Musíte platiť nájom v čase nútenej uzávierky vášho obchodu či prevádzky?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 7. 4. 2020
Prinútili vás zatvoriť obchod či prevádzku. Príjmy zo dňa na deň klesli na nulu, no množstvo nákladov vám zostalo. Okrem energií, odvodov na poistné, pre mnohých i nájom.
Musíte platiť nájom v čase nútenej uzávierky vášho obchodu či prevádzky?

Zdroj: Shutterstock

Opýtali sme sa právnikov so spoločnosti Hamala Kluch Viglaský, či musíte platiť nájom, aj keď dôvodom pre zatvorenie prevádzky je práve vládne rozhodnutie, ktoré činnosť vo vašej prevádzke neumožňuje.

Zmluva, zas len zmluva

Skôr než sa rozhodnene nezaplatiť nájomné za obdobie platnosti obmedzení a množštva opatrení na zabránenie šírenia choroby Covid-19, mali by ste si poriadne prečítať nájomnú zmluvu. Martin Hricko a Lukáš Michálik radia: "Zmluvné strany by sa mali prvotne zamerať na znenie konkrétnej nájomnej zmluvy a skontrolovať, či neobsahuje definíciu prípadu vyššej moci, ktorá by zahŕňala šírenie Covid-19, alebo či neobsahuje akékoľvek iné ustanovenie, ktoré by umožňovalo nájomcovi nárokovať si zníženie nájomného."

V prípade, že vaša nájomná zmluva žiadne takéto ustanovenie neobsahuje, musíte nájom platiť i naďalej. Moc si nepomôžete ani okamžitou výpoveďou zmluvy. To by muselo ísť o permanentnú vadu. Opäť preto platí, že musíte dodržiavať zmluvu. Ak máte v zmluve uvedenú výpovednú lehotu, pravdepodobne ju budete musieť dodržať.

"Predpokladáme, že aj v prípade prijatia rozhodnutí/opatrení, ktoré majú vplyv na nájomné vzťahy, budú tieto rozhodnutia/opatrenia platné len na obmedzený čas, kým bude choroba predstavovať bezprostrednú hrozbu. Je potrebné poznamenať, že princíp rebus sic stantibus, ktorý umožňuje strane zmluvy ukončiť ju v prípade podstatnej zmeny okolností, nie je v slovenskom práve všeobecne aplikovateľný. Sme teda toho názoru, že bez špecifického zmluvného ustanovenia nemá nájomca právo ukončiť zmluvu
o nájme v dôsledku šírenia Covid-19."
, dodávajú Martin Hricko a Lukáš Michálik.

 

Náklady na dezinfekciu idú za nájomcom

Dezinfekcia prestorov či čistenie klimatizácie, zabezpečenie predajne ochrannými pomôckami, sú ďalšie náklady, ktoré postihujú obchodníkov. I tieto náklady však idú za prevádzkovateľom predajne, obchodu, či prevádzky.  Zatiaľ neexistuje právny nárok, aby ste požadovali po prenajímateľovi úhradu týchto nákladov. Povinnosť zatvoriť prevádzku alebo dezinfikovať obchod má totiž prevádzkovateľ obchodu - nájomca - a nie správca budovy.

Kto platí nájomné pri nútenej uzávierke predajne či prevádzky

Zdroj: Shutterstock

Môže zaviesť prenajímateľ "preventívne opatrenia"

Ak neboli opatrenia priamo nariadené príslušnými orgánmi (Úrad verejného zdravotníctva SR), nemá prenajímateľ právo svojvoľne uzatvoriť budovu, ak nájomca s tým nesúhlasí. Zakázať vstup do budovy nesmie ani vtedy, ak by väčšina zamestnancov nájomcu pracovala mimo budovy (napr. práca z domu). Budova môže byť uzatvorená v čase jej dezinfikovania, prípadne karantény.

Rovnako tak prenajímateľ či správca budovy nemá právo ani na určovaní toho, kto smie a nesmie do budovy vstúpiť, či zaviesť meranie teploty.  Takýmito opatreniami by mohlo dôjsť k porušeniu pravidiel GDPR, či prípadne niektorých ustanovení samotnej nájomnej zmluvy.

Ako však Martin Hricko a Lukáš Michálik uvádzajú: "Bez ohľadu na akékoľvek právne či zmluvné ustanovenia môže dôjsť k situácii, kde budú musieť obe strany nájsť riešenie, ktoré ich oboch uspokojí. Pozícia nájomcu je v tomto prípade jasná – bez pomoci od prenajímateľa, nemusí jeho podnikanie túto situáciu prežiť. Je to jednoduchá matematika - ak prenajímateľ bude v týchto ťažkých časoch nápomocný a chápavý vo vzťahu k podnikaniu nájomcu, tak nájomca bude zrejme oveľa viac naklonený predĺžiť nájom v budúcnosti. Zdá sa nám zároveň nepravdepodobné, že by prenajímateľ riskoval stratu dôležitého nájomcu, len pre stratu nájomného za obdobie, ktoré teraz vyzerá ako pár týždňov, nanajvýš mesiacov."

Anketa

Prenajímate alebo prenajímali ste nehnuteľnosť?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok