Ako predávať veci na internete? Zarobte na nepotrebnostiach

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 5. 2020
Ako a kde predať oblečenie, ktoré už nenosíte? Ako sa zbaviť zbytočných vecí a zarobiť na tom? Osvojte si naše tipy ako predávať na internete.
Ako predávať veci na internete? Zarobte na nepotrebnostiach

Zdroj: Shutterstock

Jar je ideálny čas na to, aby ste sa v domácnosti zbavili nepotrebných vecí. A ak vám je ľúto vzdať sa drahších kúskov oblečenia alebo jednoducho nechcete prerobiť na svojich osobných veciach, skúste ich predať cez internet. Dnešná doba nám aj v tomto ohľade prináša obrovské príležitosti. Spravíte pár fotografií, krátky popis a do pár hodín môže o vašom produkte vedieť množstvo ľudí. A vy tak zarobíte desiatky či stovky eur za staré nepotrebné kusy.

Kde inzerovať? 

Oblečenie, elektronika, nábytok, čokoľvek. Predať cez internet môžete takmer všetko. Akú inzerciu teda zvoliť? Môžete si vybrať niektorý z inzertných portálov ako napríklad bazos.sk, bazar.sk a podobne. K pridaniu ponuky budete potrebovať uviesť svoje meno, telefonický kontakt alebo e-mailovú adresu a popis k produktu. 

Na Slovensku tiež existujú aukčné portály, na ktorých môžete vaše ponúkané veci vydražiť (napr. aukro.sk, onetwosold.sk). Keďže kupujúci prostredníctvom nových ponúk stále dvíhajú cenu, môžete zarobiť viac, než ste pôvodne plánovali.

Omnoho jednoduchšia alternatíva je ponúknuť veci cez Facebook Market. Tam sa totiž nemusíte registrovať, ak už máte profil na Facebooku. Predaj potom prebieha formou správy vo Facebook Messengeri, prípadne si s dotyčným vymeníte kontakt a zavoláte si alebo napíšete e-mail.

 

Dobré rady k predaju na internete

  • neposkytujte nikdy svoje osobné údaje, ktoré nesúvisia s obchodom

  • ľudia si nevšímajú ponuky s podozrivo nízkymi cenami

  • komunikujte otvorene, slušne a nebojte sa priznať nedostatky

  • tovar, ktorý je potrebné odskúšať - uveďte len osobný odber - inak budete platiť navyše poštovné

  • vždy si prečítajte podmienky pred zadaním inzerátu, niektoré stránky môžu byť spoplatnené

  • ak sa stanete obeťou internetového podvodu, nebojte sa kontaktovať políciu

  • ak objavíte na stránke podvodný inzerát, upovedomte o tom jej správcu

Dobrý nadpis, pekná fotka

Majiteľa produktu ľahko spoznáte aj podľa popisu inzerátu. Aj preto by mal mať inzerát výstižný a pútavý nadpis. Popis produktu by mal vecne a výstižne pomenovať inzerovanú vec a typ transakcie. Inzerát formulujte konkrétne „Predám iPhone X“ a nie všeobecnými slovami „Mám na predaj mobil značky Apple“. 

Vyvarujte sa zbytočností, skratiek a slov, ktorým rozumiete len vy. Inzeráty totiž indexujú podľa kľúčových slov aj vyhľadávače. Skúste sa preto zamyslieť, čo by ste napísali do vyhľadávača, ak by ste chceli kúpiť taký tovar, aký predávate.

Krásna fotografia ihneď púta pozornosť. To platí pri inzerátoch dvojnásobne. Inzerát s fotkami je atraktívny pre potenciálnych kupujúcich. Vzbudzuje väčšiu dôveru, pretože je to vizitka stavu vášho tovaru. Obrázky by mali byť dostatočne veľké a mali by zachytávať, ako celkový pohľad tak aj detaily a zvlášť veci, ktoré sa podieľajú na zvýšenej/zníženej cene.

Lákavá cena je najviac

Cena je to, prečo potenciálni kupujúci hľadajú tovar cez inzerciu. Odporúčame uviesť konkrétnu cenu. Žijeme v rýchlej dobe, inzerát bez ceny (dohodou, ponúknite) je pre kupujúcich nezaujímavý. Málokto má čas a chuť pátrať po tom, koľko by ste za to asi chceli. Cena je ten parameter, ktorý vás odlíši, umožní porovnanie a rýchle nákupné rozhodnutie.

Komunikujte vhodne

Do inzerátu uveďte iba taký kontaktný kanál, ktorý naozaj mienite aj používať. Je zbytočné uvádzať telefónne číslo, ak nedvíhate cudzie čísla a nemôžete v práci telefonovať, alebo e-mail, ak si ho kontrolujete raz za týždeň.

Ak viete, že ste pri komunikácii limitovaný napíšte to do inzerátu, napr. volajte mi po 16.tej hodine.

Nikto sa neozýva? Spropagujte ho

Inzerát ste už pridali a nikto seriózny sa neozval? Ešte stále môžete skúsiť tzv. Topovanie. Za pár eur môže bazár alebo inzertná stránka uprednostniť práve vašu ponuku medzi ostatnými inzerátmi, prípadne ju zobraziť na reklamných pútačoch. Stojí to síce pár drobných, ale máte väčšiu šancu na obchod. Zvlášť pri drahších veciach je to zanedbateľná čiastka oproti sume z predaja inzerovanej veci. 

Aby sa váš inzerát neprepadol do zabudnutia, topujte ho a aktualizujte jeho dátum. Stojí to síce pár drobných, ale máte väčšiu šancu na obchod. Zvlášť pri drahších veciach je to zanedbateľná čiastka oproti sume z predaja inzerovanej veci. Zdieľajte inzerát na facebooku a rozpošlite inzerát známym. Možno sa v okruhu vašich známych nachádza aj potenciálny kupec.

Zdieľajte na sociálnych sieťach

Facebook a Instagram sú výborné nástroje na komunikáciu a tiež vám môžu pomôcť predať vaše nepotrebné veci. Zaveste svoj inzerát z bazáru alebo si spravte na Facebooku vlastný inzerát a poproste známych o zdieľanie. Na sociálnych sieťach platí, čím vtipnejší inzerát, tým väčšia odozva a väčšia šanca na predaj. Možno sa v okruhu vašich známych a ich známych nachádza aj potenciálny kupec.

Anketa

Kde zvyknete nakupovať veci z druhej ruky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+16
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok