Čo robiť ak nestíhate splácať nájom? V hre je záloha aj dohoda s majiteľom

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 5. 2020
Dostať sa do finančných problémov môže každý. V každom prípade platí, že ak nedokážete platiť nájom, prenajímateľa by ste mali bezodkladne informovať a riešiť s ním ďalší postup.
Čo robiť ak nestíhate splácať nájom? V hre je záloha aj dohoda s majiteľom

Zdroj: Shutterstock

Zatajovať sa, neodpovedať na správy a nedvíhať telefón nie je správna cesta - ak ste dlžníkom. Predstavte si opačnú situáciu, že by ste prenajímali byt či dom a vaše príjmy by záviseli od podnájomníka. Nepríjemné, však? Každá situácia však má svoje riešenie. Základ je v prípade neschopnosti splácať komunikovať. Nájomca a podnájomník môžu spolu prísť na vhodné riešenie pre obidve strany.

Vyhodiť vás z bytu zo dňa na deň nemôžu

Zákon chráni nájomcu aj prenajímateľa, v praxi sa však bežne môžete stretnúť s problémami, akými sú napríklad neplatenie nájomného či nedodržiavanie podmienok vyplývajúcich z nájomnej zmluvy.

Majitelia bytov resp. prenajímatelia často bojujú s neplatičmi aj niekoľko mesiacov, kým ich dokážu vysťahovať z bytu. To by však samozrejme nemalo byť vodou na mlyn pre vaše nekalé praktiky. Vašim cieľom by malo byť dohodnúť s majiteľom odklad, prípadne také podmienky, ktoré vám umožnia na pár mesiacov - kým si zabezpečíte dostatočný príjem - fungovať bez platenia. 

 

Tri mesiace sú hraničná doba

Mnohí dokážu rafinovane obchádzať zákon a veľmi dobre poznajú dôvody, za ktorých ich majiteľ byt nesmie vysťahovať. Nezaplatia napríklad nájomné dva mesiace, ale za tretí mesiac už peniaze pošlú. A tým pádom majiteľ nemá v rukách zákonný dôvod na ukončenie nájmu výpoveďou, pretože výpoveď môže dať, až keď nájomník nezaplatil nájomné za tri mesiace.

Teraz ste si možno povedali, že takto by sa to vyriešiť dalo - budem meškať maximálne dva mesiace a za tretí zaplatím. Lenže týmto spôsobom môžete ľahko naraziť na problém. Prenajímateľ môže mať v nájomnej zmluve uvedené prípady, ktoré môžu viesť k vášmu vysťahovaniu. Vtedy vám nemusí pomôcť ani zaplatená splátka.

Pokiaľ prenajímateľ vo výpovedi uvedie kratšiu výpovednú lehotu než je zmluvne dohodnuté, platí buď lehota zmluvná alebo výpovedná lehota zákonná - t. j. 3-mesačná. Výpoveď s kratšou výpovednou lehotou je potrebné interpretovať ako návrh na skončenie nájmu dohodou, ktorá má byť rovnako písomná. Na vznik dohody sa teda vyžaduje písomné potvrdenie o akceptovaní kratšej výpovednej lehoty (napr. v protokole o prevzatí bytu). 

Dôvody, kedy vám môžu vypovedať zmluvu

Prenajímateľ má právo nájomcovi vypovedať nájom bytu, ak potrebuje byt pre seba alebo príbuzných. Takisto vás môže z bytu vyhodiť, ak hrubo poškodzujete prenajatý byt a priestory v bytovom dome, respektíve znemožňujú obyvateľom bytového domu pokojné bývanie, ohrozujete bezpečnosť a dobré mravy v dome. 

Dôvodom, pre ktorý možno ukončiť nájomnú zmluvu, je aj to, ak neplatíte nájom za čas dlhší ako tri mesiace. Občiansky zákonník pripúšťa aj ďalšie dôvody, pre ktoré je prípustné skončiť nájom. 

Možno ste to nevedeli, ale:

  • Ak užívate byt aj po skončení platnosti nájomnej zmluvy a prenajímateľ proti tomu nepodá návrh na vydanie bytu alebo na vypratanie nehnuteľnosti na súde do 30 dní, obnovuje sa nájomná zmluva za tých istých podmienok, za akých bola dohodnutá.

  • Zrušiť nájomnú zmluvu dojednanú na neurčitú dobu môže prenajímateľ bytu vtedy, ak sa nedohodne s nájomcom, len výpoveďou. Nájomnú zmluvu možno vypovedať v trojmesačnej lehote.

  • Od zmluvy môže nájomca kedykoľvek odstúpiť v prípade, ak majiteľ odovzdal byt v stave nespôsobilom na dohodnuté užívanie.

  • Prenajímateľ môže od zmluvy odstúpiť v prípade, ak mu na byte vzniká škoda alebo mu hrozí škoda spojená s užívaním bytu nájomcom.

  • Nájomná zmluva zaniká aj zničením prenajatého bytu.

  • Ak sa zmení vlastník prenajatého bytu, od zmluvy môže odstúpiť iba nájomca. Zmenou vlastníckych práv prechádzajú na nového majiteľa všetky povinnosti prenajímateľa by-tu.

Ak nevládzete platiť, použite zálohu

Pamätáte na zálohu, ktorú ste platili predtým, než ste byt začali užívať? Tú možno po dohode s majiteľom použiť na zaplatenie nájomného, ak nemáte inú možnosť. Niektorí majitelia vyžadujú pri začiatku podnájmu nájomné mesiac dopredu, drvivá väčšina požaduje nájomné na dva mesiace dopredu. Táto suma chráni majiteľa predtým, aby ste z bytu utiekli a on prišiel o pravidelný príjem a tiež chráni vás v prípade, že stratíte prácu, príjem alebo schopnosť splácať svoje záväzky.

Anketa

Kde bývate?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok