Ako narábať s peniazmi počas koronakrízy?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 10. 6. 2020
Opatrenia počas pandémie výrazne zasiahli do príjmov státisícov ľudí. Mnohým sa rodinné rozpočty zúžili, niektorí prišli prakticky o celý zdroj príjmu. Už dnes je zrejmé, že ďalšie tisíce ľudí v najbližších mesiacoch prídu vplyvom utlmenej ekonomiky o prácu. Krízová situácia si vyžaduje aj krízový manažment rodinných financií a správne prestavenie investícií.
Ako narábať s peniazmi počas koronakrízy?

Zdroj: Shutterstock

Kupujte si iba to, na čo máte

Ako prvá téma pri zavedení opatrení v boji proti koronavírusu, bol odklad splátok, úverov a lízingov. Dôvod je jasný. Mnoho Slovákov má požičaných viac peňazí, ako majú úspor. Preto je na čase začať optimalizovať svoje náklady a dočasne sa uskromniť. Hoci uskromniť nie je to správne slovo. Jednoducho je nutné míňať iba tie peniaze, ktoré máte. Nie tie cudzie, ktoré veríte, že raz budete mať. Kríza nám ukáže, že financie, s ktorými sme počítali o mesiac, rok, či dva prísť nemusia. Je preto načase optimalizovať svoje dlhy a netvoriť nové.

 

Skontrolujte si účet

Pozrite si, aké sumy automaticky odchádzajú z vášho účtu bez toho, aby ste si to všimli.  Trvalé príkazy, ktoré ste možno v minulosti zadali a dnes už z nich nemáte prospech. Môže ísť napríklad o online predplatné časopisov, či rôzne členstvá, ktorých služby už nevyužívate. Ak nemáte aké platby zrušiť, zabezpečte vopred dostatok finančných prostriedkov na vašom účte. Nepovolené prečerpanie vám zbytočne odkrajuje z rozpočtu. Na druhej strane ak nebudú príkazy zrealizované, môžete na ne zabudnúť, čo môže skončiť dlhodobými finančnými i právnymi problémami. 

Prekopte rozpočet

Každý v ňom nájde rezervy. Keď sa nám darí, nepotrebujeme sa zamýšľať nad každým výdavkom. Mnohé dokonca prejdeme mávnutím ruky. Keď sa príjem financií zníži, je logicky nutné znížiť aj výdavky. Zamerajte sa na to, ako hospodárite s peniazmi a urobte si výhľad do budúcnosti. Určite v rozpočte nevyhnutné položky a vytipujte náklady, ktoré môžete odložiť alebo úplne vynechať, a tým svojmu rozpočtu v ťažkých časoch uľaviť. 

Možno je na čase prehodnotiť výšku mobilného paušálu, pozrieť sa na obedy v reštauráciách, zúžiť rozsah služieb káblovej televízie. V prípade, že vám jestvujúce záväzky nevyhovujú, skúste nájsť výhodnejšie alternatívy,  alebo zrušte takéto zmluvy úplne. Mesačne môžete ušetriť až niekoľko desiatok eur. Značné peniaze viete usporiť aj bez níženia komfortu. Bude to chcieť iba trochu snahy.

Začnite tvoriť prebytok 

Znie to ako paradox, ale vytváranie prebytku v ťažších časoch vás môže zachrániť od horšej situácie v ešte ťažšej budúcnosti. Aj malé čiastky, ktoré usporíte sa môžu stať základom pre prípadné neočakávané výdavky v podobe porúch, ochorenia, opravy auta, či výdavkov, ktoré ste naplánovali. Ak také neprídu, máte zlatú rezervu. A prípadne môžete časť financií investovať. 

 Využite bonusové služby

Vedeli ste, že pri platbe kartou môžete značne ušetriť? „Mnohé banky sú totiž partnermi obchodníkov a spoločností, ktoré ponúkajú svojim zákazníkom zľavy pri platbách kartou,“ hovorí Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.  Môžete si overiť možnosti, ako mať napríklad bankový účet zdarma. Možno k tomu stačí mať len dostatok platieb kartou, alebo obrat, čo dosiahnete veľmi ľahko. Rovnako využívajte akcie a zľavy. Ak si idete niečo kúpiť a využívať, zistite, či nie je možná zľava alebo výhodnejšie podmienky. Niekedy pár minút zisťovania, či správna otázka, môžu ušetriť  dosť peňazí.

Neprestaňte investovať

Pretože ako padá ekonomika, padajú aj trhy. No raz podrastú. V čase poklesov sa odporúča zvýšiť pravidelné vklady. „Nebojte sa dočasne zvýšiť vklady aj o 50 či 100 percent. Samozrejme, nie na úkor rezervy a vždy v súlade s vašim rizikovým profilom, teda pohľadom na riziko. Dôležité je však nemeniť stratégiu a dodržiavať investičný horizont,“ radí Marián Búlik, finančný analytik OVB. Pozor, neinvestujte jednorazovo.  V čase turbulencie je lepšie investície rozkladať. Jednorazovú investíciu rozdeliť do 3 až 6 splátok

Ľudia, ktorí už sú investormi, avšak majú výpadok príjmu, či prišli o prácu, by s investíciou prestať nemali. Rozhodne však nesiahajte na svoju finančnú rezervu, ktorú sa odporúča vo výške 3-6 mesačných výdavkov.

Snažte sa prekonať infláciu

Ak už financie máte na investície, snažte sa ich investovať tak, aby aspoň nestrácali na hodnote. To znamená, prekonať infláciu. Na Slovensku máme infláciu dlhodobo vyššiu ako priemer EÚ. Konkrétne minulý rok dosiahla 2,8 %, v tomto roku sa očakáva 2,5 %. Vyberte si teda investičné produkty, ktoré majú šancu túto mieru inflácie prerásť. 

Anketa

Uplatnili ste si niekedy príjem z príležitostných činností v daňovom priznani?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

koronavirus, peniaze, úspora

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok