Najčastejšie podvody pri cestovnom poistení. V niektorých sa ocitnete aj nevinne

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 18. 3. 2020
Za poisťovací podvod hrozí páchateľovi 8 –až 15 rokov väzenia. Cestovné poistenie nepatrí síce k produktom, pri ktorých sa podvody vyskytujú najčastejšie, avšak do problémov sa človek môže dostať aj zdanlivo nevinne.
Najčastejšie podvody pri cestovnom poistení. V niektorých sa ocitnete aj nevinne

Zdroj: Shutterstock

Ušetriť na poistení sa nemusí vyplatiť

V súčasnosti sa cena komplexného cestovného poistenia na deň pohybuje od 1 do 2 eur prakticky v celej Európe. Pritom náklady na ošetrenie sa podľa štatistík poisťovne Allianz pohybujú na úrovni 529 eur na jednu poistnú udalosť. Napriek tomu sa stále nájdu dovolenkári, ktorí sa zdráhajú zaplatiť takto nízku sumu. Pri problémoch sa však pokúsia o podvod.

Poisťovne každý rok riešia prípady, kedy sa dovolenkári snažia získať poistné plnenie neoprávnene.  „Najčastejšie prípady pokusov o poisťovacie podvody sú, keď si dovolenkár uzatvorí cestovné poistenie až po vzniku škody, alebo poistenie zaplatí, až keď sa mu stane úraz či iná škoda,” vysvetľuje vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností Allianz – Slovenskej poisťovne Jaroslava Zemanová.

Poisťovne však veľmi ľahko vedia takýchto podvodníkov odhaliť.  V týchto prípadoch však ide obvykle len o pokus o poisťovací podvod. Platba aj čas realizácie sa dajú vystopovať. Aj to, či nebol robený až po zavolaní záchranky, či ošetrení. Treba si však uvedomiť, že trest človek nedostane len za zrealizovaný poistný podvod, ale  poisťovací podvod je trestný čin aj v štádiu pokusu.

 

Podvodné dohody s klinikami

Poistné podvody sa realizujú aj na premyslenej báze a človek sa môže stať obeťou bez to, aby o tom vedel.  „Na klinikách v Egypte vystavovali fiktívne faktúry za ošetrenia klientov,“ hovorí  Matej Neumann z Union poisťovne. Kliniky dokladovali ošetrenia na náklade údajov o klientoch uvedených v uzavretých poistných zmluvách, z ktorých im vznikol nárok na poistné plnenie za vzniknuté zdravotné problémy. 

„Klientov sme postupne oslovovali, aby nám potvrdili, či boli v uvedenom termíne v Egypte a či boli ošetrení počas pobytu,“ dodal Neumann. Mnohí ošetrenie nepodstúpili, alebo iné, ako bolo fakturované. Tento prípad bol odhalený a páchatelia potrestaní. Pre bežného človeka je to však signál, aby svoje údaje o poistení zveril skutočne len oprávneným osobám. 

„Odporúčame venovať zvýšenú pozornosť ochrane svojich dokladov, ako aj osobných údajov, ktoré by mohli byť akokoľvek zneužité. Doklady je potrebné mať uschované tak, aby sa k nim nedostala žiadna neoprávnená osoba. Akékoľvek podozrenie na zneužitie osobných údajov je potrebné nahlásiť na polícii,“ hovorí  Katarína Kukurová z poisťovne Generali a dodáva: 

„Rovnako dôrazne odporúčame nezdieľať fotografie dokladov alebo akékoľvek osobné údaje na sociálnych sieťach, a taktiež tieto neposielať ani v rámci súkromných konverzácií iným užívateľom, či už známym alebo neznámym.“ Poisťovne totiž evidujú aj prípady, kedy podvodníci zneužili doklady na uzatváranie cestovného poistenia a následne fakturovanie ošetrení.

Podvodom je vymyslená choroba

Poistenie storna býva súčasťou cestovného poistenia a pokus o podvod je aj snaha uplatniť si storno zájazdu na základe vymyslenej choroby. Poisťovne však zvyknú preverovať pri vyplatení storna, či sú lekárske správy vystavené skutočne na základe objektívnych nálezov. V týchto prípadoch majú poisťovne prepracovaný systém overovania diagnóz, ktorý sa uplatňuje aj pri životnom poistení. Získať poistné plnenie za storno poplatky takýmto spôsobom môže skončiť súdnym procesom. 

Výluky radšej nezatajujte

Veľmi častým pokusom o podvod je aj zatajenie výluk pri cestovnom poistení. K tým najvšeobecnejším patrí napríklad alkohol. Poistenec zatají, že bol ošetrený pod vplyvom alkoholu, no v lekárskej správe sa táto informácia môže vyskytovať. Rovnako aj v prípade, že si snaží uplatniť poistné plnenie zo športov, ktoré nemal pripoistené, respektíve si vymyslí, že sa úraz stal inak, ako sa stal skutočne. 

V tomto prípade poisťovne ku klientom pristupujú rovnako nekompromisne a nárok na poistné plnenie poisťovňa zamietla aj klientom, ktorí sa snažili zatajiť skutočnosti, ktoré sú vo výlukách alebo robia poistnú zmluvu neplatnou. „Stretli sme sa aj s prípadmi, keď si osoba uzatvorila poistenie v čase, keď už mala zdravotné ťažkosti alebo až keď bola v zahraničí. Ich nároky sme potom museli zamietnuť,“ vysvetľuje Zemanová. 

Poistné podvody sú verejne tolerované

Poisťovne však poukazujú aj na fakt, že na rozdiel napríklad od krádeže v obchode, sú poistné podvody do istej miery spoločnosťou tolerované.  „Vždy nás prekvapí naivita mnohých páchateľov pri pokusoch, najmä o podvody v životnom poistení. Problémom je aj skrytá tolerancia poisťovacích podvodov. Poisťovací podvod je, žiaľ, spoločensky tolerovaný delikt, s ktorým sa dokonca mnohí radi pochvália.,“ konštatuje Zemanová. To však nič nemení na fakte, že za poistný podvod hrozí až 15 rokov za mrežami. Tu už hrdinstvo končí. 
 

Anketa

Máte pri cestovaní uzatvorené aj poistenie?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok