8 tipov pre bezpečné platenie v e-shope

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 4. 2020
Nakupovanie cez internet je rýchle a jednoduché, prináša však so sebou aj riziká. Poznáte ich?
8 tipov pre bezpečné platenie v e-shope

Zdroj: Shutterstock

Väčšina Slovákov už má reálnu skúsenosť s nakupovaním na internete, pričom intenzita obchodov online každoročne rastie. V súčasnom období, pre hrozbu koronavírusu, nakupovanie v online priestore ešte výraznejšie stúpa. Tým pádom však vzrastá aj riziko podvodov. Odporúča sa dodržiavať základné pravidlá, ktoré dokážu podvody na internete eliminovať.      

Zatiaľ čo v supermarkete vám môžu ukradnúť peňaženku s pár desiatkami eur v hotovosti, v online svete vám môžu pri neopatrnosti „vybieliť“ aj celý účet. Pri akomkoľvek nakupovaní na internete dokážu pomôcť bezpečnostné prvky, ako je podpora 3D Secure, zelený adresný riadok alebo nastavenie peňažných limitov na karte. Ak často nakupujete v e-shopoch pomocou telefónu, nemali by ste zabudnúť na antivírusový program. Antivírus v mobile je podceňované, aj keď úplne dostupné zabezpečenie, ktoré vie zabrániť mnohým nepríjemným situáciám. 

„Množstvo e-shopov každý deň pribúda a online už je možné kúpiť prakticky čokoľvek. Platí tu však základný princíp. Jednoduchosť nákupu bez overovania by nikdy nemala prevážiť istotu, že nakupujete bezpečne,“ upozorňuje Alesandro Villa, vedúci oddelenia kariet zo spoločnosti Home Credit. 

 

8 pravidiel pre bezpečné platby na internete:

1. Nikomu nedávať heslá a piny

Nikdy nikomu neprezrádzajte svoje heslá a prístupové údaje. Podvodníci často posielajú falošné emaily alebo vás pozývajú na falošné stránky, ktoré sú na prvý pohľad nerozoznateľné od tých pravých a často žiadajú o to, aby ste tam zadali svoje prihlasovacie údaje, napr. pod zámienkou aktualizácie. 

2. Nákup v overenom e-shope

Nakupujte len v overených e-shopoch. Keď platíte za tovar priamo na stránke, kde si ho objednávate, skontrolujte prehliadač. Bezpečná stránka musí mať v adrese "https" alebo v riadku ikonu, v ktorej je vidieť meno firmy prevádzkujúcej e-shop alebo prevádzkujúcej platobnú bránu. Ak tu vidíte názov akejkoľvek vám neznámej alebo podozrivej firmy, môže ísť o podvodníka a mali by ste stránky opustiť. Triky podvodníkov sú čím ďalej tým viac sofistikovanejšie. Sú známe aj prípady, kedy podvodníci založili firmu znejúcu takmer identicky ako meno prevádzkovateľa e-shopu, názov firmy sa líšil len nepatrne, napríklad pár písmenami alebo znakmi. Preto si treba dávať pozor aj na to, či je vidieť presné a správne meno firmy, ktorú poznáte. 

3. Uloženie údajov z platobnej karty si premyslite

Neukladajte údaje z platobných kariet priamo do profilu konkrétneho obchodu. Pozor si dajte hlavne v prípade zahraničných e-shopov. Je bezpečnejšie vždy zadávať platobné údaje znovu. Môže sa stať, že vaše údaje nezneužije samotný obchod, ale údaje môžu byť ukradnuté kvôli nedostatočnému zabezpečeniu stránky. „Ak si chcete platenia kartou uľahčiť a kartu uložiť v e-shope, odporúča sa používať kartu, ktorú máte určenú len na platby na internete a je na nej  dispozícii obmedzené množstvo prostriedkov,“ radí A. Villa z Home Creditu.  

4. Využívajte servis SMS

Pomôcť môže servis SMS. Niektoré banky vás môžu informovať prostredníctvom telefónu, ak došlo k platbe vašou kartou. Vďaka európskej norme PSD2, tzv. dvojfaktorovom overení, je síce vaše prihlásenie do e-shopu, banky či k inému vášmu účtu bezpečnejšie, ale stále je potrebné byť obozretným. 

5. Poistite si kartu

Pokiaľ ju niekto neoprávnene použije, ste krytý na obdobie, kým to zistíte. 

6. Nastavte si limity na karte

Vďaka tomu nikto neutratí väčšie množstvo peňazí, ako máte maximálne stanovené.

7. Čítajte podrobne podmienky

Ak napríklad ide iba o sprostredkovateľský e-shop, nevzťahujú sa naň slovenské zákony a často ani normy Európskej únie. Typickým znakom bývajú dlhé doby doručenia, nejasné preklady či netypické platobné brány. Pri vrátení tovaru by ste potom napríklad museli platiť poštovné trebárs až na ďaleký východ.

8. Zriaďte si virtuálne resp. alternatívne karty

Pri platbách v e-shopoch, ktoré nemáte overené odporúčame používať alternatívne platobné karty. Skúste si napríklad založiť účet v aplikácii Revolut alebo N26, ktoré fungujú zadarmo. Dostanete aj virtuálnu alebo fyzickú kartu, na účet si môžete prevádzať pomocou Apple Pay alebo Google Pay ľubovoľnú sumu peňazí - dorazia tam za pár sekúnd od odoslania. Bezpečné je to preto, lebo týmto spôsobom môžete platiť za tovary a služby kdekoľvek na svete, využívate výhodné stredové kurzy aj v prípade iných mien, no hlavne - na kartu si pred platením pošlete len toľko peňazí, koľko potrebujete. Ak by sa teda aj niekto dostal k citlivým údajom z karty, po platbe tam nezostanú žiadne peniaze, účet môžete v prípade potreby kedykoľvek zablokovať za pár sekúnd.

Anketa

Aký spôsob platby preferujte v e-shope?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?