Ako predať auto a neurobiť chybu? Pripravte si poriadnu stratégiu

Roland Regely | rubrika: Článok | 26. 5. 2020
Ako predajca by ste mali kupujúcemu podať čo najviac pravdivých informácií a priznať aj chyby na aute. Cena by mala byť konečná a nemali by ste poľaviť, ak na to nie je objektívny dôvod.
Ako predať auto a neurobiť chybu? Pripravte si poriadnu stratégiu

Zdroj: Shutterstock

Každý by chcel predať rýchlo, za čo najvyššiu cenu, bezpečne a bez zbytočných komplikácií a vybavovačiek. Predať auto však často nie je tak jednoduché. A preto si to vyžaduje prípravu. 

Okrem toho, že by ste sa mali snažiť predať auto v čo možno najlepšom stave - treba si spísať všetko, čo od toho očakávate. Aká suma za predaj je pre vás prijateľná? Je auto v dobrom stave? Skutočne ho potrebujete predávať? Aké predajné kanály využijete? Čo spravíte s peniazmi z predaja? 

Zhodnoťte stav auta a vaše investície

Kedy ste auto kupovali a za akú sumu? Ak ste kupovali nové auto, je viac než isté, že budete musieť ísť hlboko pod cenu, za ktorú ste nakupovali. Auto totiž stráca zo svojej hodnoty niekoľko tisíc eur hneď potom, čo si ho ako nové prevezmete zo showroomu alebo predajne. 

Koľko ste do auta investovali od čias, kedy ste jeho majiteľom? Ak išlo o nevyhnutné opravy či spotrebný materiál, v cene to neviete zohladniť. Ak išlo o úpravy v aute, prerábku na LPG či CNG, pridanie nezávislého kúrenia, zvyšovanie výkonu a podobné záležitosti, v cene to určite zohľadnite. Všetky takéto prerábky objektívne prinášajú nové funkcie a výhody a rovnako zvyšujú aj cenu auta.

 

Ako určite správnu cenu?

Pri predaji auta treba mať od začiatku jasnú predstavu, aká je jeho približná cena a akú minimálnu cenu zaň požadujete. Ako ale zistiť približnú predajnú cenu, za ktorú sa takéto auto predáva? Je to jednoduché - na internete existujú online autobazáry a inzertné portály, na ktorých si viete navoliť podľa počtu najazdených kilometrov, značky, výkonu motora a výbavy presne ten istý typ auta, ktorý chcete predávať. Môžete sa tak pomerne jednoducho inšpirovať cenami ostatných predajcov.

Všímajte si najmä popis a podrobne si preštudujte najvyššie a najnižšie ceny. Prečo sú aj v tých istých modeloch také rozdiely v cenách? Aj na to existuje pomerne jednoduchá odpoveď. Každé auto má inú výbavu, iný počet najazdených kilometrov, inak sa s ním zaobchádzalo a má tiež iných majiteľov, ktorí majú často nereálne predstavy o cene. Vám to však tak či onak pomôže zistiť aktuálnu cenu vášho auta.

Nezabúdajte, že cenu auta ovplyvňuje počet najazdených kilometrov, rok výroby, výbava, počet predchádzajúcich majiteľov, motor, farba.  Pri rovnakom type vozidla môžu tieto parametre cenu výrazne navýšiť, alebo znížiť.

Ktoré faktory zvyšujú cenu auta?

  • prémiová značka - BMW, Audi, Mercedes-Benz

  • hliníkové disky - najmä ak máte aj letné aj zimné gumy ubotné na samostatných diskoch

  • automatická klimatizácia

  • riadne vedená servisná knižka a kompletná história auta

  • obľúbená farba - čierna a biela

  • automatická prevodovka

  • tempomat

  • zabezpečenie proti krádeži

  • ťažné zariadenie

  • nezávislé kúrenie

  • zvýšený výkon motora od autorizovanej firmy

Ktoré faktory znižujú cenu auta?

  • auto po fajčiarovi

  • poškodený interiér

  • havarovaný automobil - už aj malé škrabance a odreniny

  • základná výbava auta

  • vysoký počet najazdených kilometrov

  • nezvyčajná farba

  • veľa predchádzajúcich majiteľov

  • chýbajúca alebo neúplná servisná knižka a ťažko dohľadateľná história

  • extravagantné úpravy, nálepky

Kde najlepšie predať auto?

To, kde sa rozhodnete predávať svoje auto, môže byť polovicou úspechu. V dnešných časoch informačných technológií je najjednoduchšie zavesiť ponuku na internet. Inzerát môžete mať pokojne aj na niekoľkých stránkach súčasne. Ako byť úspešný medzi ostatnými ponukami? Držte sa niekoľkých jednoduchých zásad - odfoťte svoje auto z každého uhla, ideálne kvalitným fotoaparátom alebo smartfónom, kvetnato opíšte všetky jeho výhody, výbavu a nezabudnite priložiť všetky technické parametre z technického preukazu. Vyberte jednu reprezentatívnu fotografiu a tú uložte ako hlavnú. Hlavná fotografia totiž hrá dôležitú úlohu v tom, ako veľmi dokážete zaujať medzi ostatnými ponukami na internete.

Ak má auto nejakú viditeľnú vadu, určite ju uveďte a podľa možností aj odfoťte. Tí, ktorí prídu na obhliadku túto nedokonalosť aj tak objavia a čím skôr o nej vedia, tým menšiu výhodu im dávate pri zjednávaní ceny.

Najznámejšie a najobľúbenejšie portály na predaj áut sú: autobazar.eu, autobazar.sk, auto.bazos.sk, autovia.sk a určite skúste aj Marketplace na Facebooku.

Ako pripraviť auto na predaj?

Pripravte si všetky doklady od auta - veľký a malý technický preukaz, osvedčenie o emisnej a technickej kontrole, doklady k fóliám alebo ťažnému zariadeniu (ak je nimi auto vybavené), servisnú knižku (ak ju máte), kľúče od auta, ale aj zabezpečovacích mechanizmov.

Upracte, povysávajte, poumývajte, zvážte aj tepovanie. Čiste auto pôsobí niekoľkonásobne lepším dojmom, pridajte aj nejakú príjemnú vôňu do interiéru vozidla.

Opravte problémy, ktoré viete opraviť. Ak má auto nefunkčnú klimatizáciu, nefunguje mu rádio, elektronika, má rozbitý svetlomet a pod. - toto všetko zvládnete opraviť pred predajom.

Pripravte si dobrú kúpno-predajnú zmluvu. Podľa zákona je automobil hnuteľnou vecou. To znamená, že dohoda o uzatvorení kúpnej zmluvy môže byť v akejkoľvek forme – ústnej aj písomnej. Dôrazne neodporúčame nechať sa zlákať na rýchly predaj na základe potrasenia rúk na parkovisku. Ak máte kúpno-predajnú zmluvu, poznáte všetky potrebné osobné údaje kupujúceho, a zároveň aj on tie vaše. Tak isto je jasná cena, dohodnuté parametre, technické vady, výbava, atď.

Pri predaji nechcite hotovosť, ale preferujte prevod, prípadne vklad na účet. Špekulantov je ešte stále veľa a môžu operovať s falošnými bankovkami.

Formality po predaji auta

Po podpise zmluvy a úhrade ceny zo strany kupujúceho je na rade návšteva dopravného inšpektorátu. Ako predávajúci totiž musíte auto odhlásiť. Odhlásenie prebieha na inšpektoráte v mieste vášho trvalého bydliska a musí byť prítomný aj kupujúci. Vo všeobecnosti vo všetkých poisťovniach musíte vypovedať PZP poistenie písomne.

Anketa

Preferujete kúpu automobilov zo Slovenska alebo zo zahraničia?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok