Nezvládate splácať úver? Odložte si splátku až na 9 mesiacov

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 21. 4. 2020
Ak kvôli súčasnej situácii nezvládate splácať úver môžete požiadať o odklad splátok. A ide to aj bez zápisu v úverovom registri či poplatku.
Nezvládate splácať úver? Odložte si splátku až na 9 mesiacov

Zdroj: Shutterstock

Uvažujete o tom, že aj vy požiadate o odklad splátok vášho úveru? Prinášame vám odpovede na najdôležitejšie otázky. Toto by ste pred podaním žiadosti mali vedieť.

Na ako dlho si môžem odložiť splátky

Na 9 mesiacov na úver v banke.

Odložiť si môžete splácanie anuitnej splátky, t.j. úroky a istinu.  Poistenie úveru či ďalšie poplatky spojené s úverom (napr. za vedenie úverového účtu) však platiť budete naďalej.

Na 3 mesiace na úver od nebankovky, či lízingovej spoločnosti.

U týchto úverov môžete však opätovne požiadať o odklad na ďalšie 3 mesiace. U lízingovej spoločnosti môžete žiadať o odklad v prípade, ak je lízingová zmluva označená ako zmluva o spotrebiteľskom úvere.

 

Z akých úverov si môžem požiadať o odklad splátok

Zo spotrebného úveru alebo z úveru na bývanie.

Odklad splátok si môžete vybaviť na úveroch na bývanie, hypotékach, amerických hypotékach, medziúveroch a spotrebných úveroch.

Tento úver môžete mať zjednaný v banke, nebankovej spoločnosti alebo v lízingovej spoločnosti.

Nemôžete si tak požiadať o odklad splatenia úveru na kreditnej karte alebo "zadarmo" čerpať povolené prečerpanie na svojom bežnom účte. U týchto produktov nejde o žiadne zmeny.

Aké sú poplatky za odklad splátok

Odklad splátok je v súčastnosti bez poplatku. Banka, nebankovka ani lízingová spoločnosti si za odklad splátok poplatok neúčtuje.

Ako odklad splátok ovplyvní úver

Musíte sa však pripraviť na to, že sumu, ktorú ste za 9 mesiacov nesplatili, budete pochopiteľne musieť splatiť potom. Čiže sa vám alebo predĺži doba splácania úveru alebo sa vám zvýši suma následných mesačných splátok. Musíte počítať s tým, že za uplynulých 9 mesiacov máte stále požičané, takže banke patria úroky za toto obdobie.

Odklad splátok sa nerovná odpusteniu splátok. A tiež nie je zadarmo. Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne vysvetľuje:

„Aj napriek jednoduchým podmienkam a dostupnému procesu ľuďom odporúčame, aby si vždy zvážili, či odklad splátok potrebujú. Úver sa totiž počas odkladu splátok naďalej úročí, preto by oň mali žiadať iba v nevyhnutnom prípade. Súčasne odporúčame, aby aj dĺžku odkladu prispôsobili svojej situácii.“

a ďalej uvádza príklad, ako sa odklad splátky prejaví na celkovej hypotéke:

V prípade hypotéky, pri ktorej klientovi zostáva splatiť 50 tisíc eur počas nasledujúcich desiatich rokov, s aktuálnou úrokovou sadzbou 1,29 % ročne, je súčasná mesačná splátka 444 eur. Po odklade na 9 mesiacov sa navýši mesačné splátka o 4.30 eur a celkovo sa úver predraží o 516 eur. Pri spotrebnom úvere s úrokovou sadzbou 6,9 %, kde klientovi ešte zostáva počas najbližších troch rokov splatiť 6 tisíc eur, je aktuálna splátka 185 eur. Po deväťmesačnom odklade sa splátka zvýši o 9.60 eur a celkovo sa úver predraží o 345 eur. 

Výhodou oproti bežnému vybaveniu odkladu splátok je, že dlžník nebude zapísaný do úverového registra. Ak by ste totiž o odklad splátok požiadali v minulosti, jednak tento odklad nebol bezplatný a taktiež by bol sprevádzaný zápisom do úverového registra.

Do úverového registra nahliadajú banky vždy pri poskytnutí úveru. Zápisy v ňom negatívne ovplyvnia podmienky získania úveru. Kvôli zápisu tak môže byť úver poskytnutý za menej výhodný úrok, alebo môže banka vyžadovať zriadenie poistenia proti neschopnosti splácať a podobne.

Odklad splátok kvôli neschopnosti splácať v dôsledku vzniku opatrení na zabránenie šírenia Covid-19 neovplyvní budúce žiadosti o úver.

Ako si zjednať odklad splátok

O odklad splátok požiadate v banke, v ktorej máte zjednaný úver. Väčšina bánk  a spoločností umožňuje vybaviť si odklad splátok elektronicky buď cez internetové bankovníctvo alebo cez svoje internetové stránky.

Odklad môžete vybaviť aj písomne. Tlačivo žiadosti si klient stiahne so stránok spoločnosti, vyplní a pošle, alebo navštívi pobočku a vybaví si to osobne.

Odložiť si môžete tie splátky, ktoré máte zaplatiť po podaní žiadosti. Ak ste nezaplatili poslednú splátku, ktorá už je po splatnosti, platí, že s ňou nesmiete meškať viac ako 30 dní.

Po podaní žiadosti má banka alebo spoločnosť 30 dní na vybavenie žiadosti.

Kto si môže zjednať odklad splátok

Zjednať si ho môže v podstate ktokoľvek. Nie je nutné dokladovať výšku príjmu, či iné súvislosti, ktoré ovplyvnili vašu schopnosť splácať úver.

Platí však, že žiadate odklad na úver, ktorý ste doteraz riadne splácali. Omeškaná splátka nesmie byť staršia ako 30 dní pred podaním žiadosti.

Ak sú dvaja dlžníci, žiadosť o odklad podáva ktorýkoľvek.

Anketa

Požičal si váš manžel/manželka či partner/partnerka väčšiu sumu peňazí bez toho, aby ste o tom vedeli?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok