Ako správne nastaviť konzervatívne a rastové fondy v druhom dôchodkovom pilieri

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 26. 2. 2020
Mnoho sporiteľov v druhom pilieri môže byť stavom ich dôchodkového konta nepríjemne prekvapených. Väčšina z nich má totiž finančné prostriedky vo fondoch, ktoré nezarábajú ani na infláciu. Je to z časti výsledok politického rozhodnutia z roku 2013, no mnohí Slováci naň doplácajú dodnes. Vlastnou vinou.
Ako správne nastaviť konzervatívne a rastové fondy v druhom dôchodkovom pilieri

Zdroj: Shutterstock

Slováci  majú v druhom pilieri skoro 10 miliárd

Podľa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností si na dôchodok v druhom pilieri sporí viac ako 1,5 milióna sporiteľov, ktorí mali ku koncu roka 2019 nasporených na účtoch 9 324 467 461 eur. Naznačuje to zodpovedné správanie sa k vlastnému dôchodku. Problémom však ostáva rozloženie peňazí vo fondoch. V dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch je alokovaných 6 729 559 154 eur a v negarantovaných dôchodkových fondoch  2 594 908 307 eur.

V garantovaných fondoch je 72 % všetkých vkladov. To sa výrazne odráža na budúcej výške dôchodkov. Garantované fondy nehrozia poklesmi, ale nehrozia ani výrazným zhodnotením. Za minulý rok sa vďaka nesprávnemu rozloženiu Slováci pripravili zbytočne o stovky miliónov, o ktoré mohol byť ich dôchodok bohatší.

 

Istoty zarábali najmenej

Problémom druhého dôchodkového piliera, ktorý poškodil sporiteľov, bol štátny presun všetkých sporiteľov, do garantovaných fondov. To sa stalo v roku 2013. „Dôsledkom je, že ešte aj dnes si väčšina Slovákov sporí práve v garantovaných dlhopisových fondoch,“ hovorí Igor Vilček, vedúci oddelenia Riadenie investícií VÚB Generali, d.s.s., a.s. Súčasný stav je aj výsledkom toho, že mnohí sa o druhý pilier nezaujímajú, dokonca  ani nezaregistrovali, že sa v roku 2013 s ich druhým pilierom niečo dialo.

Podľa výpočtu Inštitútu finančnej politiky na Ministerstve financií týmto presunom stratili sporitelia úhrnne neuveriteľnú 1 miliardu eur. Priemerne 1 500 eur na sporiteľa. Ide o údaj k decembru 2017, odvtedy sa strata ďalej zväčšila. Napríklad v minulom roku bol rozdiel markantný. Podľa Asociácia dôchodkových správcovských spoločností totiž  výkonnosti negarantovaných dôchodkových fondov za rok 2019 dosiahli 11,6 až 28,6 percenta a garantovaných dôchodkových fondov 0,9 až 4,9 percenta.

Druhý pilier je peknou ukážkou toho, ako funguje priemer. „Ak máte peňažné prostriedky v garantovaných fondoch, za posledné štyri roky ste nezarobili ani na infláciu. No výkonnosť indexových fondov atakuje 40 %,“ hovorí  Maroš Ďurik, generálny riaditeľ Across Private Investments.

Tip: Vypočítajte si dôchodkový vek na našej kalkulačke

Zmena povinných nastavení

Lepší dôchodok má každý vyslovene vo svojich rukách. Pri 2. pilieri to znamená v prvom kroku presunúť úspory do rastových fondov, keďže rozdiel v úročení je priepastný. Platí pravidlo, že v konzervatívnom fonde by nemal sporiť nikto, komu do dôchodku ostáva viac ako 15 rokov,“ vysvetľuje finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Pretože dôchodkové sporenie nie je nastavené na roky, ale desiatky rokov a preto z dlhodobého hľadiska je vhodné voliť rastové fondy, ktoré majú čas aj vymazať prípadné negatívne roky.

„Keďže v súčasnosti už majú mnohí štyridsiatnici nasporených 10 000 až 30 000 eur, je vhodné presúvať ich do akciového alebo indexového fondu nie všetky naraz jednorazovou žiadosťou, ale aspoň v šiestich tranžiach. A to ideálne mesačne,“ radí Búlik. Predstavuje to bezpečnostné opatrenie, aby sa priemerovala cena podielu a sporitelia nedoplatili napríklad na náhly prepad trhov.

Správnemu nastaveniu fondov už našťastie venuje pozornosť čoraz viac mladých ľudí vstupujúcich do druhého piliara. „V roku 2019 si až 95% nových sporiteľov zvolilo negarantovaný fond. Tiež možno pozorovať na trhu zvýšené prestupy sporiteľov z garantovaných do negarantovaných fondov. DSS teda sporiteľov smerujú správne,“ hovorí Vilček

Začnite zarábať čo najskôr

Dôchodkový systém je nastavený tak, že 10 rokov pred dosiahnutím dôchodkového veku sa začne majetok automaticky potupne presúvať do garantovaných fondov. To je dostatok času, aby sa financie ochránili pred stratami. Zároveň to však necháva dostatok času sporiteľom, aby počas väčšej časti svojho aktívneho života nechávali peniaze zhodnocovať dynamickejšie.

Mladým sporiteľom pri vstupe do druhého piliera v tomto roku radí Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícii v PPSS Poštovej banky 100% akciový, alebo 100% indexový fond.

„Pokiaľ máte nasporený väčší majetok, a obávate sa ekonomického spomalenia v nadchádzajúcom období, potom je vhodné tento majetok držať v dlhopisovom, alebo aktívne riadenom akciovom fonde, ktorý má možnosť výraznej flexibility z hľadiska zloženia majetku fondu. Nové príspevky aj naďalej môžete smerovať do indexových fondov, avšak rátajte s výkyvmi,“ hovorí ako si správne nastaviť úspory Varga.

Príklad rozdielneho dôchodku

Marián Búlik uvádza, ako veľký môže byť rozdiel pri nesprávnom nastavení fondov v druhom pilieri na jasnom príklade:

„ Ak zamestnanec bude zarábať 1000 eur v hrubom ďalších 25 rokov a bude sporiť do negarantovaných fondov s výnosom 4,89 % ročne, o 25 rokov bude mať nasporené 35 150 eur. Ak bude sporiť v garantovanom fonde s výnosom 1,24 % ročne, za rovnaký čas si nasporí len 21 089 eur, čo je o 14 061 eur menej.“

Modelový príklad pritom počíta  s odvodom do DSS vo výške 6 % z vymeriavacieho základu, čo bude platiť od roku 2024.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok