Zrušenie letenky: základné pravidlá pri stornovaní

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 3. 2020
Odstúpenie od letenky, teda vrátenie letenky je možné kedykoľvek. Takmer vždy však môžete očakávať, že naspäť získate len minimum peňazí.
Zrušenie letenky: základné pravidlá pri stornovaní

Zdroj: Shutterstock

Čím lacnejšia letenka, tým menšia šanca, že získate pri storne časť peňazí naspäť. Pravidlá leteckých spoločností pri zrušení resp. odstúpení od letenky sú nekompromisné. Možnosť refundovať alebo meniť rezerváciu máte len za určitých okolností. 

Storno letenky Ryanair, Wizzair a iné lowcosty

Nízkonákladové letecké spoločnosti majú svoje cenovú politiku nastavenú veľmi dômyselne. Síce s nimi môžete za pár eur precestovať svet, avšak ak budete potrebovať zmeniť letenku, prípadne stornovať, takmer v 99% prípadov nedostanete naspäť ani cent. Najlacnejšie tarify totiž znamenajú, že nemáte možnosť vrátenia peňazí. 

K vráteniu peňazí môže dôjsť iba v prípade veľmi vymedzených situácií ako napríklad smrť blízkej osoby. V takomto prípade musíte leteckej spoločnosti alebo sprostredkovateľovi letenky zaslať kópiu úmrtného listu a tieto spoločnosti posúdia, či máte nárok na vrátenie finančných prostriedkov alebo nie. V prípade, že zomrel samotný cestujúci, vrátenie peňazí za letenku sa stáva súčasťou dedičského konania.

Ak nenastúpite na let, teda dôjde k tzv. no-show, nezískate naspäť žiadne peniaze - ba dokonca letecké spoločnosti majú právo pokutovať vás za takéto správanie. 

Osobitným prípadom môžu byť situácie, kedy letecká spoločnosť zmení čas letu, prípadne úplne zruší let. V takom prípade musí podľa pravidiel Európskej únie ponúknuť možnosť vrátenia peňazí alebo náhradný let. Ak s náhradným letom nebudete súhlasiť, môžete žiadať peniaze naspäť.

 

Storno letenky od tradičného dopravcu

Medzi tradičných leteckých dopravcov zaraďujeme všetky ostatné spoločnosti, ktorými napríklad lietate do USA, Ázie, ale aj Európy. Títo tradiční dopravcovia majú osobitné tarifné podmienky pre nákup letov a stanovujú presné možnosti odstúpenia od letu a vrátenia peňazí, na ktoré má cestujúci v takom prípade nárok.

Za samotnú letenku síce vo väčšine prípadov nedostanete peniaze naspäť, môžete si však nárokovať vrátenie letiskových poplatkov. Tie sa často pohybujú v desiatkách eur.

Niektoré letecké spoločnosti umožňujú aj vrátenie časti peňazí za letenku. Pred kúpou preto odporúčame poriadne skontrolovať obchodné podmienky tej ktorej leteckej spoločnosti. 

Neschopnosť nastúpiť na palubu lietadla a uskutočniť let sa dá nahlásiť aj prostredníctvom špeciálneho kontaktného formulára. Môžete tak urobiť priamo na stránke leteckého dopravcu alebo u sprostredkovateľa, kde ste letenku kupovali. 

Niektoré aerolinky umožňujú vrátiť letenku v deň jej vystavenia. Preto treba bezodkladne kontaktovať leteckú spoločnosť alebo sprostredkovateľa a požiadať o storno. 

Vo všeobecnosti ale platí, že každá žiadosť o preplatenie cestovných nákladov z dôvodu neschopnosti cestujúceho uskutočniť let sa posudzuje individuálne a letecké spoločnosti môžu vašu žiadosť o refundáciu cestovného zamietnuť.

Ak ste si letenku kúpili priamo v leteckej spoločnosti, musíte o vrátenie žiadať v anglickom jazyku a pripojiť k nej všetky dokumenty, ktoré máte. Pokiaľ ste letenku zakúpili cez slovenskú či českú agentúru, odporúčame reklamáciu riešiť prostredníctvom nej. Sprostredkovateľské agentúry majú právomoc konať vo vašom mene a žiadať vrátenie peňazí za vás - je to jednoduchšie, lacnejšie a časovo nenáročné.

Poistenie môže zachrániť peniaze

Letenku si možno aj poistiť. Neznamená to však, že ju potom môžete kedykoľvek zrušiť. Aj tu ide o špecifické dôvody a situácie, ku ktorým musí dôjsť, aby ste mohli dostať peniaze naspäť. Pri poistení však máte istotu, že keď ochoriete alebo sa vážne zraníte, prípadne zomrie niekto z rodiny alebo napríklad nespravíte maturitu, dostanete full refund - teda peniaze za letenku naspäť. 

Poistenie sa dá často kúpiť k letenke aj dodatočne. Najneskôr však 1 deň pred dátumom uvedeným na letenke ako začiatok letu a najneskôr 1 deň.

Anketa

Ktoré letisko preferujete?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok