6 tipov, ako ochrániť svoju chatu alebo chalupu pred zlodejmi

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 5. 2020
Máte chatu alebo chalupu a bojíte sa, že vám ju vykradnú? Nedajte im šancu a skúste overené tipy na zabezpečenie.
6 tipov, ako ochrániť svoju chatu alebo chalupu pred zlodejmi

Zdroj: Shutterstock

Chalupy a chaty sa v letných mesiacoch často stávajú našimi prechodnými bydliskami. Zlodeji však sú ochotní využiť každú chvíľu, počas ktorej tam nie sme. Nielen v zime, ale aj v lete je potrebné myslieť na dostatočné zabezpečenie. V opačnom prípade vám nemusí pomôcť ani poistenie

Kriminalisti tvrdia, že väčšina zlodejov sa o vykradnutie chalupy pokúša 10 minút. Ak neuspejú, vzdajú to a pôjdu o dom ďalej. Keď im teda vykradnutiu objektu maximálne znepríjemníte, máte veľkú šancu, že vaše víkendové sídlo prežije zimu bez ujmy.

Každé dvere potrebujú zámok

Majitelia chalúp a chát sa častokrát sústreďujú len hlavné dvere a na bočné či zadné zabúdajú. Chránia ich menej kvalitnými alebo zastaranými zámkami. Práve to sú tie miesta, kde sa lupiči najčastejšie dostávajú dovnútra. Kvalitnú cylyndrickú vložku kúpite za pár desiatok eur, v skutočnosti je však jej hodnota vysoká, zlodejom dá zabrať.

 

Ako zabezpečiť okná?

Najbežnejší a zároveň najbezpečnejší prvok ochrany okien sú mreže. Ak sa vám tento spôsob nepáči, alebo ho považujete za nevkusný, ešte stále môžete použiť ako alternatívu uzamykateľné okenice alebo bezpečnostné fólie. Fólia ma veľkú výhodu v jednoduchej inštalácií na všetky typy skiel. Nezabudnite na všetky okná, aj tie pivničné, alebo vetracie. 

Ak máte obmedzený rozpočet a rozmýšľate, akú ochranu majetku zvoliť, všetci bezpečnostní experti vám poradia, aby ste sa zamerali na dvere a okná. Ak dobre zainvestujete do týchto dvoch položiek, máte na 99% vyhraté.

Hodnotné vybavenie viete tiež zabezpečiť

Máte na chalupe drahú kosačku, gril alebo napríklad audio reproduktory? Ak nebudete na chate či chalupe dlhšiu dobu, umiestnite všetky veci na jedno bezpečné miesto a uzamknite ich k sebe alebo k niečomu pevnému raťazovou či lankovou zámkou. 

Využite moderné výdobytky

Technológie idú napred vo všetkých oblastiach a inak tomu nie je ani v prípade stráženia majetku. K zabezpečeniu dnes môžete využiť elektronické poplašné zariadenie, ktoré pri narušení priestoru na pozemku spustí alarm, automaticky odošle SMS správu alebo dokoncia priamo zašle signál bezpečnostnej službe, ktorá môže okamžite privolať hliadku či políciu. 

Služba ochrany objektov umožňuje pripojiť chalupu priamo na pult centrálnej ochrany polície. Túto spoplatnenú službu vám sprostredkuje každé krajské riaditeľstvo policajného zboru, pričom výška poplatku je stanovená po bezpečnostnej obhliadke nehnuteľnosti. Väčšinou sa mesačný poplatok pohybuje okolo 20 eur. Najväčšou výhodou tejto služby je rýchlosť, s akou vie policajná hliadka zakročiť

Taktiež si môžete na pozemok umiestniť bezpečnostnú kameru, prípadne viac kamier a pohyb na pozemku sledovať v reálnom čase napríklad cez váš smartfón, tablet alebo počítač. Nestojí to vôbec veľa peňazí, ako kedysi.

Kontakty na susedov sa vám môžu zísť

Máte dobré vzťahy so susedmi na vašej chate či chalupe? Máte o jeden bod navyše oproti zlodejom. Práve prítomnosť iných ľudí v okolí vášho pozemku ho môže ochrániť. Množstvo zlodejov si lup rozmyslí, ak im hrozí, že budú prezradení. Susedia si vedia vzájomne postrážiť pozemok i chalupu, stačí mať kontakt na tých, čo sa zvyknú zdržiavať v okolí a môžete o kúsok pokojnejšie spávať.

Náhradné klúče nenechávajte na pozemku

Aj keď toto vám môže prísť ako z amerického filmu, skutočnosť je taká, že množstvo ľudí necháva kľúče od chaty ležať ukryté niekde na pozemku pre prípad, že by po ceste na chalupu kľúče zabudli doma. Toto je veľmi nebezpečné a zlodejom dávate do rúk všetky esá. Takto vykradnutý pozemok totiž poisťovňa môže vyhodnotiť ako pokus o poistný podvod, prípadne cieľovú sumu vôbec nevyplatí - majetok je potrebné mať dostatočne zabezpečený.

Najmä na vidieku sú zvyknutí starí ľudia si nechávať kľúče pod rohožkou, alebo pod spomínaným kvetináčom. Pre zlodeja nie je nič ľahšie, ako si tieto obvyklé skrýše skontrolovať a potom mu už jeho „práci“ nič nebráni ceste.

Anketa

Mám poistenie:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok