Ako si nájsť prácu na internete? Skúste pracovné portály i LinkedIn

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 6. 2020
Hľadanie zamestnania prostredníctvom internetu je dnes jedným z najčastejšie používaných spôsobov, ako rýchlo získať prehľad o voľných pracovných pozíciách.
Ako si nájsť prácu na internete? Skúste pracovné portály i LinkedIn

Zdroj: Shutterstock

Ak si dnes hľadáte práce, zrejme neobiehate najbližšie firmy so svojim životopisom. V súčasnosti je vašim najväčším pomocníkom internet. Nájsť si prácu bude teda vašou aktuálnou náplňou práce. Mali by ste mať dostatočný prehľad a schopnosť rýchlo a vhodne reagovať na aktuálne ponuky. Ako to dosiahnuť? Stačí kvalitný životopis, ktorý viete prispôsobiť na dané ponuky, dobrý motivačný list a tiež sa zaregistrujte na najväčšie pracovné portály. Napokon môžete obiehať aj firmy, v ktorých by ste chceli pracovať, ale dnes už stačí virtuálne.

Najväčšie pracovné portály

Existuje množstvo stránok, ktoré sú zamerané na ponuky práce a denne na nich pribúdajú nové a nové inzeráty s voľnými pracovnými miestami. Prinášame teda aspoň tie, ktoré sa určite oplatí pri hľadaní práce využiť.

Profesia.sk je líder v hľadaní práce na Slovensku. Patrí k najznámejším a najnavštevovanejším stránkam svojho druhu. Ponúka množstvo pracovných ponúk z rôznych oblastí. S použitím filtra si môžete nastaviť vyhľadávanie ponúk len z určitého kraja alebo z určitej oblasti, prípadne filtrovať ponuky podľa typu úväzku. Na stránke Profesia.sk určite odporúčame vytvoriť svoj vlastný životopis, ktorý uvidia potenciálni hľadači nových talentov. Tiež môžete využiť služby „Agenta“ a nechať si zasielať ponuky práce z vami zvolenej oblasti e-mailom.

Veľmi podobným portálom je kariera.sk patriaci pod skupinu webov Zoznam. Ponúka tisíce voľných pracovných pozícií, prácu podľa krajov, aj v zahraničí. V zásade množstvo funkcionalít ako aj Profesia. Odporúčame však zaregistrovať sa na oboch portáloch, obe spomínané stránky môžu ponúknuť exkluzívne pracovné pozície, ktoré inde nie sú.

Ďalšími stránkami, ktoré sa oplatí sledovať sú job.sk, ponukaprace.com či ponuky.sk. 

 

Prácu treba hľadať aktívne

Určite sa nespoliehajte len na to, že sa stačí zaregistrovať a tým hľadanie práce skončí. Prácu si musíte hľadať aktívne. I keď potenciálni zamestnávatelia a pracovné agentúry si vyhľadávajú vhodných adeptov na prácu aj medzi životopismi na týchto stránkach, ponuky nebudete dostávať každý deň. Portály preto pravidelne sledujte aj niekoľkokrát za deň.

Na LinkedIne ste už boli? 

LinkedIn je veľmi špecifickou sociálnou sieťou, ktorá vám môže pomôcť nájsť prácu. Vytvoriť si tam môžete online životopis, ktorý je dostupný pre všetkých členov aj nečlenov, taktiež nájsť spojenia - bývalých kolegov, ktorí vám môžu dať referenciu na vašu stránku a v neposlednom rade tam nájdete aj aktuálne pracovné ponuky. 

Dokonca tvorcovia LinkedIn išli až tak ďaleko, že systém sám vyhodnocuje na základe vašich predošlých pracovných pozícií a skúseností pracovné inzeráty, o ktoré by ste sa mohli uchádzať a ponúka vám ich. 

Dnes využíva LinkedIn takmer 300 miliónov používateľov. Samozrejme nestačí mať len profil, ale mali by ste na nej byť aj trochu aktívny. Komunikujte, hľadajte kontakty, zaujímavých ľudí či firmy. Zviditeľnite sa v oblasti, kde pôsobíte. Vďaka LinkedInu máte veľa možností. Ak napríklad budete zdieľať zaujímavý obsah, urobíte väčší dojem aj na pracovníkov z personálneho oddelenia.

Zapojte sa tiež do rôznych záujmových skupín. Vyhľadajte tie, ktoré sa spájajú s vašou prácou. Zaujíma vás marketing? Prihláste sa do všetkých skupín, ktoré s ním súvisia.

Nezabudnite na kvalitnú profilovú fotku. Je to rovnako dôležité ako vhodné oblečenie na pracovný pohovor. Na výbere si teda dajte záležať. Nielenže váš profil bude dôveryhodnejší, ale bude pôsobiť osobnejšie a príťažlivejšie. 

V neposlednom rade môžete cez LinkedIn lepšie oslovovať firmy, v ktorých by ste chceli pracovať.

Poznáte niekoho v personálke? Ozvite sa mu

Mať kontakt vo firme, ktorá hľadá prácu môže byť obrovskou výhodou. Ak totiž hľadáte špecifický typ zamestnania, môžete mať problém nájsť si prácu klasickou cestou. Spoločnosti niekedy špecifické pozície obsadzujú s pomocou špeciálnych lovcov talentov alebo headhunterov. Ich úlohou je nájsť dokonalého kandidáta, aj keď ten možno práve prácu aktívne nehľadá. 

Ak aj nepoznáte nikoho v personálnej agentúre, ozvite sa im tak či tak. Možno je vaša ponuka presne to, čo hľadajú pre svojich klientov.

Anketa

Ako si hľadáte prácu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok