Zarábať pri poklese trhov nie je zložité. Viete ako na to?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 13. 5. 2020
Trhy sú ako na hojdačke, ale poklesy môžu znamenať, že zarobíte. Stačí sa riadiť správnymi rozhodnutiami a nepanikáriť. V každej kríze nakoniec zvíťazia tí, ktorí konajú vďaka premyslenej stratégii, ktorá vedie k výsledkom.
Zarábať pri poklese trhov nie je zložité. Viete ako na to?

Zdroj: Shutterstock

Nemeňte stratégiu, ale pri poklese prikúpte

Koronavírus prináša zaujímavé príležitosť. Ide o ideálne obdobie na zvýšenie investícií „Nejde však o dôvod meniť investičnú stratégiu. To, čo bolo pre investora vhodné pred tromi mesiacmi, je presne vhodné pre neho aj dnes. Každá správna investičná stratégia musí počítať s takýmito výkyvmi. Všetko je rovnaké, ako keď investor začínal. Akurát má dnes možnosť svoju investíciu obstarať lacnejšie,“ radí Radoslav Kasík, investičný riaditeľ spoločnosti Finax.

V praxi to znamená, že ak pri poklese vášho fondu vždy prikúpite podiely, tak pri poskoku smerom nahor priemerujete cenu. Pravidelnými nákupmi pri poklesoch, budete mať v čase návratu trhov do východiskovej pozície omnoho väčší balík peňazí aj zhodnotenia.

Doplňte portfólio o stabilnejšie nohy

Platí zásada, že hoci trhy padajú ako domček z karát, sú aj produkty, ktoré tlmia nárazy. A tie je dobré v čase poklesov dokúpiť do portfólia. Takou záchranou môže byť v čase korony niekoľko typov aktív. „Indexové fondy ETF so zameraním na celý svet alebo kľúčové ekonomické regióny. Samozrejme, najlepším aktívom sú akcie svetových spoločností. Pokiaľ rizikový profil investora nezodpovedá čisto akciovej investícií, je vhodné portfólio doplniť dlhopismi. Vzhľadom na to, že trhy veľmi ťažko predvídať a pokojne ešte dno nemusia mať za sebou, odporúčam investíciu rozložiť na viacej vkladov, napríklad  3-5, prípadne ju rozdeliť na 10 alebo 12 a nastaviť na rok alebo podobné obdobie trvalý príkaz s mesačnou frekvenciou investovania,“ radí R. Kasík, ako si zabezpečiť dobré zisky aj v časoch, keď finančný svet prezíva hektické obdobie.

Skúste short selling

Pre odvážnejších je možnosť staviť na pokles trhov. „Šortovanie“ trhu je trochu adrenalín, ale môže sa práve hodiť ľuďom, ktorí museli vďaka koronavírusu ukončiť svoj tipérsky život v stávkových kanceláriách. Staviť si na poklesy trhov šortovaním je však omnoho výnosnejšie, ako tipovať Ligu majstrov. Krátka pozícia je ľudovo povedané špekulácia na pokles.

Akcie, ale aj komodity predávate s očakávaním poklesu ceny. V princípe ide o jednouchú operáciu. Predávate totiž akcie a produkty, ktoré si napríklad môžete aj požičať a pri poklese ich nakupujete spať. Realizujete tak následne čistý zisk. Je to riskantné forma plná adrenalínu, ale aj vysokých ziskov. Je to dokonalý spôsob, ako zarábať, keď všetci počas poklesov prerábajú. Chce to však dostatok investičných zdatností, toleranciu k riziku a veľa šťastia.

Stavte na skokanov trhu

V kríze je dokonalá príležitosť staviť si na víťaza. Kto z nej vyjde ako líder? Napríklad Warren Buffett predal svoje podiely v aerolíniách. Je mu totiž jasné, že nevystrelia po kríze do nebies. „Príležitosťou pre jednorazové investície sú rozhodne aj sektory, ktoré na súčasnej situácii profitujú a ich biznis v dôsledku zmenenej situácie vzrástol. Sem patria napríklad výrobcovia špeciálnej chémie a dezinfekčných prostriedkov, ale aj zábavný a herný priemysel, ktorý je silný na online platforme. Dobrý ekonomický fundament a priestor pre rast majú aj výrobcovia trvanlivých potravín s vysokým dopytom po ich produktoch,“ radí kam nasmerovať vo chvíľach neistoty investície  finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

 

Investujte zaistene

Aj v čase padajúcich trhov sa dá investovať bez straty. Napríklad pomocou zaistených produktov. Ponúkajú ich banky aj investičné spoločnosti. Zachránia vás od obáv, čo ak bude nasledovať ďalší pád?  Zaistené produkty umožňujú využívať rast finančných trhov, pričom ak sa nedarí, garantujú vrátenie vkladu vo výške 100 %.

 „Táto ochrana vloženého kapitálu, samozrejme, nie je zadarmo. Náklady na „pripoistenie“ sa pretavia do ďalších podmienok, napríklad do obmedzenia maximálneho výnosu alebo zníženia jeho výšky. Preto je dôležité sledovať nie len ponúkaný výnos, ale aj spôsob a podmienky, ako sa k nemu certifikát plánuje dostať,“ vysvetľuje Igor Gogoľ, produktový manažéra Across Private Investments. Pre mnohých investorov je však zaujímavejšie limitovať zisk, ako riskovať pokles. Takéto produkty umožňuje podieľať sa na úspechu vybraného trhu bezpečným spôsobom, dokonca až v násobkoch jeho nárastu. A bez rizika, že prerobíte.

Využite anomálie

Takúto príležitosť ponúka v súčasnosti pre investorov napríklad situácia s ropou, keď jej ceny na svetových trhoch poklesli a tým sa prepadli aj akcie ropných spoločností. Pritom ide o anomáliu, ktorá je dočasná. Dokonca kvôli zastaveniu ekonomiky tí, ktorí chceli predať ropu za ňu museli platiť, pretože skladovanie je extréme drahé. Tento stav však nebude trvať dlho.

Cena ropy počas koronakrízy doslova skolabovala o viac ako 300 % a obchodovanie dokonca uzavrela na -37,6 USD/barel.  Svet nepotrebuje ropu v takom množstve ako zvyčajne. Ale raz bude a zainvestované peniaze v rope, môžu byť skvelá investícia. „Momentálne je dopyt ochromený pandémiou, takže objemy vyťaženej ropy by sa mali znižovať a zmierňovať veľký previs ponuky na trhu. Značným obmedzením ťažby by sa trh mohol postupne vyrovnávať a keď sa začne znovu oživovať dopyt  po rope, aj ceny tejto komodity budú mať priestor na postupný rast z rekordne nízkych úrovní,“ uvádza Katarína Muchová  z oddelenia analýz v Slovenskej sporiteľni.

Anketa

Suhlasíte s opatreniami, ktoré zavádza vláda na zmiernenie šírenia epidémie?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok