Platenie odtlačkom prsta a biometriou tváre chcú Slováci viac, než heslá a PIN

Roland Regely | rubrika: Článok | 31. 3. 2020
Slovenskí spotrebitelia uprednostňujú biometrické overovanie platieb pred heslami, vyplýva to z regionálnej štúdie spoločnosti VISA.
Platenie odtlačkom prsta a biometriou tváre chcú Slováci viac, než heslá a PIN

Zdroj: Shutterstock

Slovenskí spotrebitelia vnímajú odtlačky prstov a ďalšie metódy biometrického overovania platieb ako bezpečnejšie a pohodlnejšie oproti tradičným metódam, vyplýva to z regionálneho prieskumu spoločnosti Visa. Až 19% zákazníkov e-shopov svoju objednávku nedokončí kvôli tomu, že zabudnú svoje heslo. Biometrické informácie sú jedinečné, je ťažké ich napodobniť a sú rýchlo k dispozícii.

Nedávny výskum globálnej platobnej spoločnosti Visa zistil, že slovenskí držitelia kariet majú stále väčší záujem o biometrické potvrdzovanie platieb, keďže ho vnímajú ako bezpečnejšiu metódu než tradičné zadávanie hesla. Vyplýva to z regionálneho prieskumu, ktorý zrealizovala na Slovensku, v Českej republike a v Maďarsku.

Až 90% respondentov považuje odtlačok prsta za najbezpečnejší spôsob, ako potvrdiť platbu. Druhou najbezpečnejšou biometrickou metódou je podľa spotrebiteľov skenovanie oka. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje rast popularity biometrie je jej pohodlné použitie. Objednávku v e-shopoch neukončí platbou 63% zákazníkov a pre 19% z nich je dôvodom práve to, že zabudli svoje heslo.

 

Platby odtlačkom a biometriou na vzostupe

Biometrika má v platobnom styku čoraz významnejšiu rolu, keďže plne spĺňa nariadenie európskej smernice Payment service directive (PSD2), Strong Customer Authetication (SCA). Táto regulácia nariaďuje bankám striktnejšiu, dvojfaktorovú, kontrolu online platieb, aby zaistili, že platbu vždy vykonáva skutočný držiteľ karty. Použitie biometrických údajov, ktoré potvrdzuje zákazníkovu identitu na registrovanom a spárovanom zariadením spĺňa požadované dve formy overenia, a tým pádom rýchlo a ľahko vyhovie požiadavke SCA.

“Digitalizácia v bankách a finančných inštitúciách zažíva na Slovensku vzostup. Zavádzaním inovatívnych riešení reagujú firmy na zvyšujúcu sa potrebu ochrániť užívateľov pred potenciálnymi hrozbami. Biometria je moderným nástrojom, ktorý nám pomáha prekonávať tieto nástrahy. Ide ruka v ruke s legislatívnymi nárokmi na bezpečnosť a vďaka modernej technológii sú dnešné metódy overenia totožnosti ľahšie a rýchlejšie ako napríklad štandardné využívanie hesiel,” povedal Marcel Gajdoš, generálny riaditeľ Visa pre Českú republiku a Slovensko.

Slováci obľubujú najmä platenie odtlačkom prsta

Najpopulárnejšou formou biometrie je na Slovensku rozpoznávanie odtlačku prsta. Vyskúšalo si ho 59% opýtaných držiteľov kariet a 40% ho pri platení využíva pravidelne. Ďalšie biometrické metódy sú využívané zriedkavejšie, napríklad so skenom oka má skúsenosť len 13% užívateľov.

Výskum spoločnosti Visa ukazuje na zvyšujúcu chuť verejnosti používať biometrické overovanie. To, že si nemusia pamätať množstvo hesiel považuje za výrazný benefit 37% opýtaných držiteľov kariet a 34% oceňuje, že biometrické údaje je nemožné zabudnúť, či stratiť.

V rámci overovania identity pri platbách je pre 83% spotrebiteľov kľúčová možnosť výberu medzi viacerými biometrickými metódami ako odtlačky, rozpoznávanie tváre, či sken oka. Medzi dôvody ich voľby patria osobné preferencie, bezpečnosť, či miesto a situácia, v ktorej užívateľ platbu realizuje. Visa má k dispozícii technológie na podporu rôznych metód overovania, ktoré umožňujú finančným inštitúciám a obchodníkom prispôsobiť sa meniacim potrebám zákazníkov a zároveň pokračovať v zlepšovaní bezpečnostných opatrení.

Výskum, ktorý si objednala spoločnosť Visa, uskutočnila spoločnosť Fabrizio Ward, LLC a bol vyhotovený v decembri 2019. Prieskum prebiehal medzi 1 000 dospelými držiteľmi karty VISA vo veku 18 a viac rokov. Respondenti boli z Českej republiky, Slovenska a Maďarska.

Platby mobilom budú stúpať

Iný prieskum z konca minulého roka tiež potvrdil, že Slováci obľubujú inovatívne technológie pri platení. Mobilný telefón pri sebe väčšinou nosí až 89% ľudí u nás a až 78% neodchádza z domu bez platobnej karty. Bez svojich kľúčov nikam nejde až 72% opýtaných, no hotovosť si pri odchode z domu kontroluje iba 70%. Medzi najčastejšie uvádzané motivácie pre používanie mobilných platieb patrí kvalitnejší mobilný telefón, ktorý by naštartoval k platbám 20% respondentov, lepšia informovanosť o tom, kto má prístup k dátam z platobnej karty v telefóne (14%) a lepšie internetové pripojenie (9%).

Anketa

Používate inteligentné hodinky na platenie v obchode?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?