Je zlato nad zlato? Kedy investovať do zlata a kedy radšej nie?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 4. 3. 2020
Cena zlata za posledné roky stúpa ku hviezdam. Podobne ako napríklad kryptomeny. Na rozdiel od nového platidla je však „menou“ overenou rokmi. Aj preto mnohí investori veria v jeho silu naprieč dejinami. Predstavuje však zlato skutočne univerzálny investičný nástroj?
Je zlato nad zlato? Kedy investovať do zlata a kedy radšej nie?

Zdroj: Shutterstock

Rast zlata je vždy relatívny

Rast na finančných trhoch rozvíri vlnu záujmu o investície, ktoré vystrelili strmhlav nahor. Zlato zažíva zlaté časy. Za uplynulých 20 rokov išlo v roku 2019 o druhý najlepší rok, v ktorom akcie, dlhopisy, zlato a ropa doručili investorom dvojciferné zhodnotenie. Záujem o zlato prudko vzrástol a mnohí investori vo veľkom nakupujú. To môže znamenať problém.

Rast na finančných trhoch totiž nikdy nie je nezastaviteľný a teba si uvedomiť, že je vždy len návratom z obdobia  prepadu. Pri zlate to platí dvojnásobne, čo ukazujú aj historické dáta.

 

Pozor na "zlaté" špekulácie

Zlato a diamanty sú považované za večné, ale nie sú zárukou, že na nich zarobíte. Je veľmi ťažké špekulovať na ceny fyzického investičného zlata. Hoci je pri investičnom zlate nákup aj predaj oslobodený od dane, nemusíte na ňom zarobiť. Prvým problémom je rozdiel medzi nákupom a predajom.

Zlato kupujete za vyššiu cenu, ako keď ho predávate. Ak preto chcete spraviť napríklad rýchly obrat zlata v priebehu pár dní, môže sa stať, že drahšie kúpite, ako predáte, hoci cena zlata porastie. Rozdiel býva niekoľko percent. Na to, aby ste zarobili a peniaze zhodnotili, je potrebné čakať roky. Navyše medzitým môže cena zlata poklesnúť. Preto netreba brať zlato ako investičný nástroj, ale skôr ako ochranu majetku.

Graf: Vývoj ceny zlata od roku 1915 do doku 2020

 Je zlato nad zlato? Kedy investovať do zlata a kedy radšej nie?

zdroj: macrotrends.net

Zlato vám neprináša žiadny úrok, kupón, ani dividendy

Jednoducho nemáte z neho žiadne priebežné financie. Dokonca nie je možné ho ani prenajať, ako napríklad nehnuteľnosť. Zlato môžete len držať a vo vhodnom čase predať. Avšak nikdy presne neviete, koľko dostanete. Ani to, či ste kúpili za nízku cenu a v budúcnosti bude možnosť predaja za vyššiu, lebo ste vystriehli zlato na aktuálnom vrchole a pár rokov bude klesať.

„V prípade fyzickej držby investičných kovov treba rátať s viacerými limitáciami. Ak treba okamžite takúto investíciu speňažiť, nie vždy sa nájde kupec. Vlastník je často nútený predávať výrazne pod cenou. Držba investičných kovov si vyžaduje aj nemalé dodatočné náklady, napríklad na úschovu. Laici sa môžu ľahko stať obeťou podvodu, preto je potrebné vynaložiť enormný čas na štúdium vlastností kupovaného statku,“ vysvetľuje objektívne Jakub Rosa, analytik Across Private Investment.

Zlato peniaze nezhodnocuje, ale uchováva

Zlato príliš nezarába, skôr hodnotu financií uchováva. Dosvedčuje to aj historický vývoj. „Pred 2 600 rokmi bola kúpna sila jednej unce zlata približne 350 bochníkov chleba a túto hodnotu si s občasnými výkyvmi udržuje prakticky až dodnes,“ hovorí Stanislav Pánis, analytik J&T Banky a dodáva: „Vďaka zdravým fundamentom sa z dlhodobého hľadiska netreba obávať o svoje investície, ktoré by v prípade tejto komodity mali tvoriť iba určitú malú časť celkového portfólia.“

Hoci cena zlata v čase kolíše, v absolútnom vyjadrení predstavuje unca zlata približne rovnakú hodnotu naprieč dejinami. To je lákavé práve v období, kedy meny jednotlivých štátov klesajú, ohrozujú ich kryptomeny, či vysoká inflácia. Zlato totiž vždy premeníte na akúkoľvek menu.

Pre niektorých je výhodou aj bezpečie

 „Každý kupujúci by mal mať svoj vlastný dôvod, prečo zlato nakupuje. Či je to ochrana pred infláciou, vytvorenie rezervy, postupné sporenie alebo investícia,“ radí Slavomír Fogaš zo spoločnosti , Goldsafe a.s. Podľa toho si potom môžete vybrať veľkosť a druhy mincí a tehličiek, ktoré sú vhodné . Samozrejme kupujúci by mal kupovať iba od renomovaných mincovní a overiť si predajcu, najlepšie osobne. Fyzické zlato má v takomto prípade ešte jednu výhodu. Bezpečnosť a diskrétnosť nákupu. Zlato môžete prevážať, prenášať, darovať a podobne. Môže sa tak stať ľahko aj majetkom, ktorý ochráni financie pred exekútorom. Na druhej strane je takýto majetok následne vystavený riziku krádeže.

Zlato ako doplnok portfólia

Na zlato nemožno pozerať ako na produkt, ktorý sa má zhodnocovať a prináša výnos. Na druhej strane časť zlata v investičnom portfóliu predstavuje istú rezervu, ktorá odolá krízam aj otrasom na finančných a menových trhoch. Nie je totiž  isté, akou menou sa bude platiť o tridsať rokov,  ale je viac ako isté, že zlato sa za ňu bude dať predať. Tak ako už za čias starovekého Egypta. Nakupovať zlato je potrebné ciele a uvážene, bez špekulácii a rozhodne nie v emóciách.

 „Rovnako neodporúčame v panike z poklesu trhov odpredávať svoje finančné investície a nakupovať "bezpečné" aktíva - čiže napríklad zlato alebo kryptomeny,“ radí  Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko. Pri premyslenom a systematickom nákupe môže byť zlato atraktívnym investičným prvkom. Peniaze investované do zlata sa nikdy nestratia, ako napríklad v prípade zle zvoleného dlhopisu, či kryptomien. Zlato môže  byť  aj dobrým dedičstvom, či rodinným klenotom. Určite by však nemalo byť investičným ťažiskom, pri ktorom hrá investor na zisk. Nemusí sa mu to vôbec oplatiť.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok