Tipy, ako zvládať život vo finančnej tiesni

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 4. 2020
Mnohí ľudia sa pre rozsiahle obmedzujúce opatrenia súvisiace s koronavírusom dostávajú do finančných ťažkostí. Prinášame tipy odborníkov, ako ich v rámci možností riešiť.
Tipy, ako zvládať život vo finančnej tiesni

Zdroj: Shutterstock

Mnohí Slováci sa pre rozsiahle obmedzujúce opatrenia súvisiace s koronavírusom dostávajú do finančných ťažkostí. V čase krízy sa však pri dodržiavaní základných pravidiel dajú jej dopady zmierniť. Prinášame vám niekoľko rád, ako sa vysporiadať s finančnými výpadkami v tomto období.  

Skontrolujte si, koľko platíte za finančné produkty

Poplatky v banke, za platobnú kartu či poistenie nemusia byť  čase, kedy obraciame každé euro, nezanedbateľné. Porovnávajte si preto ponuky jednotlivých bánk a finančných domov, pričom dobré zdroje na porovnanie  finančných produktov sú bežne dostupné na internete. „Ak máte viac úverov, zvážte konsolidáciu čiže zlúčenie všetkých alebo časti vašich dlhov pod jediný úver u jedného poskytovateľa. Vždy si však dajte pozor na úverové podmienky. Dôležité je si uvedomiť, že splatenie existujúcich dlhov novými pôžičkami situáciu nevyrieši,“ radí ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský.

Máte úver? Podľa nových opatrení schválených začiatkom apríla 2020 budete môcť požiadať banku o odklad až na 9 mesiacov. Ľudia zasiahnutí krízou dostanú možnosť odkladu splátok hypoték a spotrebných úverov až do deväť mesiacov. Bude to jednoduchý elektronický proces.

Niektoré banky už odklad na 6 až 9 mesiacov ponúkajú, iniciatívne tak urobila napríkald Poštová banka. Začala fyzickým osobám a malým podnikateľom ponúkať bezúročné pôžičky s možnosťou odkladu splácania hneď od začiatku na deväť mesiacov. Podmienkou je v banke si otvoriť účet.

 

Zmena životných návykov môže byť úsporou

Spíšte si podrobne všetky vaše výdavky, pričom vás môže prekvapiť, za čo a koľko peňazí míňate. Postupujte od najdrahších položiek a škrtajte to, čo nutne nepotrebujete. Zamyslite sa aj nad okresaním výdavkov na neresti, ako sú cigarety alebo alkohol. V tejto dobe sa dokážete zrieknuť aj nového značkového oblečenia objednaného online alebo jedla z reštaurácie. Za cenu večere z reštaurácie sa dá uvariť jedlo pre celú rodinu na niekoľko dní. Drahé suroviny pri varení možno nahradiť lacnejšími variantami. 

Nezvládate splácať? Nepanikárte a nehrajte mŕtveho chrobáka

„Situáciu začnite čím skôr, bez zbytočného odkladania, riešiť. Ak si nie ste istí, že splátku dokážete uhradiť, konajte ešte pred termínom jej splatnosti a ozvite sa spoločnosti, v ktorej máte podlžnosti,“ radí M. Zborovský. Mnoho poskytovateľov úveru umožňuje splátku na určitú dobu odložiť alebo znížiť bez akéhokoľvek postihu. V týchto dňoch sa navyše na Slovensku rokuje o definitívnej podobe odkladu splácania hypoték či spotrebných úverov o 6 až 9 mesiacov, takže treba sledovať aktuálne dianie.

Hľadajte nové zdroje financií

Ťažké obdobie vám pomôžu preklenúť aj veci, ktoré nie sú v momentálnej situácii pre vás nevyhnutné, ako napríklad  luxusné auto či drahý šperk. Lepšie je ich predať, ako si požičiavať. Bazárov je plný internet. V tomto prípade sa ale obráťte len na preverených a dôveryhodných. Riešením môže byť aj brigáda alebo dokonca zmena práce. Siete supermarketov neustále hľadajú nových zamestnancov či brigádnikov, pomôcť vám to môže čo i len na prechodné obdobie. 

Pôžička je až krajné riešenie 

Základné pravidlo podľa finančných odborníkov hovorí: Dĺžka úžitku produktu, ktorý si za pôžičku zaobstaráte, by mala byť väčšia, než je doba jej splácania.  Z logiky tejto vety vyplýva, že riešiť finančnú tieseň pôžičkou je až úplne posledná možnosť. Ak sa pre ňu predsa len rozhodnete, vždy musíte mať jasný plán, ako budete pôžičku splácať. Dbajte na výber poskytovateľa, preverte si jeho dôveryhodnosť. Pri každom úvere si všímajte nielen výšku úrokov, ale hlavne ročnú percentuálnu miera nákladov (RPMN), ktorá zohľadňuje aj všetky skryté poplatky. Nikdy si neberte pôžičku väčšiu, než naozaj nutne potrebujete.

V núdzi poznáš priateľa 

Vždy, keď máte pocit, že sami situáciu nezvládnete, obráťte sa na príbuzných, priateľov či kolegov. Môžu vám poskytnúť užitočné informácie, napríklad z vlastnej skúsenosti. Za svoju situáciu sa nehanbite a hľadajte pomoc. Rodina a priatelia vám môžu napríklad postrážiť deti, aby ste mohli chodiť trebárs na dočasnú brigádu alebo vám poradia, kde hľadať novú prácu či ako ušetriť výhodným nákupom. Zlepšenie rodinného rozpočtu je cieľom celej rodiny. Jednak príjmy, ako aj výdavky, sa týkajú všetkých členov domácnosti a všetci by sa mali v rámci svojich možností podieľať na zvládnutí ťažkej životnej situácie.

Osobný bankrot

Ak všetky ostatné možnosti zlyhajú, riešením môže byť aj osobný bankrot. O osobný bankrot sa nemusíte báť požiadať ani vtedy, keď nemáte žiadny príjem. V takomto prípade bude vaše oddlženie riešené formou konkurzu, na ktorý vám centrum požičia. Poskytnutie pôžičky je podmienené uzatvorením písomnej dohody o mesačných splátkach pôžičky, ktorú musíte v nasledujúcich 3 rokoch centru vrátiť. 

Osobný bankrot formou splátkového kalendára je pre vás vhodný vtedy, keď máte dostatočne vysoký pravidelný príjem a nechcete pri oddlžení prísť o všetok majetok.

Anketa

Koľko máte úverov a pôžičiek?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok