Bezkontaktné platby do 50 eur už fungujú. Aj na stravovacích kartách

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 5. 2020
Maximálny limit na jednu bezkontaktnú platbu sa zvyšuje z doterajších 20 na 50 eur.
Bezkontaktné platby do 50 eur už fungujú. Aj na stravovacích kartách

Zdroj: Shutterstock

Aktuálna situácia v súvislosti so šírením koronavírusu urýchlila aj zavedenie väčšieho limitu na bezkontaktné platby. Po novom už kartou a bez zadávania PIN kódu zaplatíte namiesto 20 eur pokojne aj 50 eurový účet. Novinka sa týka celého Slovenska, a tým pádom aj klientov všetkých bánk u nás. Ide tiež o trvalú zmenu a nebude platiť iba počas obdobia pandémie koronavírusu.

Pozor, zmena sa vzťahuje len na bezkontaktné platby pomocou platobných kariet s bezkontaktnou funkciou, tzv. bezkontaktné karty. Karta s magnetickým pásikom neumožňuje bezkontaktné platby. 

Ak vlastníte stravovaciu kartu s bezkontaktnou funkciou, môžete platiť aj za jedlo či nákup v spomínanej vyššej hodnote.

Ak pôjdete bezkontaktne platiť vyššiu sumu ako 50 eur, POS terminál vás vyzve na zadanie PIN kódu.

 

Celý svet sa prispôsobuje

Parlament 5. apríla 2020 schválil novelu zákona o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti, súčasťou ktorej bolo aj zvýšenie limitu bezkontaktných transakcií z pôvodných 20 eur na 50 eur. Banky mali 14 dní na implementáciu tohto nariadenia.

Zároveň sa po novom zmenil aj maximálny kumulatívny limit po sebe nasledujúcich transakcií bez zadania PIN, a to zo 100 eur na 150 eur.

Prečo bezkontaktné platby? Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala 3. marca upozornenie, v ktorom spotrebiteľom odporúča, aby sa vyhýbali platbám v hotovosti a prešli radšej na bezkontaktné platby. Aj týmto spôsobom sa pokúšali zabrániť ďalšiemu prenosu vírusu. 

V deň, keď WHO vydala toto vyhlásenie, až 38 % používateľov kariet požiadalo o bezkontaktnú funkciu na svojich kartách, čo bolo o 26,6 % viac v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

Mobilné zariadenia sú ešte jednoduchšie

Odborníci odporúčajú platiť tiež prostredníctvom svojich mobilných zariadení - smartfónov či inteligentných hodiniek. Nahrať kartu do takého zariadenia je otázkou pár minút. Ak napríklad máte účet cez Apple Pay alebo Google Pay, môžete platiť bezkontaktne aj omnoho vyššie sumy.

V súčasnosti sú na Slovensku podporované všetky typy bezkontaktných mobilných platieb pomocou smartfónov či hodiniek - Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay či Fitbit Pay.

Budú ešte populárnejšie

Bezkontaktné platby sú na Slovensku veľmi populárne. Štatistiky jednej z najväčších bánk na Slovensku Slovenskej sporiteľne hovoria, že klienti banky vykonajú viac ako 80% platieb bezkontaktne a každá desiata bezkontaktná platba je vykonaná mobilom alebo smart hodinkami.

Slovensko ako krajina patrí medzi lídrov v oblasti bezkontaktných platieb a Slováci sú naklonení moderným technológiám v oblasti platenia. Podľa dát spoločnosti Mastercard aktuálne využíva bezkontaktné platby až 90 % Slovákov a ich podiel u obchodníkov predstavuje až 83 %.

Podľa spoločnosti Mastercard platí mobilom takmer 60% používateľov mobilných platieb, a to kedykoľvek a kdekoľvek sa dá. Najviac pritom oceňujú ich praktickosť, jednoduchosť a úsporu času, ktorú im prinášajú. Väčšie zastúpenie má pritom Google Pay (66%) v porovnaní s Apple Pay (25%), no práve majitelia iOS zariadení sú v platení mobilom aktívnejší. Zaujímavosťou je, že pre 16% populácie sú dokonca dôvodom na zmenu banky.

Najčastejšie klienti používajú karty od MasterCard, Visa, ale aj American Express či od iných vydavateľov. Na Slovensku bolo podľa údajov Slovenskej bankovej asociácie v roku 2019 vydaných takmer 5,3 milióna bezkontaktných platobných kariet. Bezkontaktné platby v súčasnosti reprezentujú okrem rýchlosti a bezpečnosti aj hygienickejší spôsob platby za tovar a služby.

Národná banka Slovenska pri príležitosti zvyšovania limitu tiež uviedla zaujímavé historické čísla. Priemerná transakcia pri platbe fyzickou platobnou kartou na Slovensku v roku 2019 bola vo výške 46 eur, mobilom 19 eur a priemerný výber hotovosti z bankomatu bol 165 eur.

Anketa

Používate inteligentné hodinky na platenie v obchode?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?