Elektrokolobežky, e-bicykle a e-skateboardy. Patria na cestu alebo na chodník?

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 6. 2020
Elektrické kolobežky, bicykle a skateboardy zažívajú obrovský boom po celom Slovensku. Aké pravidlá musia dodržiavať?
Elektrokolobežky, e-bicykle a e-skateboardy. Patria na cestu alebo na chodník?

Zdroj: Shutterstock

Jazda na kolobežke zažíva na Slovensku revolúciu. Môže za to najmä fakt, že tento dopravný prostriedok dostal elektrický pohon a je relatívne dobre dostupný pre veľkú skupinu obyvateľstva. A ak si náhodou aj nemôžete dovoliť kúpiť elektrickú kolobežku či bicykel, ešte stále si tieto výdobytky môžete požičať. V hlavnom meste sa už aj vďaka príchodu značky Bolt môžete do sýtosti vyšantiť. Aké sú však pravidlá a na čo si treba dávať pozor? Prinášame praktického sprievodcu jazdením na elektrickej kolobežke v meste

Zákon sa upravoval od 1. januára 2020

Na trend elektrokolobežiek zareagovali aj poslanci Národnej rady SR a schválili ešte minulý rok úpravy cestného zákona. Novela začala platiť 1. januára 2020. Zmenila pozíciu človeka riadiaceho elektrokolobežku z chodca (doposiaľ sa nerozlišovalo medzi typmi kolobežiek) na vodiča nemotorového vozidla v cestnej premávke s pravidlami a povinnosťami. Vodič elektrokolobežky sa tak stal rovnakým účastníkom dopravy ako cyklista. 

Pozor! Problematika jazdy na elektrickom skateboarde a na elektrickej kolobežke nie je v právnej legislatíve Slovenskej republiky zapracovaná. Odporúča sa preto využívať na jazdu elektrickým skateboardom najmä cyklistické chodníky.

Pre elektrické bicykle sa pravidlá nemenili, keďže naďalej jasne vyplývajú z cestného zákona - sú rovnakou súčasťou premávky ako klasické bicykle.

Ako vodič musíte na elektrokolobežke rešpektovať pravidlá cestnej premávky, dbať na svoju osobnú bezpečnosť aj bezpečnosť ďalších účastníkov a neohrozovať svojou jazdou seba ani ostatných.

 

Kadiaľ môžu jazdiť elektrické kolobežky?

Elektrickú kolobežku môže po bežnej komunikácii viesť iba osoba staršia ako 15 rokov. Toto neplatí v obytnej zóne, na chodníkoch pre cyklistov a poľnej/lesnej ceste.

E-kolobežky môžu využívať na prepravu najmä cyklistické trasy. Ak nie je taká trasa k dispozícii, môžete vojsť na cestu pre automobily, avšak mali by ste sa pohybovať výhradne po pravom okraji vozovky alebo pravej krajnici. 

Úprava zákona e-kolobežkárom umožňuje jazdiť aj po chodníkoch, musia však jazdiť veľmi pomaly. Povolená rýchlosť je taká istá, akú majú chodci. Niektoré typy kolobežiek dosahujú rýchlosť až 25 kilometrov za hodinu, preto by ste mali jazdu po chodníku vždy zvážiť. Zrážka s chodcom bude v každom prípade vina jazdca na kolobežke. V prípade netaktného jazdca kolobežky sú ohrození najmä starší ľudia a deti.

Rovnako ako cyklisti, aj kolobežkári musia pri prechode cez prechod tlačiť elektrickú kolobežku vedľa seba. 

Na elektrickej kolobežke sa môžete pohybovať aj mimo obce, avšak treba pamätať na to, že pri takejto jazde treba mať na sebe už aj ochrannú prilbu. Zároveň v prípade zníženej viditeľnosti aj reflexnú vestu alebo oblečenie s reflexnými prvkami.

Povinná výbava na elektrickej kolobežke

Tak ako sme spomínali v odstavci vyššie, cyklisti musia disponovať reflexnými prvkami za zníženej viditeľnosti a počas noci a to isté platí aj pre kolobežkárov. 

Používateľ elektrokolobežky do 15 rokov musí nosiť ochrannú prilbu stále (v obci aj mimo obce), starší užívateľ je povinný nosiť prilbu len mimo obce.

Elektrokolobežka musí tiež disponovať svetlami a odrazkami.

Pri porušení pravidiel pokuty do 50 eur

Podľa novely zákona sa kolízia s e-kolobežkou považuje za dopravnú nehodu. Ak jazdec na elektrokolobežke poruší pravidlá cestnej premávky, môže dostať pokutu až do výšky 50 eur.

Rovnako je to aj s alkoholom v krvi. Pri cestnej kontrole vám ako vodičovi nemotorového vozidla bude tolerovaná hranica 0,5 promile. Nafúkať však môžete len v obci, nie na ceste mimo nej. V opačnom prípade vám hrozí mastná pokuta a problémy so zákonom.

Anketa

Majú mať elektrické kolobežky v premávke rovnaké postavenie ako bicykle?

Má bicykel, ktorý vstupuje do premávky, povinnost byť vybavený blatníkmi?

Sú povinnosťou základnej výbavy bicykla v premávke odrazové sklá?

Kedy musí mať cyklista podľa zákona prilbu?

Počas jazdy za zníženej viditeľnosti musí byť bicykel vybavený?

Môže cyklista jazdiť po chodníku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok