Čakáte preplatok z daňového úradu? Počkáte si aj viac než 40 dní

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 2. 6. 2020
Ak ste podali daňové priznanie, z ktorého vám plynie preplatok, určite vás zaujíma, kedy vám ho vyplatia. V niektorých prípadoch si počkáte aj viac než 40 dní.
Čakáte preplatok z daňového úradu? Počkáte si aj viac než 40 dní

Zdroj: Shutterstock

Finančná správa už na preplatkoch z daňového priznania k dani z príjmov zaslala takmer tristo miliónov eur. Väčšinu obdŕžali daňovníci, ktorí podali daňové priznanie štandardne do 31. marca.  Ak ste však podali daňové priznanie v apríli, je viac než isté, že si na svoje peniaze ešte počkáte.

Aká je lehota na zaslanie preplatku

Štandardná doba na vyplácanie preplatkov je 40 dní, avšak pozor – nie od podania daňového priznania, ale až od konca mesiaca, v ktorom ste podali daňové priznanie k dani z príjmov.

Príklad na lehotu na zaslanie preplatku:

Pani Veronika podala daňové priznanie k dani z príjmov 8. apríla.  Na vrátenie preplatku má finančná správa dva mesiace. 40 dní od konca apríla je totiž až 9. júna.

Pán Peter podal daňové priznanie k dani z príjmov 29. apríla.  Vrátenia preplatku by sa mal dočkať taktiež najneskôr  9. júna.

Ak podáte daňové priznanie k dani z príjmu v priebehu mája, k vyplateniu preplatku alebo daňového bonusu by malo dôjsť do 10. júla. No a tí daňovníci, ktorí si na podanie daňového priznania vyhradili jún, sa preplatku dočkajú až v priebehu letných prázdnin, najneskôr 9. augusta.

Finančná správa sa snaží spracovávať preplatky priebežne v poradí, akom daňové priznanie príjme. Väčšina daňovníkov má svoje peniaze naspäť už do mesiaca. Pred uplynutím lehoty však nemá význam telefonovať, mailovať či iným spôsobom „uháňať“ pracovníkov daňového úradu.

 

Aby vám mohol byť vrátený preplatok dane, alebo daňový bonus (prípadne zamestnanecká prémia), musíte mať vyplnený aj oddiel v daňovom priznaní "Žiadosť o vrátenie daňového preplatku....". Číslo účtu, na ktoré sa preplatok zasiela musí byť uvedený v tzv. IBAN forme a tiež musíte mať v danom oddiely uvedený svoj podpis. V prípade daňového preplatku či vrátenia daňového bonusu, tak každé daňové priznanie obsahuje dva podpisy.

Dokedy je nutné zaplatiť daň z príjmu

Sú tri skupiny daňovníkov: tí, ktorým vyšiel preplatok, daňovníci s nulovou daňovou povinnosťou a daňovníci, ktorí musia zaplatiť daň z príjmu.

Štandardne platí, že sa daňové priznanie k dani z príjmu podáva v období od 1. januára do 31. marca. Daň je potom potrebné zaplatiť najneskôr do 31. marca. Situácia s epidémiou však ovplyvnilia ekonomický života každého daňovníka a preto finančná správa umožnila odklad a podanie daňového priznania až do 30. júna 2020. Do konca júna preto musíte aj zaplatiť daň.  Ak podáte daňové priznanie skôr, stále môžete daň zaplatiť v lehote až do konca júna 2020.

Predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania o 3 až 6 mesiacov si štandardne daňovníci môžu každý rok prostredníctvom Oznámenia o predĺžení lehoty, avšak to podlieha určitým podmienkám: Čítajte ako podať oznámenie na predĺženie lehoty o 3 až 6 mesiacov.

Daň môžete zaplatiť v hotovosti poštovou poukážkou, alebo bezhotovostným prevodom z bankového účtu. Číslo účtu kam máte poslať peniaze si musíte "poskladať" sami.  Skladá sa z predčíslia, osobného čísla účtu daňovníka a z kódu Štátnej pokladnice.  Pozor si musíte dať aj na to, v akom formáte uvádzate číslo účtu. Zapisuje sa totiž formou IBAN.

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok