Koronavírus a ako žiadať o dôchodok elektronicky (návod)

Roland Regely | rubrika: Článok | 14. 4. 2020
O dôchodok žiadajte v čase pandémie koronavírusu elektronicky. Sociálna poisťovňa tomu prispôsobila Rezervačný systém.
Koronavírus a ako žiadať o dôchodok elektronicky (návod)

Zdroj: Shutterstock

Koronavírus COVID-19 svojim príchodom prekvapil nás všetkých, postupne sa mu okrem fyzických osôb a podnikateľov prispôsobujú aj všetky štátne inštitúcie. Sociálna poisťovňa nie je výnimkou, myslí aj na aktuálne najzraniteľnejšiu časť nášho obyvateľstva dôchodcov, a tak umožňuje žiadať o dôchodkové dávky elektronicky z pohodlia domova. 

Dôvodom tohto rozhodnutia je skrátenie úradných hodín jednotlivých pobočiek a obmedzenie pohybu návštevníkov v ich priestoroch v súvislosti s koronavírusom. Pretože aj napriek týmto opatreniam nesmie byť prerušená možnosť žiadať o dôchodkové dávky.

Rezervačný systém na zber formulárov

Sociálna poisťovňa dočasne vyhradila Rezervačný systém na elektronický zber formulárov. Pomocou neho môžu poistenci začať konanie o ich dôchodku. Ako na to? Stačí sa prihlásiť do Rezervačného systému na stránke www.socpoist.sk

 

ako požiadať o dôchodok elektronicky? vyplňte rezervačný formulár na stránke sociálnej poisťovne

Zdroj: Shutterstock

Ako požiadať o dôchodkovú dávku (návod)

Žiadať o dôchodkovú dávku môžete aktuálne tromi spôsobmi:

  1. Prvá možnosť: navštívte spomínanú webovú stránku Sociálnej poisťovne a v časti Rezervačný systém označte druh dôchodku, ktorý potrebujete ako žiadateľ vybaviť a elektronicky sa zaevidovať priamo na zvolenej pobočke (e-mailom) cez tento systém.

  2. Druhá možnosť: vyplňte tlačivo na webovej stránke Sociálnej poisťovne s názvom Žiadosť o spísanie žiadosti o dôchodok a keď ho vyplníte, zašlite ho buď cez elektronickú schránku, alebo e-mailom alebo poštou na adresu príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne podľa trvalého pobytu poistenca. Príslušnú adresu pobočky Sociálnej poisťovne nájdete v sekcii Kontakty – pobočky

  3. Tretia možnosť: Ďalšou alternatívou je vyplnené tlačivo s názvom Žiadosť o spísanie žiadosti o dôchodok, ktoré vhodíte do schránky osobne v priestoroch pobočky Sociálnej poisťovne v jej obmedzených úradných hodinách. Otváracie hodiny pobočiek SP.

Pobočky žiadosti o spísanie žiadosti o dôchodok a rezervácie spracúvajú postupne, priebežne.

Kedy sa dozviem výsledok?

Pobočky žiadosti o spísanie žiadosti o dôchodok a rezervácie spracúvajú postupne, priebežne.

Postup pobočky vo vzťahu k žiadateľovi o dôchodok je potom nasledovný:

  1. Zamestnanec pobočky Sociálnej poisťovne žiadosť o spísanie žiadosti o dôchodok alebo rezerváciu zaeviduje a následne kontaktuje za účelom prípravy žiadosti o dôchodok.

  2. Po kompletnej príprave žiadosti o dôchodok zamestnanec pobočky žiadateľa o dôchodok opätovne kontaktuje a oznámi mu, že mu zasiela do e-schránky alebo e-mailom alebo poštou tlačivo „Odsúhlasenie údajov“.

  3. Hneď na nasledujúci pracovný deň zamestnanec pobočky Sociálnej poisťovne žiadateľa opätovne kontaktuje, potrebuje ešte získať jeho vyjadrenie k správnosti údajov v žiadosti, resp. skonzultovať prípadné otázky a dohodnúť ďalší postup pre skompletizovanie žiadosti.

  4. Ak žiadateľ o dôchodok nemá zriadenú e-schránku, zamestnanec pobočky s ním dohodne aj dátum a presný čas, kedy si príde do pobočky osobne podpísať žiadosť o dôchodok.

  5. V určený deň žiadateľ o dôchodok podpíše v pobočke svoju žiadosť. Musí sa pritom preukázať občianskym preukazom, resp. cestovným pasom a riadiť sa všeobecne platnými pravidlami - nosiť rúško, dodržiavať dostatočný odstup. Zamestnanec mu následne vysvetlí ďalší postup. Žiadateľ dostane žiadosť o dôchodok, ktorú vlastnoručne podpíše, vloží späť do obálky a zalepenú ju vhodí do určenej schránky v priestoroch pobočky.

  6. Následne pobočka kompletnú žiadosť o dávku zaeviduje a zašle do ústredia Sociálnej poisťovne na ďalšie konanie.

  7. Po posúdení všetkých zákonných podmienok na priznanie dávky vydá Sociálna poisťovňa, ústredie, rozhodnutie o dôchodku, ktoré poštou alebo do e-schránky doručí žiadateľovi.

O dôchodok môže žiadať aj opatrovník alebo iná osoba

Žiadosť o dôchodok môže osobne riešiť aj osoba, ktorá zastupuje poistenca. Zamestnanec pobočky však komunikuje s inou osobou iba vtedy, ak má žiadateľ o dôchodok zákonného zástupcu alebo súdom určeného opatrovníka alebo je žiadosť spisovaná inou osobou pre lekárom potvrdený nepriaznivý zdravotný stav žiadateľa o dôchodok.

Ak žiadateľ o dôchodok požiada o oprávnenú úpravu žiadosti o dôchodok, zamestnanec pobočky ju opraví, vytlačí a ďalej postupuje tak, ako je vyššie uvedené.

Anketa

Súhlasíte so zavedeným dôchodkovým stropom?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok