Chcete kúpiť nehnuteľnosť? Oplatí sa počkať alebo už cena lepšia nebude?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 29. 4. 2020
Prepad ekonomiky zavinenej korona krízou je evidentný. Zatiaľ nie je možné vidieť všetky jej dôsledky, avšak je viac ako isté, že sa dotkne mnohých odvetví na trhu. Preto môže zamávať aj nehnuteľnosťami.
Chcete kúpiť nehnuteľnosť? Oplatí sa počkať alebo už cena lepšia nebude?

Zdroj: Shutterstock

Zopakuje sa kríza z roku 2008?

Finanční analytici sa v názoroch líšia. Jeden tábor predpokladá, že po uvoľnení opatrení sa ekonomika zotaví veľmi rýchlo. Druhý tábor zastáva názor, že pôjde o krízu ešte väčšiu ako v roku 2008. Čo sa však týka realít, kríza nebude kopírovať trend spred dvanástich rokov. Vtedy totiž vo viacerých krajinách praskla realitná bublina. To sa v súčasnosti nestalo. Ešte v auguste minulého roka sa totiž generálny riaditeľ Across Private Investments Maroš Ďurik vyjadril, že napriek tomu, že ceny nehnuteľností rastú z roka na rok, realitná bublina pravdepodobne nepraskne tak skoro.

Za krízou v roku 2020 stojí úplne iný dôvod, ako vysoké ceny nehnuteľností. Avšak to neznamená, že kríza realitným trhom neotrasie. Je však možné, že cenové zemetrasenie nebude plošné a niektoré nehnuteľnosti môžu paradoxne cenovo narásť.

 

Ceny zatiaľ neklesajú

Podľa zistení Národne asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) ceny nehnuteľností na trhu v 1. kvartáli 2020 rástli a súčasná pandemická situácia sa zatiaľ neprejavila. Čo sa však prejavilo je utlmenie života na realitnom trhu. „Situácia okolo pandémie koronavírusu spôsobila na trhu s nehnuteľnosťami pokles aktivít, či už medzi kupujúcimi, ale aj medzi predávajúcimi,“ hovorí zo skúsenosti realitný maklér Tomáš Sedlický.

Čo sa bude diať na trhu ukáže máj, keďže na Slovensku je už od 22. apríla opäť možná činnosť realitných kancelárií.  Tu sa ukáže záujem o predaj, ale aj kúpu nového bývania. Mnoho ľudí však namiesto rozhodovania aktuálne volí vyčkávací prístup. Aj preto sa budúcnosť na trhu predpokladá ťažšie. Tak isto aj nová situácia mnohých rodín môže priniesť pre realitný trh nové výzvy.

„Budúci vývoj realitného trhu bude záležať od schopnosti globálnej a slovenskej ekonomiky vyrovnať sa s touto situáciou. Uzatvorenie rodín v ich domovoch však preverí nielen schopnosť spolužitia, ale poukáže na potrebu priestoru a kvality bývania. Môže mať vplyv na vývoj preferencií pri výbere bývania v budúcnosti,“ vyslovil prognózu Martin Lazík, analytik NARKS.

Do hry vstúpi (ne)zamestnanosť

Uplynulý vývoj na realitnom trhu Slovenska jasne ukázal spojitosť zvyšujúcej sa zamestnanosti s rastom cien nehnuteľností. Ceny totiž dlhodobo rástli v Bratislave, ale aj v mestách, kde sa začal rozvíjať hlavne automobilový priemysel. Ten je teraz ohrozený. Predaje automobilov klesli o viac ako 50 %, mnohé automobilky uvažujú o optimalizácii.  Národná banka Slovenska na konci marca zverejnila predikciu ekonomického vývoja na Slovensku, ktorá  predpokladá, že výkonnosť ekonomiky sa v roku 2020 zníži o 4,5 % až 9,4 %.

Rovnako NBS počíta s tým, že v závislosti od vývoja  by o prácu mohlo prísť 75 000 až 130 000 zamestnancov. Pokles zamestnanosti tak prirodzene vyvolá aj pokles záujmu o kúpu nehnuteľností, čo bude tlačiť ceny dole. Rovnako so stúpajúcou nezamestnanosťou môže prísť k obmedzeniu poskytovania hypoték bankami, čo by opäť mohlo stáť za poklesom dopytu a tým aj cien.

S reštrikciami sa prirodzene utlmil nielen rozvoj zamestnanosti, ale aj podnikateľská činnosť. Kúpa a či prenájom komerčných nehnuteľností tak okamžite stratili na  atraktivite. „Pri komerčných nehnuteľnostiach, už evidujem pokles záujmu,“ hovorí Sedlický. Preto aj vývoj na realitnom trhu komerčných nehnuteľností aj tých na bývanie, bude záležať od rýchlosti zvládnutia pandémie a celkových čísel nezamestnanosti. Treba však počítať s nepriamou úmernosťou. Čím viac nezamestnaných, tým môžu ceny strmšie  klesať. Ako v komerčných, tak nekomerčných stavbách.

Vyjdú aj noví víťazi

Ak sa pozeráme na ohrozené bývanie práve v mestách, kde môže prísť k útlmu zamestnanosti, tak je možné počítať s nárastom iného typu nehnuteľností, ktorý sa stane vyhľadávanejším.
„Začínam registrovať zvýšený záujem kupujúcich o rekreačné nehnuteľností, ako chaty, chalupy, rodinné domy a pozemky,“ hovorí Sedlický.

Aj podľa predbežných výsledkov prebiehajúceho prieskumu spoločnosti Colliers zostáva apetít investorov naďalej veľký, zostáva aj dostatočný objem kapitálu investovanie a mohol by sa potenciálne zvyšovať. Mnohí investori však pozastavia rozhodnutia na niekoľko týždňov, kým sa situácia nevyjasní, najmä čo sa týka financovania, ohodnocovania nehnuteľností a schopnosti fyzicky si prezrieť potenciálne príležitosti.

Snaha investovať do realít tak nemá klesajúci charakter. Avšak môže sa typovo zmeniť obraz trhu a vyhľadávanými nehnuteľnosťami sa stane iný typ, ako to bolo doposiaľ. S tým bude súvisieť aj pokles ceny v jednom segmente trhu a nárast v inom.

“Určite do budúcna korona kríza zmení správanie klientov aj vo vzťahu k nehnuteľnostiam, takže môže byť, že dovolenkové nehnuteľnosti na Slovensku budú mať zvýšený dopyt,” uviedol Ján Palenčár, prezident NARKS.

Hoci sa teda nedá predpokladať jasný vývoj na realitnom trhu, z analýz aj vyjadrení odborníkov vyplýva, že k poklesu cien na trhu prísť môže. Nebude však spôsobený prasknutím realitnej bubliny, ale pôjde o prirodzený dôsledok poklesu ekonomiky, ktorý sa odrazí aj na trhu s realitami. Nezdá sa však, že by reality boli v kríze najviac porazeným hráčom. Naopak, mnoho nehnuteľností môže svoju cenu zvýšiť vzhľadom na nové trendy v spoločnosti.

 

Anketa

Kde bývate?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok