, čo viete nabíjať a zmestí sa do boxu. Každá dobíjacia stanica je vybavená šiestimi uzamykateľnými priehradkami s adaptérmi pre nabíjanie najpoužívanejších typov mobilných telefónov, tabletov, herných konzol, fotoaparátov, MP3 prehrávačov alebo GPS navigáciou.

Nabíjanie je väčšinou zadarmo po neobmedzený čas daný otváracou dobou nákupného centra. Každú priehradku chráni sejfová vložka so špeciálnym kľúčom.

K boxu sa môžete kedykoľvek vrátiť, aby ste si nabitú elektroniku vyzdvihli – či je vaše zariadenie nabité – zistíte podľa informačného LED svetla na ovládacom paneli.

Orange má veľlkú sieť chargeBoxov

Prvým obchodným centrom, ktoré ponúklo túto službu v Bratislave bolo vtedajšie OC Polus, dnešné Vivo. Stalo sa tak ešte v roku 2014. Od tej doby sa služby nabíjacích boxov rozšírili ďalej.

Mobilný operátor Orange ešte začiatkom roka 2015 nainštaloval množstvo ChargeBoxov po celom Slovensku. V Českej republike a na Slovensku existuje už viac ako 75 staníc. Len v roku 2019 si mobil takýmto spôsobom nabilo 400-tisíc ľudí. Chargebox.sk sa chváli aj údajom, že pri týchto nabíjaniach nedošlo nikdy ku krádeži ani poškodení.

 

Najviac ChargeBoxov má podľa všetkého mobilný operátor Orange. Tu je ich zoznam:

  • Banská Bystrica: OC Europa SC Banská Bystrica
  • Bratislava: OC CENTRAL Bratislava
  • Dunajská Streda: OC Max Dunajská Streda
  • Košice: OC Aupark Košice, SC Optima Košice
  • Liptovský Mikuláš: OC Liptov Liptovský Mikuláš
  • Martin: OC Tulip Martin
  • Nitra: OC Max Nitra
  • Nové Zámky: OC Aquario Nové Zámky
  • Piešťany: OC Aupark Piešťany
  • Poprad: OC Max Poprad
  • Prešov: OC Max Prešov
  • Prievidza: OC Korzo Prievidza
  • Skalica: OC Max Skalica
  • Trenčín: OC Max Trenčín
  • Trnava: OC Arkadia Trnava, OC Max Trnava
  • Žilina: OC Aupark Žilina, OC Max Žilina, OC Mirage Zilina

To samozrejme nie sú všetky dostupné miesta, kde nájdete Chargebox. Dokonca ani samotná stránka chargebox.sk na svojej mape neukazuje všetky miesta, kde možno nájsť nabíjacie boxy. Odporúčame preto stiahnuť oficiálnu aplikáciu ChargeBox.

Nové miesta pribúdajú

Sieť automatov sa rovnako ako po celom svete rozrastá aj na Slovensku. Nové boxy pribúdajú na základe podnetov záujemcov či prevádzkovateľov objektov, v ktorých sa sústreďujú návštevníci. Svoj mobil si už často môžete nabiť napríklad aj pri vstupe do internetovej kaviarne, v kine alebo divadle, vo fitku, na autobusovej a železničnej stanici alebo v nákupnom centre.

ChargeBoxy, ktoré boli vyvinuté vo Veľkej Británii, vo svete fungujú už takmer 10 rokov a za celý čas nevznikol ani jeden problém s odcudzením telefónu alebo vandalizmom. Sú totiž vybavené certifikovanou sejfovou vložkou a špeciálnymi kľúčmi, ktoré nie je možné duplikovať. ChargeBoxy využívajú ľudia nielen vo Veľkej Británii, ale aj napríklad v Českej republike, Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku, Španielsku, Škandinávii či dokonca aj v Afrike alebo Južnej Amerike.

Anketa

Využívam služby od:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok