Bankomat zhltol kartu. Čo teraz?

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 5. 2020
Čo robiť v situácii, keď vám bankomat zhltol kartu a nevrátil ju naspäť? V zásade je jedno, či sa to stalo v zahraničí alebo na Slovensku, bezodkladne telefonicky kontaktujte banku.
Bankomat zhltol kartu. Čo teraz?

Zdroj: Shutterstock

Dôvodov, prečo bankomat nevydá resp. nevráti platobnú kartu naspäť môže byť viacero. Možno ste nesprávne zadali PIN kód trikrát po sebe - pozor, počítajú sa aj predošlé pokusy. Omnoho častejším dôvodom je však vypršaná platnosť karty alebo jej zablokovanie bankou. Napokon je v hre aj tá možnosť, že bankomat má nejakú závažnú chybu. Vo všetkých prípadoch platí, kontaktujte ihneď banku. Najskôr tú, ktorej bankomat patrí, neskôr aj svoju vlastnú banku.

Kartu vyberte čím skôr

Pozor tiež na situácie, kedy by ste si nevybrali kartu z bankomatu včas po zvukovej signalizácii. Bankomat totiž môže zadržať kartu aj v prípade, že si do určitého času po ukončení transakcie kartu z bankomatu nezoberiete. Karta by totiž v tomto prípade zostala „bez dozoru“ a preto je bankomat naprogramovaný tak, aby ju zhltol a ochránil ju pred potenciálnym ukradnutím. 

Aj keď sa vám tento variant môže zdať málo pravdepodobný, nezabúdajte, že množstvo ľudí si v bankomate zabudne aj hotovosť, ale vyberie si napríklad kartu a odíde. Dnes vám bankomaty kartu vydajú ešte pred poskytnutím hotovosti v snahe zabrániť jej zabudnutiu v mechanike.

 

Skončila platnosť karty?

Ak je karta blokovaná alebo po platnosti, bankomat ju klientovi už nevracia. V takomto prípade musí klient kontaktovať pobočku banky, ktorá kartu vydala. Ide o bežný postup a vo svojej domácej banke dostanete novú platobnú kartu. 

Novú kartu získate na počkanie

Ak z nejakého dôvodu prídete o platobnú kartu, vaša banka vám vydá novú na počkanie. Táto operácia môže byť spoplatnená v desiatkach eur, niektoré banky ako napríklad TatraBanka ju prémiovým klientom ponúkajú bezplatne. Iné banky zase umožňujú vydať niekoľko kariet na jeden bankový účet bez poplatku, čo sa vám tiež pri zablokovaní karty bankomatom môže hodiť.

Bankomat zhltol kartu v zahraničí

O niečo komplikovanejšie to môže byť v zahraničí. Ak vám tam bankomat zhltne kartu, takisto bezodkladne, najneskôr do dvoch dní kontaktujte banku, ktorej bankomat patrí. Potom vám už ostáva iba čakať, kým príslušná banka kartu vráti. Je lepšie, ak zároveň podáte žiadosť o vydanie novej karty, pretože ak aj zahraničná banka kartu vašej banke pošle, príde znehodnotená.

V rámci bezpečnosti odporúčame platobnú kartu okamžite zablokovať telefonátom do banky. Po návrate zo zahraničia je potrebné požiadať o prevydanie platobnej karty prostredníctvom call centra, cez Internet banking alebo priamo na pobočke vašej banky. Podľa platnej legislatívy, ak vašu platobnú kartu „zhltne“ bankomat cudzej banky, platobnú kartu vám v zahraničí vydať naspäť nemôžu, musia ju skartovať.

Keď už o kartu na dovolenke prídete a nemôžete sa len tak vrátiť, môžete si o novú požiadať aj cez internet, ale nie všetky banky sú ochotné vám ju doručiť priamo na dovolenku. Argumentujú bezpečnosťou a kartu zvyčajne doručia na vašu pobočku, kde si ju musíte osobne vyzdvihnúť. Niektoré banky vedia doručiť kartu aj kuriérom do zahraničia, táto alternatíva je často možná pri dovolenkách v rámci Európskej únie, prípadne susedných štátov.

Aj preto sa odporúča mať na dovolenke aspoň dve platobné karty k rovnakému účtu, prípadne zálohu v podobe kreditnej karty, ktorá je na takéto situácie ako stvorená.

Dočasná karta, ale aj hotovosť na ruku

Dočasným riešením vášho finančného stavu v prípade straty karty môže byť náhradná karta alebo núdzová hotovosť. Poskytujú sa však len k embosovaným platobným kartám od VISA alebo MasterCard.

Embosované karty, teda karty s vystúpeným menom a priezviskom držiteľa sú drahšie a preto aj cena za vydanie takejto núdzovej karty alebo hotovosti je dosť vysoká, môže byť pokojne aj viac ako sto eur.

Takáto náhradná karta je platná maximálne 2 mesiace, nie je možné použiť ju na výber hotovosti a musíte si ju vyzdvihnúť do 5 dní na vopred dohodnutej adrese – v opačnom prípade bude zničená, no poplatok za ňu vám bude tak či onak naúčtovaný.

Ďalšou alternatívou, ako sa dostať k peniazom v zahraničí je služba Western Union. Western Union je medzinárodná peňažná transferová služba, ktorá vám umožňuje realizovať rýchly peňažný prevod do zahraničia. Je to skutočne okamžitá pomoc, pretože cez ňu vám môže poslať rodina peniaze na výplatné miesto a peniaze si môžete vybrať už do 30 minút po zadaní prevodu.

Ak teda budete v zahraničí a budete chcieť využiť túto službu, informujte sa v lokálnom turistickom centre, prípadne si cez internet vyhľadajte najbližšiu pobočku.

Anketa

Ako získavate hotovosť na dovolenke v zahraničí?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok