Online nakupovanie - tipy ako sa ochrániť pred internetovými zločincami

Roland Regely | rubrika: Článok | 29. 5. 2020
Napriek tomu, že sú počítačoví zločinci inteligentní a majú v rukách vyspelú technológiu, spoliehajú sa hlavne na ľudské chyby.
Online nakupovanie - tipy ako sa ochrániť pred internetovými zločincami

Zdroj: Shutterstock

Online nakupovanie nám umožňuje nakupovať výrobky z rôznych obchodov, kedykoľvek, z pohodlia a bezpečia našich vlastných domovov. Online svet taktiež ponúka nové spôsoby, ako byť v spojení s našimi blízkymi aj napriek diaľke a poskytuje viac zdrojov na čítanie článkov, než kedykoľvek predtým. Avšak byť online zároveň znamená byť tam, kde nás chcú mať aj podvodníci a počítačoví zločinci.

Kartove spoločnosti ako napríklad Visa úzko spolupracujú s bankami na odhalení internetových zločincov. Používa okrem iného sofistikovanú technológiu na kontrolu toho, kto práve používa vašu kartu, ale tiež umelú inteligenciu na odhalenie neobvyklých platieb s účelom predísť podvodom – iba za minulý rok sa podarilo globálne zabrániť podvodom vo výške približne 25 miliárd dolárov. Ak sa stanete obeťou podvodu, dokáže vám kartová spoločnosť vďaka svojim predpisom, ktoré musia dodržiavať aj banky, pomôcť pri vymáhaní ukradnutých peňazí.

Počítačoví zločinci a podvodníci sa však nezameriavajú iba na platby kartou. Pôsobia v širokej oblasti, používajú šikovné taktiky a schovávajú sa za rôzne maskovanie - často vystupujú ako lekárske či charitatívne organizácie alebo finančné inštitúcie, pričom vás kontaktujú telefonicky, SMS správou alebo e-mailom.

 

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu chrániť sa pri nakupovaní, čítaní či chatovaní online:

Nezdieľajte tajomstvá s neznámym človekom

V skutočnom svete by ste nedali citlivé informácie ani peniaze hocikomu, kto by vám zaklopal na dvere. Rovnaký koncept a bezpečnosť uplatňujte online: nevydávajte informácie ani neposielajte peniaze, pokiaľ si nie ste stopercentne istí, že príjemcu poznáte a dôverujete mu. Nikto by nemal nikdy legitímne požadovať, aby ste zdieľali údaje o kreditných kartách alebo citlivé osobné informácie prostredníctvom e-mailu alebo SMS správy. Nikdy nezdieľajte svoje heslá.

Skontrolujte, s kým hovoríte a prevezmite kontrolu

Ak by niekto prišiel k vašim dverám a tvrdil, že je z vládnej agentúry alebo z banky, zrejme by ste chceli, aby sa preukázalpredtým, než by ste ho pustili dnu. To isté platí online. Väčšina finančných inštitúcií alebo vládnych agentúr nezavolá nečakane priamo vám. Dávajte si tiež pozor na žiadosti o dary od neznámych žiadateľov. Zapíšte si mená a informácie o osobe, charite alebo organizácii, ktorá vás kontaktuje, vyhľadajte si ich a overte či sú legitímne.

Dobrým zvykom je pokúsiť sa použiť inú formu komunikácie, než tú, ktorou vás oslovili. Ak napríklad obdržíte e-mail so žiadosťou o bankové informácie, neodpovedajte na e-mail a namiesto toho zavolajte priamo do svojej banky, aby ste si overili či je žiadosť, ktorú ste dostali, skutočná. Ak máte e-mail s odkazom, dokonca aj od organizácie, ktorú poznáte, choďte priamo na jej webovú stránku a neklikajte na odkaz. Ak sa budete držať tohto jednoduchého postupu, budete môcť prevziať kontrolu nad interakciou a je menej pravdepodobné, že sa dostanete do pasce.

Nenechávajte svoje dvere odomknuté

Technologické spoločnosti usilovne pracujú na ochrane vášho zariadenia a zabezpečujú, aby zraniteľné miesta nebolo možné ľahko zneužiť. Na požiadanie vždy aktualizujte svoje zariadenia a použite najnovšiu bezpečnostnú technológiu, aby ste doslova vymkli počítačových zločincov všade, kde je to možné.

Pred kliknutím si overte zdroj

Ak nepoznáte spoločnosť alebo osobu, ktorá vám posiela e-mail alebo SMS správu, neklikajte na odkazy ani nesťahujte súbory a nezdieľajte nič so svojimi priateľmi a rodinou, pokiaľ nemáte istotu, že je to bezpečné. Ďalším trikom je umiestniť kurzor myši na dané e-maily alebo odkazy, ale bez kliknutia. Keď na ne umiestnite kurzor myši, ukáže sa vám adresa webovej stránky, na ktorú odkaz skutočne vedie - to vám umožní skontrolovať, či ide o legitímne stránky alebo nie.

Venujte pozornosť detailom

Mnoho podvodných e-mailov alebo SMS správ obsahuje hrubé pravopisné chyby alebo preklepy, čo vám tiež pomôže ich odhaliť. Ešte dôležitejšie je však venovať osobitnú pozornosť jemným rozdielom v e-mailovej adrese odosielateľa alebo v odkazoch. Napríklad „ecommerce.com“ nie je to isté ako „e-commerce.com“ Ak si myslíte, že formulácia vyzerá byť nedbalá alebo ak e-mail alebo odkazy vyzerajú nesprávne, môže ísť o podvod.

Trpezlivosť je cnosť

Kybernetickí zločinci alebo podvodníci vám nechcú dať čas na to, aby ste odhalili, že vás zavádzajú. Môžu vytvoriť pocit naliehavosti - stanovia tesné termíny alebo začnú vyvíjať tlak. Ak znie ponuka príliš dobre na to, aby bola pravdivá, pravdepodobne ňou nie je. Bez ohľadu na to, o akú žiadosť alebo príležitosť ide, vždy si dajte pozor a nájdite si čas, aby ste si ju poriadne skontrolovali.

Skontrolujte, či je obchod bezpečný

V skutočnom svete je ľahké zistiť či vyzerajú dané obchody alebo budovy podozrivo. V online prostredí to môže byť trochu zložitejšie - falošné webové stránky môžu vyzerať veľmi reálne – stále je však možné zistiť to. Jedným z trikov je pozrieť sa na názov webových stránok a skontrolovať, či ich adresa začína reťazcom „https://“. Písmeno „s“ na konci znamená, že ide o zabezpečené pripojenie.

Napriek tomu, že sú počítačoví zločinci inteligentní a majú v rukách vyspelú technológiu, spoliehajú sa hlavne na ľudské chyby, aby získali to, čo chcú. Uplatnením týchto jednoduchých princípov a venovaním času starostlivej kontrole zdrojov však majú oveľa menšiu šancu. 

Anketa

Akú koncovku domény by ste použili pre svoj e-shop?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok