Zdecimuje koronavírus naše úspory?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 9. 3. 2020
Od decembra 2019 má koronavírus na svedomí množstvo životov. Ohromil priemysel v Číne, turistický ruch a ako sa šíri po svete, likviduje aj ekonomiku. Keď prekročil hranice Európy, trhová hodnota firiem v regióne sa v priebehu pár hodín znížila o viac ako 400 miliárd eur. Pripraví nás koronavírus nielen o zdravie, ale aj o úspory?
Zdecimuje koronavírus naše úspory?

Zdroj: Shutterstock

Nervozita  z epidémie začala po novom roku

Kým bol koronavírus izolovaný v Číne, svetové trhy nepanikárili. Problém nastal po čínskom novom roku, kedy kvôli karanténnym opatreniam Čína razantne znížila svoju produkciu. Pritom ide o jeden z hlavným motorov svetovej ekonomiky, nehovoriac o tom, že olej do ohňa prilialo aj rozširovanie koronavírusu za hranice Číny do regiónov od Južnej Kórei cez Taliansko až po Irán. To vyvolalo na trhoch ohlas, ktorý tu nebol od krízy v roku 2008.

„Podniky v kľúčových regiónoch zostávajú zatvorené a spotrebiteľský dopyt domácností je utlmený. Negatívne dopady zmierňujú zásahy čínskej vlády a centrálnej banky. Druhá najväčšia ekonomika sveta sa však poklesu hospodárstva pod 6 % v prvom kvartáli pravdepodobne nevyhne. Pesimistické scenáre pritom hovoria o poklese o ďalšie percento počas roka,“ tvrdí Jakub Rosa, portfólio manažér Across Private Investments. Takéto situácia sa nutne musela podpísať aj na trhoch.

 

Pád zacítili akcie aj dlhopisy, stúplo zlato

Americké akcie sa prepadli rovnako ako európske v priebehu pár dní o desiatky percent. „Akciové trhy vymazali všetky tohtoročné zisky,“ uviedli analytici J&T Banky.

Dokonca výrazne klesali aj hodnoty bezpečných dlhopisov. Zlato sa priblížilo k méte 1700-dolárov na najvyššie úrovne za sedem rokov. Keďže americké akcie na konci februára skončili s najväčším percentuálnym poklesom za ostatné dva roky, panika sa na zámorské trhy preniesla z Európy.

Pondelok 24. februára bol doslova katastrofou. „Najväčší prepad prekonali talianske akcie. Akcie aeroliniek, ktoré strácali od 7 do 17 percent. Celkovo sa trhová hodnota firiem v regióne v priebehu pár hodín znížila o viac ako 400 miliárd eur,“ uvádza analytický tím J&T Banky.

Klesanie zastaví pokles chorobnosti

Zemetrasenie na trhoch a prudké pribrzdenie ekonomiky už začiatkom marca iniciovalo rozhodnutie Americkej centrálnej banky, ktorá na mimoriadnom zasadnutí znížila úrokovú sadzbu o 0,5 percenta do pásma jeden až 1,25 percenta. Na neobvykle rázny krok Fedu okamžite reagovali vzostupom všetky hlavné akciové indexy. Nadšenie z tohto ťahu však dlho nevydržalo a akcie sa rýchlo opäť prehupli do červených farieb.

Investori si uvedomili, že ani rýchly zásah Fedu nemusí rozbehnúť kolieska ekonomiky, ak ľudia prestávajú cestovať, rušia sa preteky, súťaže, dokonca je ohrozená aj Olympiáda v Tokiu. Vážnosť situácie naznačuje i skutočnosť, že išlo o prvé takéto mimoriadne zníženie sadzieb Fedom od finančnej krízy v roku 2008.

Podľa analýz J&T Banky najvýraznejšie straty zaznamenali technologické spoločnosti a banky, ktoré budú mať problémy vytvárať zisky v prostredí nižších úrokových sadzieb. Firmy podnikajúce v európskom cestovnom ruchu, prichádzajú kvôli koronavírusu približne o jednu miliardu eur mesačne. „Čiastka predstavuje odhad stratených tržieb kvôli útlmu cestovania, rušenia dovoleniek a podobne. Nezanedbateľný vplyv má aj prerušenie leteckého spojenia s Čínou, odkiaľ do Európy každoročne zavítajú milióny návštevníkov,“ uvádza J&T Banka.

Čas investovať je možno práve teraz

Plakať nad poklesom fondov a akcií je zbytočné. Naopak, treba sa poučiť z histórie. Je totiž silný predpoklad, že tak ako predchádzajúce epidémie, tak ani koronavírus nebude ťahať trhy k zemi dlhodobo. Prudké prepady, sú totiž možnosťou vynikajúco zhodnotiť peniaze.

V porovnaní s obchodnou vojnou je v prípade epidémií jeden zásadný rozdiel. „Kým dopady protekcionistických opatrení sú väčšinou hlbšie, vírusy majú historicky na svetovú ekonomiku a akciový trh zvyčajne len dočasný vplyv. V prípade štyroch podobných prípadov vrátane vírusov SARS či Eboly, vzrástol miestny akciový trh mesiac po vrchole epidémie o 12 % a po 3 mesiacoch o vyše 20 %,“ uvádza portfólio manažér Acrossu.

Tabuľka: Vplyv vírusov na akciové trhy

Epidémia

Začiatok

Vyvrcholenie

Postihnutý index

% zmena indexu

Začiatok - vyvrcholenie

1 mesiac po vyvrcholení

3 mesiace po vyvrcholení

SARS

25.3.2003

24.4.2003

MSCI China

-8,6

14,7

30,9

MSCI Honk Kong

-9,3

9,8

17,0

Swine Flu

24.4.2009

28.4.2009

MSCI Mexiko

-4,0

15,3

25,7

 

Ebola

25.7.2014

24.10.2014

MSCI Africa

-4,0

6,7

7,2

Zika

14.1.2016

2.2.2016

MCSI Brazil

2,0

14,8

35,4

Priemer

     

-4,7

12,3

23,1

Zdroj: Across Private Investments, Bloomberg, J.P. Morgan

Analýzy ukazujú, že pri obchodných vojnách, či ekonomických krízach môže návrat trhov do zelených čísel trvať roky a byť postupný, pri epidémiách bývajú skoky v desiatkach percent.

V časoch, kedy čínska ekonomika vykazuje najpomalší ekonomický rast od roku 1990, je možnosť investovať a kupovať na trhu za výpredajové ceny. Úsporný režim totiž nebude trvať večne. To môže znamenať, že investície sa za pár mesiacov zhodnotia dvojciferným číslom. Na druhej strane nič nie je zaručené. Ak by negatívna situácia pretrvávala aj naďalej, môže poodhaliť viaceré štrukturálne problémy Číny a zdecimovať aj výrobu a ekonomiku v Európe. Ekonómovia aj virológovia sa však domnievajú, že za pár mesiacov sa už koronavírus nebude dotýkať trhov viac ako bežná chrípka.

Anketa

Nakúpili ste alebo chystáte sa nakúpiť viac trvanlivých potravín kvôli epidémii?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok