Práca z domu a stravné lístky: čo hovorí zákon?

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 10. 2020
Zamestnanci majú nárok na gastráče po odpracovaní štyroch hodín denne a to bez ohľadu na to či pracujú z domu alebo zo sídla firmy. Výnimkou je zavretie prevádzky či celozávodné voľno.
Práca z domu a stravné lístky: čo hovorí zákon?

Zdroj: Shutterstock

V súvislosti s mimoriadnou situáciou vyplývajúcou z prijatých vládnych opatrení proti šíreniu infekčného ochorenia COVID-19 sa u mnohých zamestnancov zmenila dočasne forma a režim ich práce na výkon práce z domu, tzv. home office. Ako túto situáciu upravuje Zákonník práce? Majú zamestnanci nárok na stravovanie počas vykonávania práce touto formou?

Zamestnanci pracujúci z domu viac ako štyri hodiny počas pracovného dňa majú nárok na stravné lístky. Nárok na stravné lístky má totiž každý zamestnanec, ktorý vykonal svoju prácu, a to bez ohľadu na to, či ju vykonával z domu, alebo na inom pracovisku. 

V zmysle ustanovení § 52 ods. 5 Zákonník práce v danom prípade nemožno považovať vykonávanú prácu za domácku prácu alebo teleprácu a napríklad aj učitelia škôl majú tiež nárok na stravný lístok tak, ako keby vykonávali túto prácu priamo na pracoviskách zamestnávateľa.

Zavretá prevádzka či celozávodná dovolenka sú problém

Iná situácia však môže nastať vtedy, ak zamestnávateľ musel uzatvoriť prevádzku a zamestnanec zostal doma z titulu prekážky na strane zamestnávateľa. V takejto situácii zamestnancovi nevzniká nárok na stravné - nepracuje totiž a neodpracoval ani viac ako štyri hodiny denne. Ak nie je v kolektívnej zmluve alebo iných interných predpisoch dohodnuté inak, podobná situácia nastane aj v prípade nariadenia celozávodnej dovolenky.

V prípade, že sa zamestnávateľ rozhodol použiť inštitút nerovnomerného rozvrhnutia pracovného času, vzniká zamestnancovi, ktorý odpracoval viac ako štyri hodiny denne, nárok na stravné lístky.

Pri home office musia byť splnené tieto podmienky:

  • musí byť so súhlasom zamestnanca,

  • práca musí byť vhodná na výkon z domu.

 

Príspevok na stravu môže mať viacero podôb

Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie svojim zamestnancom najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny buď vo vlastnom stravovacom zariadení, prípadne v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo - najbežnejšie - zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom subjektu oprávneného sprostredkovať stravovacie služby, a to najčastejšie formou stravovacích poukážok alebo elektronických stravovacích kariet.

Zákon tiež ďalej hovorí, že ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.

Koľko hradí zamestnávateľ a koľko zamestnanec?

Firma prispieva zamestnancovi na stravu sumou vo výške najmenej 55% ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Tak hovorí zákonník práce. 

Suma stravného pre pracovnú cestu v trvaní 5 až 12 hodín je v súčasnosti 5,10 eura, príspevok zamestnávateľa teda nesmie prekročiť sumu 2,81 eura. Okrem toho poskytuje zamestnávateľ na stravovanie zamestnancom príspevok podľa zákona o sociálnom fonde.

Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu.

Firma môže upravovať podmienky stravovania či náhrady stravy

Zamestnávateľ môže po prerokovaní so zástupcami zamestnancov

  • upraviť podmienky, za ktorých bude zamestnancom poskytovať stravovanie počas dovolenky, prekážok v práci, alebo inej ospravedlnenej neprítomnosti zamestnanca v práci,

  • umožniť stravovať sa zamestnancom, ktorí pracujú mimo rámca rozvrhu pracovných zmien za rovnakých podmienok ako ostatným zamestnancom,

  • rozšíriť okruh fyzických osôb, ktorým zabezpečí stravovanie, a ktorým bude prispievať na stravovanie

Anketa

Boli by ste za zrušenie stravných lístkov?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok