Poistenie čelného skla na vozidle. Komu a kedy sa oplatí?

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 5. 2020
Istotu, že vaše čelné sklo bude v premávke v poriadku vám nedá nik. Poistiť si však môžete náhradu škody - samostatne, ako pripoistenie PZP alebo formou havarijného poistenia. Čo sa oplatí najviac?
Poistenie čelného skla na vozidle. Komu a kedy sa oplatí?

Zdroj: Shutterstock

Rozbil vám niekto čelné sklo na aute? Alebo ste išli po diaľnici a z ničoho nič odniekadiaľ priletel kamienok a poškodil vám predné sklo? Presne pre tieto prípady si už dnes môžete poistiť samotné predné sklo, prípadne pripoistiť k povinnému zmluvnému poisteniu. Na poškodenie čelného skla môžete použiť aj havarijné poistenie - ak zmluva neurčuje inak.

Poistenie čelného skla obsahuje preplatenie nákladov, ktoré súvisia s jeho mechanickým poškodením. Môže sa tak stať v dôsledku havárie, vandalizmu alebo aj spomínaných odlietajúcich kameňov na ceste.

Každá poisťovňa poskytuje v prípade čelného skla individuálne podmienky pre pokrytie takéhoto poškodenia a to či vám preplatí náklady záleží od jednotlivých typov poistenia (PZP alebo havarijné poistenie). Niektoré poisťovne pokrývajú aj náklady na poškodenie bočných skiel a tiež zadného skla. 

Počítať treba aj so spoluúčasťou, tu sú však podmienky individuálne podľa typu poistenia a poisťovne, obvykle maximálna výška spoluúčasti neprekročí 20 %.

Pozor tiež na výluky týchto poistení. Patrí medzi napríklad poškodenie skla úmyselným konaním, prirodzené opotrebenie skla alebo poškodenie v dôsledku pracovnej činnosti. Dôkladne si vždy skontrolujte zmluvu a podmienky ešte pred podpisom, prípadne poistenie konzultujte so svojim finančným poradcom.

 

Najlepším riešením je asi havarijná poistka

Havarijné poistenie zvykne ponúkať lepšie finančné limity a výhodnejšie podmienky pre majiteľov áut. Okrem iného vás havarijná poistka chráni aj v prípadoch, kedy nemožno zistiť, kto čelné sklo poškodil. Jedinou nevýhodou je, že havarijná poistka vám výrazne predraží celkové náklady na auto. Ročne totiž na havarijné poistenie miniete stovky či tisíce eur.

Čelné sklo už možno poistiť aj samostatne

Spočiatku sa ho poisťovne báli, no už nejaký čas funguje aj na Slovensku. Poistenie predného skla je určené pre pokrytie škôd a nákladov, ktoré vzniknú v súvislosti s jeho poškodením. Toto poistenie býva súčasťou havarijného poistenia, ale až vo vyšších balíkoch, prípadne si ho viete dojednať aj v rámci zákonnej poistky v extra pripoistenia.

Poistenie čelného skla samostatne ponúka napríklad poisťovňa Wüstenrot. Kryje náklady na náraz na akúkoľvek prekážku, stret s iným účastníkom cestnej premávky, pád akýchkoľvek predmetov, ktoré nie sú súčasťou vozidla (stromov, stožiarov, skál, zemín a pod.), výbuch, krupobitie, víchricu a tiež stret so zverou počas prevádzky vozidla.

Toto poistenie platí dokonca pre celú Európu a klient si môže vybrať z troch variant poistnej ochrany. Poisťovňa poskytuje ochranu do výšky 800 eur.

Poistenie skla ponúkajú aj niektoré autosklo servisy alebo aj online poisťovne ako Onlia. Príkladom je spoločnosť Hornet, ktorá pôsobí na celom Slovensku. Ponúka možnosť poistiť nielen nepoškodené, ale aj poškodené autosklo. Oprava alebo výmena autoskla vás bude stáť od 19 eur na rok. Výhodou je, že služba mobilného autoservisu opraví alebo vymení čelné sklo u vás doma.

Pripoistenie čelného skla k PZP

Poistenie čelného sklad nebýva bežnou súčasťou povinného zmluvného poistenia. Pripoistenie čelného skla vás vyjde o pár eur nevyše, no aktuálne niektoré poisťovne už ponúkajú k PZP bezplatné pripoistenie stretu so zverou alebo pripoistenie „Živel“. Poistenie čelného skla dnes poskytujú poisťovne AXA, Union, ČSOB a Genertel. Keď si prepočítate cenu nového čelného skla a jeho výmenu, zistíte, že je výhodnejšie si pripoistenie čelného skla priplatiť.

Čo sa týka pripoistenia čelného skla v PZP, tak poisťovňa Generali ho ponúka už od 18 eur ročne, pričom krytie pri takom poistnom činí 120 eur. Maximálne poistné je vyčíslené na 110 eur, pričom by poistná suma bola až 1 000 eur. Udalosť sa netýka „len“ odleteného kamienka, ale aj vandalizmu, havárie, krádeže či poškodenia skla živlom. Napríklad Union začína s poplatkom od 25 eur a poistné krytie u nich predstavuje od 200 – 550 eur. Komunálna poisťovňa zas nie je limitovaná poistnou sumou ani počtom udalostí.

Anketa

Máte poistené čelné sklo na aute?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok