Koľko zarábajú predavačky? Už to nezávisí len od regiónu

Roland Regely | rubrika: Článok | 25. 5. 2020
Priemerné hrubé mzdy pokladníkov na Slovensku za posledné roky rástli. Vyšší plat však nedostanete len tak.
Koľko zarábajú predavačky? Už to nezávisí len od regiónu

Zdroj: Shutterstock

Práca v Lidli či v Tescu ešte donedávna možno nebola takým lákadlom. Avšak konkurenčný boj, lepšie podmienky pre veľké firmy a tiež povinnosť zverejňovať mzdy v pracovných inzerátoch priniesli očakávané ovocie. Predavačky a predavači si na Slovensku za posledné roky v priemere prilepšili. Za vyšší plat pritom netreba ísť nutne hneď do hlavného mesta. 

Priemerná hrubá mzda okolo tisícky

Platy predavačov sa od dávnych čias porovnávajú aj s ostatnými profesiami. Na pozíciu pokladníka, predavača alebo dokladača tovaru nie je potrebné vyššie vzdelanie a tým pádom sa aj platy predavačiek vždy ocitali na spodnej hranici priemerných platov na Slovensku.

Podľa informácií portálu platy.sk je pozícia pokladníka zastúpená osemdesiatimi percentami ženským pohlavím. Priemerný vek respondentov na pozícii je 29 rokov. Najväčšie reťazce núkajú svojim pracovníkom plat takmer tisíc eur v hrubom.

Portál tiež ďalej uvádza, že predavači zarábajú v priemere viac ako sociálni pracovníci, sanitári a sú na približne rovnakej úrovni ako robotníci či pomocní pracovníci v stavebníctve.

Plat predavača sa pohybuje v rozpätí od 611 eur až po 1 076 eur. Drvivá väčšina ľudí pracujúcich ako predavač resp. pokladník sa v tomto spektre pohybujú v tej druhej skupine - teda majú bližšie k najvyššej hranici atakajúcej 1100 eur. Naopak, plat okolo 600 eur má len 10% respondentov.

Lidl má už roky program pravidelného zvyšovania platu. Mzdy sú pritom na celom Slovensku rovnaké. Dlhodobo sa umiestňuje aj v rebríčku najlepších zamestnávateľov na Slovensku na prvom mieste.

Tesco už ponúka obdobný systém, avšak mzdu prispôsobuje aj danému regiónu.

 

koľko zarába predavač v lidli alebo tescu?

Zdroj: Shutterstock

Skoro toľko ako učitelia

Časy, kedy predavači zarábali minimálnu mzdu sú už dávno preč. Nedávny prieskum z minulého roka ukázal, že na Slovensku zarábajú pokladníci skoro toľko, čo učitelia a učiteľky zo základných či stredných škôl. Slovenskí učitelia v ňom mali len o 17% vyššie platy ako pokladníci. Obdobná situácia sa ukázala aj v Maďarsku, susednom Česku alebo aj krajinách ako Rumunsko či Bulharsko. 

Podľa vtedajších zistení mali učitelia v mnohých krajinách aj napriek svojmu vzdelaniu postavenie veľakrát porovnateľné s platmi zamestnancov s dosiahnutým stredoškolským vzdelaním.

Trend rastúceho príjmu pokladníkov potvrdil aj nedávny inzerát na molekulárneho biológa, ktorý mal porovnateľnú ponúkanú výšku príjmu, ako podkladník v Lidli.

Čo všetko obnáša pozícia predavača?

Práca predavača už nie je iba vykladanie tovaru, či pokladňa. Sú to veci, ktoré nezvládne každý. Pokladníci a personál obchodu sa už často učia aj psychológiu predaja, logistické postupy, internú komunikáciu firmy. 

Predavači resp. pokladníci majú za úlohu oslovovať potenciálnych zákazníkov s cieľom ponúknuť a spropagovať predávaný tovar a/alebo služby. Majú tiež obsluhovať zákazníkov a predvádzať vybraný tovar. Menej obľúbenou činnosťou je potom práca s hotovosťou a bezhotovostné operácie, vystavovanie dokladov a zodpovednosť za správne označenie ceny a názvu tovaru. Zamestnanci predajne sa tiež podieľajú na udržiavaní čistoty priestorov, robia pravidelné inventúry a zabezpečujú ochranu tovaru pred odcudzením a poškodením.

Druhý stupeň náročnosti práce

Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný priradiť každému pracovnému miestu stupeň v súlade s charakteristikami stupňov náročnosti pracovných miest podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorej výkon od zamestnanca vyžaduje. Jednotlivé charakteristiky stupňov náročnosti práce sú uvedené v prílohe č. 1 Zákonníka práce, predavači spadajú do druhej kategórie. 

Druhý stupeň náročnosti práce - výkon ucelených obslužných, resp. odborných rutinných prác kontrolovateľných podľa daných postupov alebo prevádzkových režimov, výkon prác spojených s hmotnou zodpovednosťou, výkon jednoduchých remeselných prác, výkon opakovaných, kontrolovateľných prác administratívnych, prevádzkovo-technických alebo ekonomických podľa pokynov alebo ustanovených predpisov

Anketa

Ako si hľadáte prácu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok