Dedičské konanie a bankový účet: možno vybrať peniaze aj pred oznámením úmrtia?

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 4. 2020
Čo sa deje s peniazmi na účte po smrti ich majiteľa? Ako prebieha dedičské konanie a ako k tomu pristupuje banka? Prinášame stručný prehľad.
Dedičské konanie a bankový účet: možno vybrať peniaze aj pred oznámením úmrtia?

Zdroj: Shutterstock

Úmrtie fyzickej osoby je z pohľadu zákona potrebné nahlásiť na mnohých miestach. Okrem iného aj v banke. Existuje na to špeciálny formulár: Oznámenie o úmrtí. Banka následne zablokuje účet, zruší informačné služby cez SMS a e-maily či zruší dispozičné práva na účet. Robí tak v zmysle zákona, pretože čaká na dedičské konanie, ktorého je bankový účet súčasťou.

V prípade úmrtia blízkej osoby však v mnohých prípadoch nestačí riešiť len samotný bankový účet, ale aj úverové produkty. Banky pozostalým odporúčajú bezodkladne informovať príslušnú banku o úmrtí. Neinformovanie banky o úmrtí klienta môže mať za následok omeškanie sa so splátkami, čo sťaží situáciu dedičom neskôr, pretože na nich prechádza povinnosť splatiť úver, nakoľko za tento záväzok zodpovedajú až do výšky nadobudnutého dedičstva.

Čo sa deje s účtom v banke po oznámení úmrtia?

  • bankový účet dotknutej osoby je okamžite zablkovaný pre prichádzajúce/odchádzajúce platby

  • banka deaktivuje všetky informačné služby dotknutej osoby, najmä e-mail, SMS či push notifikácie

  • osobám disponujúcim s účtom dotknutej osoby je s okamžitou platnosťou zrušená plná moc s disponovaním na účtoch

  • v prípade spoločných účtov, po úmrtí jedného z majiteľov dôjde k zrušeniu trvalých príkazov zadaných zosnulým spolumajiteľom, po 14 dňoch od oznámenia úmrtia

  • v prípade spoločných účtov, po úmrtí jedného zo spolumajiteľov dôjde k zablokovaniu polovice peňažných prostriedkov evidovaných na účte ku dňu oznámenia úmrtia

  • úročenie úverových produktov bude zastavené

  • dlžná čiastka úverových produktov bude prihlásená do dedičského konania

  • po dobu trvania dedičského konania nie je možné vyplácať peniaze a zrušiť účty

 

Možno vybrať peniaze z účtu pred oznámením úmrtia?

Netreba zabúdať, že okamihom, kedy prechádza majetok poručiteľa na dedičov, je moment smrti poručiteľa. Ak teda peniaze vyberiete alebo pošlete z bankového účta zosnulého po jeho smrti, môže to byť vyhodnotené ako krádež, resp. neoprávnené nakladanie s cudzím majetkom. V prípade vlastníctva účtu, vkladu alebo vkladnej knižky totiž banka súdnemu komisárovi oznámi zostatok, ktorý bol na účte, vklade alebo vkladnej knižke ku dňu smrti poručiteľa. Dedia sa finančné prostriedky vo výške, v akej boli na účte v deň poručiteľovej smrti a príslušenstvo týchto pros-triedkov.

Pri dedičskom konaní teda súd nakladá aj s informáciou o stave účtu zo dňa, kedy dotknutá osoba zomrela. Táto suma je aj v rozhodnutí o dedičstve rozdelená medzi dedičov. Ak však finančné prostriedky na účte chýbajú, je na dotknutých dedičoch, aby sa domáhali vydania zvyšku dedičstva od toho, kto uvedené finančné prostriedky vybral, a to výz-vou na zaplatenie a potom prípadne návrhom na súd na vydanie bezdôvodného obohatenia.

Kto dedí a akým spôsobom to prebieha?

Dedenie upravuje Občiansky zákonník a konanie o dedičstve Občiansky súdny poriadok. Postup je nasledovný:

  • Ak zosnulý nezanechal závet, dedí sa zo zákona.

  • Keď manželstvo trvalo až do smrti jedného z manželov, najskôr sa vysporiadava bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a až zvyšná polovica sa dedí rovným dielom medzi manželku a deti.

  • Ak zosnulý nemal žiadnych potomkov, v druhej skupine dedí manžel/manželka, rodičia poručiteľa a tí, ktorí žili so zosnulým aspoň počas jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti.

  • V tretej skupine dedia poručiteľovi súrodenci a opäť osoby, ktoré s ním žili počas aspoň jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti. Ak niektorí zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.

  • Vo štvrtej teda poslednej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti, čiže poručiteľovi ujovia, strýkovia a tety.

Anketa

Aký spôsob nadobudnutia majetku po rodine je podľa vás výhodnejší pre pozostalých?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok