Slovenské hrady majú otvorené! Koľko stojí vstupné

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 4. 6. 2020
Možno ste chceli ísť do zahraničia alebo ste si letnú návštevu hradov a zámkov plánovali už v zime. Tak či tak dôvodov, prečo navštíviť tie slovenské je hneď viacero. Naše hrady a zámky veru majú čo ponúknuť.
Slovenské hrady majú otvorené! Koľko stojí vstupné

Zdroj: Shutterstock

Dominantou severu je Oravský hrad

Aby ste navštívili celý hradný komplex, Dolný, Stredný i Horný hrad, postačí vám na to jeden deň. Avšak zvládnu to len tí, ktorí sú v dobrej fyzickej kondícii.  Čaká na vás 754 schodov. Prvoplánovo začali hrad stavať ako "orlie hniezdo" po tatárskom vpáde v roku 1241 na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku. Až v nasledujúcich storočiach pribudla stredná a dolná časť hradu. Najvýznamnejším šľachtičným rodom, ktorému hrad patril boli Thurzovci.

Prehliadky môžete absolvovať v troch okruhoch: základný okruh, malý okruh a veľký okruh. Cena vstupného sa odvíja od okruhu. Vstupenka pre dospelého sa pohybuje od 5 do 10 eur.  Polovičné vstupné si môžu nárokovať žiaci a študenti, dôchodcovia a osoby ZŤP.  Deti do 6 rokov majú prehľiadky zdarma.  Najkratšia prehliadka trvá hodinu a pol. Pokiaľ by ste si chceli prehľiadnuť celý hrad pripravte sa na trojhodinové stúpanie a klesanie.  

Od pondelka do piatku sa do hradu vstupuje iba so sprievodcom. V sobotu a v nedeľu môžete prechádzať priestormi individuálne s aplikáciou audioguide, ktorú si bezplatne stiahnete na pokladni.

Oravský hrad je súčasťou Oravského múzea. Na návštevu Oravy určite odporúčame vyhradiť si viac dní. Návštevníci sa totiž môžu previesť na úvraťovej Oravskej lesnej železnici, či navštíviť Hájovňu pod Babou horou a podobne.

Bojnice, návrat do rozprávky

Bojnický zámok je jeden z najznámeších a to nielen na Slovensku.  Vystriedali sa na ňom všetky významné šľachtické rody: od Matúša Čáka Trenčianského, cez Korvínovcov, Thurzovcov až po jeho posledného vlastníka grófa Jána Františka Pálfiho. Práve jemu vďačí zámok svojej romantickej neogotickej podobe.

Okrem dennej prehliadky majú návštevníci možnosť prehliadnuť si zámok aj večer. Večerná prehliadka je možná len na objednávku. Prehliadka so sprievodcom v dobovom kostýme len za svetla sviečky je určite nezameniteľný zážitok. 

Vstupné pre jednú dospelú osobu je 10 eur (11 € večerná prehliadka). Deti, študenti, osoby ZŤP a dôchodcovia majú zľavu.

Nielen Bojnickým zámkom je tento región známy. Navštíviť môžete aj Národnú ZOO Bojnice. Zrelaxovať sa dá aj v neďalekých kúpeľoch, keďže mesto Bojnice patrí medzi slovenské kúpeľné mestá.

Koľko stojí vstupné na hrady a zámky

Bojnický zámok, Zdroj: Shutterstock

Po Spišskom hrade na prechádzku so psom

Áno, je to tak. Na prechádzku na Spišský hrad si môžete vziať aj svojho štvornohého miláčika (okrem múzea).  Po celom hradnom areáli je voľný pohyb. Môžete si prehliadnuť celú zrucaninu hradu vrátane múzea a veže buď so sprievodcom alebo s audio sprievodcom. Vstupenka pre dospelého stojí 8 eur. Na polovičné vstupné môžu ísť deti a držitelia preukazu ZŤP. Dôchodcovia a študenti do 26 rokov ušetria na vstupnom 2 eurá.

Každú júlovú a augustovú sobotu sa o 20:30 konajú aj nočné prehliadky. Vstupné je drahšie a je nutné si prehliadku vopred rezervovať.

Spiš má hneď niekoľko pamiatok UNESCO. Za návštevu určite stojí historické centrum stredovkého kráľovského mesta Levoča s oltárom a dielami Majstra Pavla v chráme sv. Jakuba. Medzi ďalšie "UNESCO pamiatky" patrí historické centrum Spišského Podhradia, kostol sv. Ducha v Žehre, drevený artilárny evanjelický kostol Najsvätejšej Trojice a ďalšie.

Ľubovniansky hrad a skanzen

Na Spiši ešte chvíľu zostaneme. Nad  mestom Stará Ľubovňa sa týči hrad Ľubovňa. Správcom hradu je Ľubovnianske múzeum.  Okrem mohutnej veže a gotického paláca tu môžete obdivovať aj mohutnú lipu s obvodom kmeňa až 4,5 metra a odhadovaným vekom 350 až 400 rokov.

Vstupné 6 eur pre dospelého vám okrem hradu umožní aj návštevu skanzenu pod ním. Deťom a študentom lístok kúpite za 3 eurá a seniori nad 60 rokov majú tiež lacnejšiu vstupenku a to 4,50 eur.

 

Devín a Bratislavský hrad

Na Rakúsko-Slovenskej hranici nad sútokom riek Moravy a Dunaja sa na brale týči zrúcanina hradu Devín. Je veľmi ľahko prístupný i autom, parkovisko sa nachádza pod hradom.  Vzdušnou čiarou sa vo vzdialenosti do 20 km od Devína nachádza Bratislavský hrad, Dračí hrádok, hrad Stupava a Pajštún, a Biely Kameň.

Akutálne vstupné do areálu je 2,50 eur. Zľavy majú držitelia Bratislavskej mestskej karty, deti do 6 rokov, a osoby ŤZP a ŤZP/S majú vstup zdarma.  Počas hlavnej sezóny či počas podujatí (napr. Rytieri na Devíne) je vstupné vyššie.

Bratislavský hrad je významnou dominantou hlavného mesta. Nachádza sa v mestskej časti Staré mesto. Okrem expozícií sa využíva aj na štátne a reprezentačné účely. Vstupné je 10 eur, pre držiteľov Bratislava Card City je vstupné zdarma.  V Bratislave, obzvlásť v Starom meste je viac pamiatok, ktoré by ste nemali obísť: Dóm sv. Martina, Starú radnicu, Primaciálny palác, Michalskú bránu, Grassalkovichov palác, Modrý kostolík či Synagógu.  Návštevou Slavínu získate aj krásny výhľad na mesto. Ten sa vám naskytne aj z reštaurácie UFO, ktorá sa nachádza na pylónoch mosta SNP.

Koľko stojí vstupné na hrady, zámky, kaštiele a zrúcaniny

Bratislavský hrad, Zdroj: Shutterstock

Ďalšie hrady, zámky a kaštiele podľa krajov

Každý kraj na Slovensku sa môže pyšniť aspoň jedným hradom, zámkom, zrúcaninou či kaštieľom. A častokrát, tie čo máme najbližšie k svojmu bydlisku sme navštívili ako posledné.

Vstupné sa v priemere pohybuje okolo 8 eur pre dospelú osobu. Takmer na všetkých pamiatkach si môžete nárokovať zľavu na deti, dôchodcov, študentov a osoby s preukazom ZŤP. Vstupné na zrúcaniny hradov je obvykle nižšie než do hradov a zámkov so stálymi múzejnými expozíciami.

Prehliadky obvykle nikde netrvajú menej ako hodinu, najčastejšie okolo 80 minút. 

V letných mesiacoch ponúkajú mnohé hrady, zámky a kaštiele aj sprievodný program doplnený o vystúpenia sokoliarov, šermiarov či ukážky dobových remesiel.

Hrady, zámky, kaštiele a zrúcaniny na Východnom Slovensku

Východné Slovensko je priam posiate kaštieľmi: Bačkov, Barca, Betliar, Borša, Hertník, Chmeľov, Krivany,  Nižná Šebastová,Pečovská Nová Ves, Streda nad Bodrogom a Stropkov.

Ak dávate prednosť zrúcaninám hradov, na Východnom Slovensku, potom musíte navštíviť: Bardejov, Brekov, Čičva, Holumnický hrad, Jasenov, Kapušiansky hrad, Kazimír, Královský Chlmec, Lipovce,  Parič, Plaveč, Plešivec, Podolínec, Slanec, Šarišský hrad, Šebeš, Štítnický hrad, Tibava, Turniansky hrad, Veľký Kamenec, Viniansky hrad a Zborov.

Okrem Ľubovnianskeho hradu, nájdete v Prešovskom kraji ešte Kežmarský zámok a Humenský zámok.

Hrad Krásna Hôrka je momentálne zatvorený, pretože sa rekonštruuje kvôli rozsiahlemu požiaru v roku 2012.

Hrady, zámky, kaštiele a zrúcaniny na Západnom Slovensku

Hrady a zámky lákajú nielen prehliadkou sál a siení, ale aj rôznymi expozíciami. Tie možete navštíviť na hrade v Červenom Kameni, na Bratislavskom hrade, Budmerickom alebo Pezinskom zámku, na Smolenskom, Holíčskom alebo Hlohovskom zámku či na Nitrianskom hrade.

Zrúcanín je na Západnom Slovensku viac: Čierny hrad, Gýmeš, Hrušov, Levice, Opnický hrad, Pukanec, Topoľčiansky hrad i zámok Topoľčianky, Biely Kameň, Čeklis, Devín, Pajštún, Plavecký hrad a Dračí hrádok, Branč, Dobrá Voda, Korlátka či Ostrý Kameň.

Kaštiele nájdete v

  • Trnavskom kraji: Gabčíkovo, Nebojsa, Sobotište, Šintava
  • Bratislavskom kraji: Malinovo alebo Stupava
  • Nitrianskom kraji: Horné Lefantovce, Nové Sady, Skýcov, či Šaľa

Vstupné na hrady a zámky na Západnom Slovensku

Trenčiansky hrad, Zdroj: Shutterstock

Hrady, zámky, kaštiele a zrúcaniny na Strednom Slovensku

O čo viac je Stredné a Severné Slovensko bohaté na zrúcaniny a hrady o to menej kaštieľov sa tu nachádza. Kaštieľ je skôr výsadou "dolnej zeme".  V Trenčianskom kraji sa nachádza Bošanský kaštieľ, kaštieľ Horovce a Šimonovany. Viac ich je potom v Banskobystrickom: Dolná Miničná, Halíč, Hlínk nad Hronom, Hronsek, Ožďany alebo Žarnovica.

Kto má rád turistiku spojenú s návštevou zrúcaniny, v Bankobystrickom kraji si užije. Nachádza sa tu zrúcanina hradu Čabraď, Divín, Dobrá Niva, Dúbravica, Fiľakovo, Hajnáčka, Modrý Kameň, Muráň, Revište, Sitno, Šášov, Šomoška, Tornaľa a Pustý hrad. Viac na Sever potom nájdete zrúcaninu hradu Blatnica, Lietava, Likava, Liptovský Hrádok, Sklabiňa a Strečno.

Čachtice preslávila povesť o krvavej grófke Alžbete Bátoriovej, zrúcaninu môžete navštíviť v Trenčianskom kraji. Tu sa nachádza aj zrúcanina hradu Beckov, Lednica, Sivý Kameň a Považský hrad-Bystrica.

Priamo v meste Trenčín sa nachádza Trenčiansky hrad (viditeľný i z dialnice). Pri ceste ďalej na sever na nachádza ja Budatínsky či Bytčiansky zámok. Svoje hrady majú aj mestá Banská Bystrica a Zvolen.  V tomto kraji môžete navštíviť aj Starý zámok, Vigľašský zámok, Kremnický hrad alebo hrad Slovenská Ľupča.

Anketa

Ako plánuje stráviť dovolenku na Slovensku?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok