Nevedeli ste, koho voliť alebo ste neboli voliť? Toto sa stalo s prepadnutým hlasom

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 5. 7. 2021
Voliť je základné právo občana demokratickej krajiny. Je to právo, nie povinnosť. Preto vás nikto nemôže nútiť ísť k voľbám a už tobôž nie, určovať vám, koho máte voliť. No i tak by ste mali vedieť, čo sa stane s vašim hlasom, ak hlasovať nepôjdete.
Nevedeli ste, koho voliť alebo ste neboli voliť? Toto sa stalo s prepadnutým hlasom

Zdroj: Shutterstock

Čo sa stane s mojím hlasom, keď nevolím

Medzi najčastejšie dôvody, prečo volič nejde k voľbám je, že sa nevie rozhodnúť pre jedného kandidáta, je nespokojný so všetkými kandidátmi alebo nechce voliť „menšie zlo“. To, že voliť nepôjdete alebo by ste demonštratívne vhodili neplatný hlasovací lístok, nahráva predovšetkým stranám so silnou voličskou základňou. Nízka volebná účasť nahráva tiež rôznym extrémistickým stranám.

Voliči týchto strán prichádzajú k volebným urnám a disciplinovane odvolia. Takže aj keď nesúhlasite s takouto stranou, tým, že sa nezúčastnite volieb, umožníte, aby práve ona získala väčší počet mandátov a na ďalšie štyri roky rozhodovala o daniach, príjmoch a výdavkoch štátu takým spôsobom, aký sa vám nepáči.

Z toho istého dôvodu ťažia z nízkej volebnej účasti aj rôzne extrémistické strany, ktorých voliči predstavujú len veľmi malé percento z celkovej populácie voličov. Vašou neúčasťou im práve dávate priestor, aby ich hlas bol silnejší. Naopak, vyššia volebná účasť pomáha novým stranám, alebo stranám, ktorým sa ešte nepodarilo vytvoriť si pevnú voličskú základňu.

Práve váš hlas môže rozhodnúť o tom, či sa takejto strane podarí prekročiť hranicu päť percent z celkového počtu hlasov a bude sa s jej zástupcami počítať aspoň v opozícii.

Ako sa prerozdeľujú hlasy neparlamentných strán

Hlasy, ktoré získali strany a nepodarilo sa im dosiahnuť päťpercentnú hranicu, budú prerozdelené medzi parlamentné strany. Hovoríme o tzv. prepadnutých hlasoch. Takže, ak sa s vaším hlasom danej strane nepodarilo dostať do parlamentu, aspoň viete, že sa s ním počíta v rozložení síl medzi opozíciou a koalíciou.

Prepadnuté hlasy sa nerozpočítajú medzi všetky parlamentné strany rovnakým dielom. Rozpočítavajú sa v pomere podľa toho, koľko získali hlasov.

Tip: Voliť môžete kdekoľvek na Slovensku. Vybavenie hlasovacie preukazu vám zaberie len pár minút

Čo sa stane s mojím hlasom, ak nepôjdem voliť

Zdroj: Shutterstock

Výsledky parlamentných volieb 2020

Vybrať si ľudia mohli z 25 politických strán. Parlamentné voľby v roku 2020 vyhralo hnutie OĽaNO. V súčasnosti vládne v jednej koalícii spolu so stranou SaS, hnutím Sme rodina a stranou Za ľudí.

Výsledky:

OĽANO - 25,02 %
SMER-SD - 18,29 %
SME RODINA - 8,24 %
ĽSNS - 7,97 %
Koalícia Progresívne Slovensko a SPOLU - 6,96 %
SaS - 6,22 %
Za ľudí - 5,77 %
Zvyšné strany mali menej ako 5 %

 

Anketa

Už ste sa rozhodli, koho budete voliť?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok