Dostali ste dom s vecným bremenom? Ako sa dá odstrániť z listu vlastníctva

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 30. 3. 2020
Je vaša nehnuteľnosť zaťažená právom doživotného užívania? Čo všetko musíte oprávnenému tolerovať a čo naopak od neho môžete žiadať? Dá sa bremena zbaviť ešte za života oprávneného?
Dostali ste dom s vecným bremenom? Ako sa dá odstrániť z listu vlastníctva

Zdroj: Shutterstock

Vecné bremeno nie je prekážkou prevodu vlastníctva

Vecné bremeno doživotného užívania nehnuteľnosti sa typicky zriaďuje v súvislosti jej darovaním. Rodičia alebo starí rodičia tak majú po prevode nehnuteľnosti garanciu, že ich nevďační potomkovia nepripravia o strechu nad hlavou; obdarovaní sa na oplátku vyhnú formalitám a nákladom, ktoré so sebou nesie dedičské konanie. Ak však nie sú dopredu vyjasnené pravidlá, za akých budú oprávnení nehnuteľnosti užívať, môže to spôsobiť zbytočné problémy.

Tie v praxi nastávajú aj vtedy, ak sú obdarovanými manželia či partneri a ten z nich, ktorého rodičia boli darcami, následne zomrie. Ak si ovdovený zať alebo nevesta do darovaného domu pozvú nového partnera, svokrovci to zvyčajne nesú len veľmi ťažko. Pokiaľ zároveň užívajú nehnuteľnosť spolu s nimi na základe práva doživotného užívania, nemáva to dobrý koniec.

Pri riešení problémov so zaťaženou nehnuteľnosťou by oprávnení aj povinní z vecného bremena mali vždy zvážiť aj skutočnosť, že uvedená ťarcha nebráni jej prevodu na tretiu osobu. Aj bez súhlasu oprávneného z vecného bremena ju teda môžete predať či darovať. Nadobúdateľ však bude musieť zriadené bremeno rešpektovať.

 

Ak nie je iná dohoda, náklady na zachovanie a opravy veci hradia aj oprávnení

Vecné bremeno doživotného užívania možno zriadiť prakticky k akejkoľvek nehnuteľnosti. Najčastejšie sa zriaďuje k rodinným domom či bytom. Ide o vecné bremeno, ktoré sa označuje ako in personam – teda v prospech konkrétnej osoby. Táto po vklade dohody o zriadení vecného bremena figuruje aj na príslušnom liste vlastníctva. Na rozdiel od tzv. vecných bremien in rem previazaných s vlastníctvom určitej veci (napr. vecné bremeno prechodu a prejazdu v prospech vlastníka susedného pozemku) zanikajú úmrtím oprávneného.

Zákon konkrétne práva a povinnosti oprávneného a povinného z vecného bremena upravuje len čiastočne. Ohľadom nákladov na zachovanie a opravy veci stanoví, že ak zo zmluvy nevyplýva inak, musí ich znášať aj oprávnený. Podieľa sa na nich do tej miery, v akej vec užíva. Záleží teda na tom, či v nehnuteľnosti býva sám alebo spolu s povinným vlastníkom. Ďalšie odpovede na rozsah práv a povinností z vecného bremena treba hľadať aj v rozhodnutiach súdov. Oprávnený napríklad podľa judikatúry vlastníkovi hradí tiež náklady na energie, ktoré on sám v súvislosti s užívaním nehnuteľnosti spotreboval (rozhodnutie Krajského súdu Trenčín, sp.zn. 5Co/156/2017). Náklady spojené s daňou z nehnuteľnosti však znáša vlastník: Daň z nehnuteľností 2020 neplatí nájomca.

Súdy ďalej uviedli, že vecné bremeno doživotného užívania oprávnenému umožňuje, aby spolu s ním nehnuteľnosť užíval aj jeho manžel (bližšie rozhodnutie Vrchného súdu v Prahe, sp.zn. 2Cdo 54/93). Odborná verejnosť sa zhoduje tiež na tom, že okrem manžela môžu s oprávneným bývať aj jeho deti či iní príbuzní v priamom rade. Užívanie nehnuteľnosti by malo prebiehať zo strany oprávneného tak, aby tým nadmerne nezaťažoval povinného vlastníka (najmä ak v nehnuteľnosti spolu s ním býva). Týka sa to napríklad hlasnej hudby či iných zvukov, prijímania návštev či akýchkoľvek iných aktivít, ktoré môžu byť z hľadiska spoločného užívania nehnuteľnosti problematické.

Ako dosiahnuť zánik bremena aj za života oprávneného

zániku vecného bremena doživotného užívania dochádza najčastejšie smrťou oprávneného. Pre jeho odstránenie z listu vlastníctva treba katastrálnemu úradu spolu so žiadosťou o výmaz bremena predložiť overenú fotokópiu úmrtného listu.

Bremeno zanikne aj vtedy, keď nastanú také trvalé zmeny, že vec už nemôže slúžiť potrebám oprávnenej osoby. V súvislosti s obsahom práva doživotného užívania teda prichádza do úvahy napríklad zánik v dôsledku takého trvalého zhoršenia zdravotného stavu oprávneného, pre ktorý tento musí byť na zvyšok života umiestnený do špecializovaného zariadenia. Nevyužívanie nehnuteľnosti v dôsledku prechodného pobývania v zdravotníckom zariadení by naopak k zániku bremena neviedlo.  

V niektorých prípadoch sa oplatí zamyslieť aj nad tým, či by práve váš prípad nespĺňal podmienky pre zrušenie vecného bremena súdom. Môžete oň žiadať vtedy, keď zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného. V takom prípade súd bremeno za primeranú náhradu (a v niektorých prípadoch dokonca aj bez nej) obmedzí alebo rovno zruší. Súdy napríklad pristupujú k zrušeniu vtedy, ak sa vzťahy medzi oprávneným a povinným z vecného bremena zásadným spôsobom zhoršia (napríklad rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici, sp.zn. 12Co/158/2017 alebo rozhodnutie Krajského súdu Trnava, sp.zn. 10Co/222/2017). Svoju rolu pri splnení podmienok pre zrušenie ale hrajú aj okolnosti zriadenia bremena – ak bolo zriadené bez adekvátneho protiplnenia (napr. ako zaistenie životného partnera), je dosiahnutie zrušenia pravdepodobnejšie.

Anketa

Užívate/užívali by ste dom alebo byt s vecným bremenom?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok