Odklad splátok hypotéky či úveru sa vo väčšine prípadov neoplatí

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 4. 2020
Banky už sú pripravené na nápor žiadostí o odklad splátok úverov či hypoték. Treba si však uvedomiť, že takto sa nakoniec navýši celková suma.
Odklad splátok hypotéky či úveru sa vo väčšine prípadov neoplatí

Zdroj: Shutterstock

Banky sú podľa nariadenia vlády k dispozícii svojim klientom, ktorí požiadajú o odklad splátok úverov v rámci mimoriadnych opatrení súvisiacich so šírením nového koronavírusu. 

Aktuálna situácia je pre mnohých zložitá a banky a všetky finančné inštitúcie prisľúbili, že sa budú snažiť pomôcť aj v prípadoch, keď niektorým klientom na odklad podľa novoprijatého zákona nárok nevznikne. Je potrebné sa každopádne ozvať a situáciu riešiť. Na druhej strane si treba uvedomiť, že odklad splátok neznamená ich odpustenie. Povinnosť zaplatiť splátky úveru sa iba odkladá na neskôr.

Treba žiadať o odklad splátok?

Ak máte záujem odložiť si svoje splátky, musíte o to požiadať v banke alebo v spoločnosti, s ktorou máte uzatvorenú úverovú zmluvu. Odporúčame navštíviť webovú stranku banky, kde by ste už po príchode na hlavnú stránku mali nájsť špeciálny formulár na žiadosť o odklad. O odklad splátok môžete okrem bánka požiadať aj lízingovú spoločnosť či nebankovú spoločnosť. 

Formulár v aktuálnej situácii odporúčajú vyplniť elektronicky. Žiadosť však môžete podať aj písomne. Túto možnosť využite len vtedy, ak nemáte možnosť komunikovať elektronicky. Tlačivá sú k dispozícii na pobočkách alebo si vzor tlačiva môžete nájsť na internetovej stránke banky alebo spoločnosti, ktorá vám poskytla úver.

 

Je odklad splátok zadarmo?

Za odklad splátok nemôže žiadna spoločnosť pýtať žiadny poplatok. Avšak pozor, za obdobie odkladu však budete neskôr platiť zmluvný úrok za úver.

Čo všetko možno odložiť?

O odklad splátok môžete požiadať, ak splácate úver na bývanie, hypotéku, americkú hypotéku, medziúver, stavebný úver, alebo akýkoľvek spotrebiteľský úver (vrátane finančného lízingu alebo splátkového predaja). Pomôckou vám môže byť to, že na zmluve je uvedený názov „Zmluva o spotrebiteľskom úvere“, „Zmluva o úvere na bývanie“, alebo „Zmluva o hypotekárnom úvere“. Ak nemáte istotu, či môžete požiadať o odklad splátok, kontaktujte svojho finančného poradcu alebo zavolajte do banky.

Môžete požiadať aj o odklad splatnej splátky, ktorú ste už mali zaplatiť, ak s ňou nemeškáte viac ako 30 dní.

Týka sa odklad aj kreditných kariet a kontokorentov?

Odklad splátok sa týka tzv. splátkových úverov. To znamená úverov, kde sú určené pravidelné opakované splátky. Tento odklad splátok sa netýka kreditných kariet a povolených prečerpaní (debetu na účte), kde požičané peniaze splatíte naraz alebo v nepravidelných splátkach.

Na ako dlho možno odložiť splátky?

Ak máte úver od banky, môžete požiadať o odklad až o 9 mesiacov. Pri úveroch od ostatných spoločností o 3 mesiace s následnou možnosťou požiadať ešte o ďalšie 3 mesiace. Počet mesiacov stačí jednoducho uviesť v žiadosti o odklad.

Ak aj nemáte nárok na odklad splátok, banke sa môžete s problémom ozvať vždy a veľmi často nájde spoločné riešenie. Platí dlhodobé prehlásenie, že keď klient komunikuje, banky ho nenechávajú v problémoch. To znamená, že v odôvodnených prípadoch klientom vychádzajú v ústrety aj nad rámec zákona. V týchto prípadoch však treba postupovať podľa platnej legislatívy a administratíva s takýmito klientmi je trochu náročnejšia.

Odklad neznamená odpustenie splátok

Treba si uvedomiť, že odklad splátok neznamená ich odpustenie. Povinnosť zaplatiť splátky úveru sa iba odkladá na neskôr. Navyše je úver po dobu odkladu ďalej úročený úrokovou sadzbou dohodnutou v úverovej zmluve, dôjde tak k navýšeniu celkovej sumy, ktorú uhradíte. Preto dôkladne zvážte svoju finančnú situáciu a žiadosť o odklad podávajte v prípadoch, keď je vaša finančná situácia skutočne zhoršená a nemáte finančné prostriedky na hradenie splátok. 

Ovplyvní odklad moje ďalšie úvery v budúcnosti?

Nie. Odklad splátok sa nesmie neskôr negatívne prejaviť na vašej histórii splácania úveru. Nebudete mať o tom v úverovom registri záznam, ktorý by vám v budúcnosti spôsobil problémy.

Anketa

Akú máte dĺžku splatnosti hypotéky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok