Ako šikovne konsolidovať úvery? Ak splácate riadne a načas, pýtajte si lepší úrok

Roland Regely | rubrika: Článok | 10. 6. 2020
Zlúčenie nevýhodných úverov do jedného nie je nič nové na bankovom trhu. Aj tak túto možnosť množstvo ľudí prehliada alebo nerieši.
Ako šikovne konsolidovať úvery? Ak splácate riadne a načas, pýtajte si lepší úrok

Zdroj: Shutterstock

Konsolidácia úverov nastáva vtedy, keď zlúčime minimálne dva menej výhodné úvery do jedného úveru s výhodnejšou splátkou, úrokom a celkovými nákladmi. Ľudia často týmto spôsobom spájajú aj viacero spotrebných úverov, kreditné karty, prípadne povolené prečerpanie. Konsolidácia úverov je vhodná aj vtedy, ak je potrebné navýšiť objem úverov a zároveň vylepšiť ich štruktúru a výhodnosť. Konsolidácia úverov sa skrátka považuje za príležitosť zbaviť sa nevýhodných pôžičiek a zlepšiť si tak finančnú situáciu.

Konsolidáciu úverov si nemýlme s refinancovaním úveru. Refinancovanie úveru je len výmena poskytovateľa úveru s cieľom dosiahnúť na lepšiu úrokovú sadzbu, bez zmien parametrov úveru. 

Kedy treba zvážiť konsolidáciu úverov?

Na začiatku si položte niekoľko zásadných otázok. Máte viac malých úverov alebo pôžičiek s vysokým úrokom? Splácate príliš vysoké splátky a radi by ste si ich znížili? Potrebujete navýšiť výšku úverov alebo vám stačí aktuálny objem len s nižšími nákladmi? Splácali ste všetky úvery riadne a včas? 

Konsolidačný úver poskytujú takmer všetky banky s pôsobnosťou na Slovensku. Zlúčiť si môžete hypotéku, spotrebný úver, kreditnú kartu, kontokorentný úver resp. povolené prečerpanie, lízing, nákup na splátky, ale aj úver či pôžičku z nebankovej inštitúcie.

Konsolidovať úvery možno často až do výšky desiatok tisíc eur, ak je reč o tom že nebudete zakladať nehnuteľnosť. Konsolidačný úver je však určený iba pre klientov, ktorí splácajú svoje záväzky riadne, včas a bez omeškaní - banky si vašu platobnú disciplínu budú overovať cez Sociálnu poisťovňu a dostupné úverové registre. Taktiež musíte preukázať dostatočné príjmy na splácanie konsolidačného úveru.

 

Všetky úvery pod jednou strechou

Mať všetky úvery v jednej banke sa vám môže oplatiť. Máte lepší prehľad o svojej finančnej situácii a aj samotný rozpočet sa vám lepšie plánuje vtedy, ak sú vaše aktíva a pasíva pod jedným účtom. 

Po konsolidácii úverov odbremeníte najmä svoj mesačný rozpočet. Takmer vždy sa totiž zníži aj mesačná splátka úveru, získate lepšiu úrokovú sadzbu a to často aj vtedy, ak si požičiate navyše ešte nejaké peniaze aj ku konsolidovaným úverom.

Prečo túto možnosť nevyužijú všetci? Objektívnych dôvodov je niekoľko. Napríklad preto, že o tejto možnosti nevedia, ale často to môže byť aj z dôvodu, že im to už neumožňujú aktuálne prísne kritéria hypoték, prípadne chcú využívať služby a výhody viacerých bánk alebo sa boja, že im to banka neschváli a oni tak získajú negatívny zápis do úverového registra.

Prečo sa oplatí konsolidácia úverov (v skratke)

  • znížite svoju mesačnú splátku

  • skrátite alebo predĺžite dobu splácania

  • ušetríte stovky eur na poplatkoch

  • získate peniaze navyše

Oplatí sa to aj za cenu pokuty

Konsolidácia úveru sa dá v novej banke získať bez poplatku. Poplatok vám však môže zaúčtovať vaša súčasná banka v podobe pokuty za predčasné splatenie. Tá môže byť aj vo výške niekoľko stoviek eur, v závislosti od zostatku úveru či hypotéky. Pred konsolidáciou si preto zistite v podmienkach resp. v úverovej zmluve, či sa vás takéto poplatky týkajú. Niekedy sú to zanedbateľné sumy a v konečnom dôsledku sa vám takáto konsolidácia oplatí aj za cenu pokuty.

V ktorej banke konsolidovať?

Vzhľadom k tomu, že podmienky a úroky jednotlivých úverov v bankách na Slovensku sa menia veľmi pružne, nedá sa jednoznačne povedať, ktorá banka poskytuje najvýhodnejšie úvery dlhodobo. Kontaktujte preto svojho finančného poradcu, prípadne si ponuku refinancovania alebo konsolidácie úveru skontrolujte cez internetové porovnávače. Aj vaša domáca banka vám môže dať ponuku na konsolidáciu cudzích úverov - stačí splácať úvery načas aspoň 12 mesiacov a vypýtať si lepší úrok.

Anketa

Koľko máte úverov a pôžičiek?

Čo znamená skratka RPMN?

Ako funguje kontokorentný úver?

Čo je to akontácia?

Čo je to životné minimum?

Chcete banke predčasne splatiť úver vo výške 10 000 €. Banka si účtuje poplatok za predčasné splatenie 5 %. Akú sumu budete potrebovať na predčasné splatenie úveru?

Čo znamená pojem poistná suma?

Čo je to deflácia?

Ako funguje termínovaný vklad?

Aký typ podielových investičných fondov je najmenej rizikový?

Kto je poistník?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok