Žiarovky vs. žiarivky: koľko energie usporia a aká je ich návratnosť?

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 6. 2020
Aký je rozdiel medzi žiarovkou a žiarivkou? Pocítite ho najmä v úspore za energie. Pri kúpe zvážte aj to, do akej miestnosti žiarovku nainštalujete a ako často ju budete musieť vypínať a zapínať.
Žiarovky vs. žiarivky: koľko energie usporia a aká je ich návratnosť?

Zdroj: Shutterstock

Ak ešte stále používate klasické žiarovky, dajte si predsavzatie - pri najbližšej výmene skúste žiarivky alebo LED žiarovky. Vydržia dlhšie, svietia príjemnejšie a šetria náklady na energiu. Možno to znie ako lacná reklama, ale majitelia žiariviek a LED svetiel vám v tomto dajú všetci za pravdu. Koľko energie teda usporia žiarivky a LED žiarovky a aká je návratnosť pri ich kúpe?

Dobrou správou je, že tradičné žiarovky v obchodoch už len tak nezoženiete. Pre svoju nízku životnosť a slabú efektívnosť ich v Európskej únii prestali vyrábať. Na ich miesto nastúpili halogénové žiarovky, úsporné (kompaktné) žiarivky a moderné LED žiarovky.

Je to výborná správa, pretože tradičné žiarovky extrémne plytvajú energiou. Až 90% spomínanej energie zo žiarovky uniká vo forme tepla. Jediný zmysel teda dávajú tam, kde sa zdržiavate na veľmi krátky čas - napríklad toaleta alebo kúpeľňa. 

Dnešné žiarivky sú konštruované tak, aby ich elektronika a trubica zvládla počas životnosti až pol milióna cyklov svietenia. Znamená to, že je možné používať ich aj tam, kde rozsvecujeme svietidlo iba na krátku dobu – hoci i niekoľko krát denne. Samozrejme najúspornejšie a najefektívnejšie riešenie je použitie LED svetelného zdroja, ktoré vám zaručí takú istú svetelnosť a vzhľadom na krátkosť svietenia skoro “nekonečnú” životnosť.

LED žiarovky vs. úsporné žiarivky: čo je lepšie?

Tento súboj má jednoznačného víťaza. Sú ním LED žiarovky. Ak porovnáme napríklad zdroja svetla, je to tak povediac „úplne iná liga“. LED žiarovky vydržia najdlhšie spomedzi všetkých žiaroviek a žiariviek. Obrovskou výhodou je, že tiež požadujú menej energie a produkujú menej emisií oxidu uhličitého. Tiež ich nepoškodzuje neustále zapínanie a vypínanie, nie sú citlivé na vlhkosť a odolajú aj menšiemu pádu bez rozbitia.

Jedinou nevýhodou je ich cena. Tam sú žiarivky bezkonkurenčné. Ak potrebujete nakúpiť jednu-dve LED žiarovky, pár eur navyše oproti úspornej žiarivke vás zrejme nezruinuje. Ak však idete nakupovať svetlá do celého rodinného domu, zrejme si to dvakrát premyslíte. 

Obdobne na tomu sú aj tzv. halogénové žiarovky. Tie sú od klasických žiaroviek na nerozoznanie, majú rovnaký tvar a vlastnosti ako klasické žiarovky, ale asi o 45 % menšiu spotrebu, dvojnásobnú životnosť a rýchly štart. Dajú sa umiestniť do rovnakých svietidiel ako klasické žiarovky. Jedinou nevýhodou je ich cena, ktorá je oproti klasickým žiarovkám asi 2-násobná.

Žiarivky majú v dnešnej dobe jednu pomerne veľkú nevýhodu, ak chcete byť ekologickí. Obsahujú totiž toxickú ortuť a tak sú oveľa nebezpečnejšie ako ostatné žiarovky. Ak sa vám podarí nejakú rozbiť, ​​budete upratovaniu musieť venovať nejaký čas, aby ste miesto riadne vyčistili.

 

Podľa čoho vyberať?

To, koľko vás v skutočnosti stojí osvetlenie, resp. žiarovky v domácnosti viete posúdiť ešte pred ich kúpou. Existujú tri dôležité faktory, ktoré je potrebné pri výpočte celkových nákladov na žiarovky vziať do úvahy: náklady na žiarovku, životnosť žiarovky a náklady na energiu. 

Ak sa pozrieme na LED žiarovky - ich cena je v priemere o niečo vyššia ako pri žiarivke, ale ceny sa postupne vyrovnávajú. Pretože LED žiarovky vydržia dlhšie a vyžadujú menej energie, sú v skutočnosti múdrejšia investícia. To znamená, že ak aj stoja viac peňazí, v skutočnosti vám vydržia omnoho dlhšie.

Životnosť LED žiarovky sa zvyčajne uvádza medzi 15 000 – 25 000 hodín, čo znie veľmi pôsobivo, však? Treba však myslieť aj na to, že LED žiarovky takmer nikdy „nevyhoria“. Jednoducho sa len pomaly stmievajú v priebehu času. Hranica 25 000 hodín znamená, že ešte v tom čase dokáže LED žiarovka dosiahnuť 70 percent svojho špičkového jasu. 

Úsporné žiarivky majú životnosť cca 10 000 hodín. Ale to tiež s poznámkou, že fluorescenčné žiarivky sú najviac zaťažené krátko potom, ako sú zapnuté. Akonáhle sa žiarivka zahreje a žiari, vyžadujú len veľmi málo energie. Takže ak žiarivku potrebujete často zapnúť a vypnúť, mohla by vám vydržať aj o polovicu menej - teda iba cca 4 000 hodín.

Úspora energie v porovnaní so spotrebou klasických žiaroviek

  • Halogénové žiarovky triedy B - 40 až 45%
  • Kompaktne žiarivky (CFL) - 65 až 80%
  • LED žiarovky - viac ako 80%

Investícia sa vráti do dvoch rokov

Cena LED žiarovky sa odvíja od jej parametrov. Na trhu dostať lacnejšie po 2-3 eurá, ale aj kvalitnejšie typy, ktorých cena sa môže vyšplhať až na desiatky eur. Dôležité je zapamätať si tiež to, že ceny LED žiaroviek však medziročne klesajú, zatiaľ čo ceny energií každoročne rastú.

Odborníci sa zhodujú, že s návratnosťou investície do LED žiarovky možno do istej miery počítať už v prvom roku jej používania. Ak ju napríklad porovnáte s bežnou halogénovou žiarovkou ušetríte, zhruba 1 euro (platí pri započítaní spotreby elektriny i nákupnej ceny žiarovky). Po dvoch rokoch používania LED žiarovky sa dostávate na úsporu 15-20 eur a po 10 rokoch až na úsporu 100 a viac eur.

Najväčším argumentom prečo kupovať LED žiarovky je však najmä ich trvácnosť. Ich efektívnosť je síce o málo nižšia ako pri kompaktných žiarivkách, no životnosť sa pohybuje v rozpätí od 15 do 25 rokov.

Anketa

Aké typ svetla preferujete v domácnosti?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok