Ako zistiť majiteľa auta podľa ŠPZ resp. EČV (postup)

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 6. 2021
Viete ŠPZ auta. Dá sa zistiť jeho majiteľ? Podľa EČV dnes viete vyhľadať na internete poisťovňu, v ktorej je automobil poistený. Umožňuje to verejný register.
Ako zistiť majiteľa auta podľa ŠPZ resp. EČV (postup)

Zdroj: Shutterstock

Hľadáte auto, ktoré sa dopustilo dopravného priestupku? Ak máte espézetku, máte prvý dôležitý údaj. Meno majiteľa auta získať nemôžete aj kvôli ochrane osobných údajov, avšak môžete získať údaj - kde je konkrétne auto poistené resp. kde má uzatvorené povinné zmluvné poistenie (PZP).

Ako nájsť majiteľa auta? Skúste centrálny register na webe

Podľa ŠPZ resp. EČV viete totiž vyhľadať poisťovňu, v ktorej je auto vinníka poistené. Vyhľadanie poisťovne podľa ŠPZ umožňuje centrálny register na webe. 

Kliknete na stránku www.skp.sk (Slovenská kancelária poisťovatelov) a následne sa zadaním ŠPZ vinníka dopátrate cez vyhľadávač k číslu poistky aj menu poisťovne, ktorá auto poistila. Potom stačí už len do danej poisťovne zatelefonovať.

Táto aplikácia je určená pre motoristickú verejnosť. Jej poslaním je poskytnúť poškodeným osobám informáciu o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového  vozidla, ktoré spôsobilo dopravnú nehodu.

Po vyplnení evidenčného čísla vozidla, ktoré spôsobilo dopravnú nehodu a dátumu dopravnej nehody sa zobrazia údaje o vozidle, číslo poistnej zmluvy a poisťovateľ, u ktorého je vozidlo, ktoré  škodu spôsobilo poistené. U tohto poisťovateľa si ako poškodená osoba uplatňujete nárok na poistné plnenie z povinného zmluvného poistenia zodpovednosti za škodu - PZP.

 

Čo ak ste nenašli vinníka?

V prípade, že po vyplnení požadovaných údajov sa nezobrazí žiadny poisťovateľ, máte ako poškodená osoba možnosť si uplatniť nárok na poistné plnenie v Slovenskej kancelárii poisťovateľov.

ŠPZ už máte, kontaktujte políciu

To, čo občania k dispozícii nemajú - ŠPZ spárované s menami fyzických osôb - majú policajti. Preto vaše ďalšie kroky majú viesť práve tam. Policajti vedia obratom cez vysielačku alebo terminál zistiť nielen meno a bydlisko vinníka, ale z databáz operátorov aj telefonický kontakt.

Ak nahlásite nehodu na čísle 158 s tým, že poznáte ŠPZ vinníka, dokážu ho konfrontovať a zabezpečiť dôkazy.

Potrebujete svedkov nehody

Pre konfrontáciu vinníka polícia potrebuje aj dôkazy a jedným z kľúčových je výpoveď svedka. V takom prípade je tda potrebné poskytnúť kontakt na svedkov, ktorí udalosť videli. Polícia ich svedectvo vie doplniť o záznam mestských či priemyselných kamier z miesta nehody.

Od polície následne získate záznam o škodovej udalosti a zistíte majiteľa auta, ktoré vám spôsobilo škodu. Náhradu môžete žiadať od jeho poisťovne. Dôležité je vedieť ešpézetku, údaje o poisťovateľovi (čiže poisťovni vinníka) a číslo poistnej zmluvy, ďalšie veci nateraz nepotrebujete. V správe nesmiete zabudnúť uviesť, že udalosť je vyšetrovaná políciou. Takto nahlásená škodová udalosť má podľa odborníkov vysokú šancu, že bude aj kladne vyriešená vo váš prospech.

ŠPZ poslúži aj na iné účely

Zistiť, či dans auto má zaplatené povinné zmluvné poistenie tiež nie je na škodu. Hodiť sa vám to môže, ak idete kupovať ojazdené auto, ktoré bolo napríklad dovezené zo zahraničia a máte pochybnosti o tom, či jeho súčasný majiteľ má splnené všetky zákonné povinnosti. 

K tomu vám môžu poslúžiť aj ďalšie verejné registre ako napríklad overenie VIN čísla (17-miestne číslo vám povie, akému vozidlu patrí a kedy bolo vyrobené), overenie či vozidlo nepatrí lízingovke (a tým pádom nie je voľné k predaju) a zároveň nemenej dôležitý register konroly originality vozidla.

Čo ak má auto zahraničné EČV?

Ak do vás nabúra auto so zahraničnou ešpézetkou, je situácia oveľa komplikovanejšia. Takto totiž podľa ŠPZ nezistíte ani majiteľa auta, ani jeho poisťovňu. 

Postup je pri vybavovaní formalít okolo nehody je podobný ako pri slovenských značkách. To platí, aj keď nabúrate v zahraničí. Výnimkou je, že si škodu budete uplatňovať u tzv. likvidačného zástupcu, ktorého má každá poisťovňa pre Slovensko určeného.

Anketa

Akým spôsobom si dohadujete PZP?

Majiteľ auta, ktorý nemá zaplatenú zákonnú poistku, porušuje zákon, za čo mu hrozí:

Ak vodič s neplatným PZP spôsobí nehodu:

Čo ak polícia či úrady zistia, že nemáte zaplatenú poistku?

Ak majiteľ nepoisteného auta spôsobí nehodou škodu na majetku:

Ktorá krajina Európskej únie sa môže pochváliť najnižšou mierou nezaplatených PZP?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+11
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok