Ako pomáhajú banky osobám a firmám postihnutých koronakrízou

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 27. 5. 2020
Bankový sektor je nespochybniteľne jedným zo základných pilierov ekonomiky. V čase koronakrízy preto predstavil niekoľko zásadných zmien, ktoré pomohli klientom, ekonomike aj zdraviu.
Ako pomáhajú banky osobám a firmám postihnutých koronakrízou

Zdroj: Shutterstock

Odklad splátok úverov

Išlo o jeden z najzásadnejších krokov, ku ktorému pristúpili banky po rokovaní s vládou Slovenskej republiky. Odklad splátok je možný na pol roka až deväť mesiacov. Bol lákavý pre každého, kto stratil istotu práce, či zaznamenal prepad príjmov. Záujem ľudí bol okamžite pomerne vysoký. Za prvé týždne od účinnosti novej legislatívy zaznamenali banky viac ako 100-tisíc žiadostí o odklad. Všetky banky na Slovensku počítali žiadosti na desaťtisíce. „Od Veľkej noci sme dostali tisícky žiadostí, v poslednej dobe sú to už skôr stovky žiadostí,“ hovorí  Dominik Miša z VÚB, a.s. 

Ošiaľ odkladu pominul, dokonca mnoho Slovákov svoju žiadosť o odklad splátok stiahlo, keď zistili, že kríza možno nebude tak dlhá a ťažká, ako sa očakávalo. Navyše odklad neznamená neúročenie a preto na rady samotných bánk aj finančných sprostredkovateľov pristúpili ľudia k odkladu len v naozaj krajných prípadoch. Pre mnohých je to však pomoc, ktorá im zachránila strechu nad hlavou.

 

Rýchla pomoc pre firmy

V prípade tej štátnej sa mnohí podnikatelia sťažujú na meškanie. Naopak banky sú pripravené podnikateľom prinášať zvýhodnené podmienky nových úverov a rýchlu, adresnú pomoc. Firmy  a podnikatelia, ktorí svoje doterajšie záväzky voči banke plnili riadne a včas majú dnes mnohé výhody v podobe výhodných pôžičiek, ktoré banky pre podnikateľov pripravili.

 „Týmto krokom vytvárame firmám kapacitu na riešenie ich operatívnych problémov a udržiavame dostupnosť prevádzkovej likvidity,“ vysvetľuje hovorí Norbert Hovančák, člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne zodpovedný za firemné bankovníctvo.

Dokonca aj v prípade, že podnikateľ nepožiada o odklad splátok úveru, môže s bankami komunikovať o podobe úpravy splátkového kalendára, alebo napríklad o posune splatnosti istiny či úrokov. 

Digitalizáciou proti šíreniu vírusu

Banky skrátili na pobočkách pracovné hodiny, avšak omnoho viac vecí je možné vybaviť elektronicky. Vrátane posunu splátok úverov, či inej dohody.  Znamená to, že klienti nemuseli kvôli odkladu splátok nikam chodiť a následne dlho čakať, kým sa ich žiadosť vybaví. 

Nie je to však len odklad splátok, banky poskytujú aktuálne oveľa viac služieb online. Klienti ich vybavia mimo pobočky, či už cez Internet a Mobil banking, web, či call centrum.

„Chceme minimalizovať riziko nákazy a osobný kontakt minimalizujeme len na naozaj nevyhnutné stretnutia,“ uvádza Hovančák. V prípade, že klient potrebuje niektorú formu úľavy, alebo naopak žiada o produkt, mal by telefonicky alebo mailom kontaktovať svojho poradcu. Žiadosť stačí následne zaslať  elektronicky.

 

Navýšenie limitu bezkontaktných platieb

Pred príchodom koronavírusu bolo možné bezkontaktne zaplatiť jednorazovú sumu len do 25 eur. Avšak vyťukávanie PIN kódu tisíckami ľudí na termináli zvyšovalo možnosť nákazy.  Pri jednotlivých platbách sa limit preto zvýšil na 50 eur, limit 150 eur je pri kumulatívne alebo piatich po sebe nasledujúcich platbách. 

Na Slovensku bolo podľa údajov Slovenskej bankovej asociácie v roku 2019 vydaných takmer 5,3 milióna bezkontaktných platobných kariet. Bezkontaktné platby v súčasnosti reprezentujú okrem rýchlosti a bezpečnosti aj hygienickejší spôsob platby za tovar a služby. 

Z dát spoločnosti MasterCard vyplynulo, že Slovensko patrí medzi 10 európskych krajín, kde sa viac ako 80 % bezhotovostných platieb uskutočňuje bezkontaktne. Až 99 % terminálov na Slovensku je už bezkontaktných a 88 % Slovákov používa minimálne jednu platobnú kartu a 21 % používa mobilné platby. Tento krok výrazne zvýšil hygienické normy v obchodoch, keďže najviac platieb je práve do sumy 50 eur.

Zdroj: Shutterstock

Bezúročné úvery so zárukou

Osem bánk na Slovensku už vstúpilo do systému SIH antikorona záruka, ktorý je nový finančný nástroj spoločnosti Slovak Investment Holding a prináša pomoc podnikateľom v aktuálne nelichotivej ekonomickej situácii. 

Zvýhodnené úverové financovanie je určené pre podnikateľov, ktorých fungovanie je ovplyvnené priamo pandémiou alebo karanténnymi opatreniami zameranými na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Ide o nový program portfóliovej záruky kombinovanej s úrokovou dotáciou pre podnikateľov a dostupné sú dva komponenty pomoci. Portfóliová záruka a úroková dotácia, teda zníženie o 4% p.a. zo sadzby, ktorú by klient dostal na bežnom úvere. Konečné úvery tak môžu byť úplne bezúročné. Podmienkou na získanie je udržanie zamestnanosti.

Anketa

Koľko máte úverov a pôžičiek?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?