Rodinná dovolenka na Slovensku? Nachystajte si 1000 a viac eur

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 11. 6. 2020
Až polovica Slovákov trávi každoročne letnú dovolenku na Slovensku.Aj keď sa hranice postupne uvoľňujú, dovolenkovať doma budú tento rokov viacerí. Týždenná rodinná dovolenka vyjde aj na viac ako 1000 eur.
Rodinná dovolenka na Slovensku? Nachystajte si 1000 a viac eur

Zdroj: Shutterstock

Podľa prepočtu Slovenskej sporiteľne vyjde týždenná rodinná dovolenka štvorčlennú rodinu na 1 300 eur.

Slováci však na Slovensku trávia kratšie dovolenky, v priemere 3 až 4 dni. Na predĺžený víkend jazdievame aj do Českej republiky.  Minulý rok tak urobilo až 15 % Slovákov. 

Tráveniu dovolenky v Česko-Slovensku určite pomôže otvorenie hraníc. Od štvrtku 3. júna môžeme opäť jazdiť do Českej republiky bez obmedzení – bez nutnosti preukazovať sa platným testom na covid-19 a taktiež nie je nutné absolvovať 14-dňovú karanténu. 

Koľko stojí dovolenka na Slovensku

Najväčšou položkou či už na domácej alebo zahraničnej dovolenke je ubytovanie.

„Zhruba tretinu z celkových výdavkov rodiny na dovolenke zhltne ubytovanie. V prípade stravy sa Slováci práve na výletoch po Slovensku stravujú menej nákladne ako v zahraničí. Spoločne s dopravou tvoria približne štvrtinu výdavkov,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. 

Šetriť na ubytovaní na dovolenke s deťmi je obtiažnejšie, no nie nemožné. Rodinné penzióny obvykle ponúkajú ubytovanie za omnoho priaznivejšie ceny než rôzne hotely. I keď tento rok môže dôjsť k výnimočnej situácii.  A to kvôli úbytku zahraničných hostí. Slováci by tak mohli dosiahnuť aj na niektoré luxusnejšie ubytovanie napr. v srdci našich veľhôr. Zahraničný turisti tvorili vlani zo všetkých "ubytovaných" 36 %, približne jednu tretinu.   Priemerná cena za jednu noc pre rodinu predstavovala 43 eur na Slovensku a 48 eur na pobyte v Českej republike.  Rast cien sa neočakáva. 

„Mnoho Slovákov si vyberá ubytovacie zariadenia s polpenziou alebo bez stravy a varia si alebo sa stravujú mimo hotela či penziónu. V priemere vyjde stravovanie na jedného Slováka na deň dovolenky približne 18 eur,“ skomentovala Buchláková.  Na suveníry na Slovensku moc peňazí nevykladáme, v priemere 5 eur na osobu. Ochotnejší sme "pustiť" nejaké to euro do zábavy (10 eur na deň), či do alkoholu (12 eur na deň).

Tip: Slovenské hrady majú otvorené! Koľko stojí vstupné

Ako chrániť zdravie na dovolenke 

Či už sa rozhodnete stráviť dovolenku na horách alebo návštevou pamiatok či aquaparku, jedno je isté. Budete musieť dbať na zvýšenú ochranu zdravia: dodržiavať odstupu, umývať a dezinfikovať si ruky a rúško snímať z tváre len vonku a pri dodržanom odstupe.

Slovensko ponúka mnoho možností ako zrelaxovať. Krásna príroda v lete priam láka na výstup či prechádzku a pritom nemusíte hneď cestovať do Vysokých tatiar. Pamätajte však, že ak sa rozhodnete navštíviť naše pohoria, mali by ste mať zjednané aj poistenie na hory. Toto poistenie vám pokryje náklady v prípade úrazu alebo pátrania s využitím Horskej záchrannej služby. Obyčajný preukaz poistenca by vám na takéto ošetrenie nestačil.

Poistenie na hory potrebujete nielen vo Vysokých a Nízkych Tatrách, ale aj na Malej a Veľkej Fatre, v Pieninách, Beskydoch a v Slovenskom raji.

Pri bežných úrazoch mimo hôr vám na Slovensku postačí Európska zdravotná kartička (preukaz poistenca). Platí však, že si musíte platiť zdravotné poistenie. Dlžníci a neplatiči si ošetrenie hradia z vlastného vrecka.

Ak sa rozhodnete dovolenkovať v Českej republike, tu si na cestu pribaľte cestovné poistenie, i keď na bežné zdranenia by vám v Česku Európska zdravotná kartička mohla postačiť. 

Anketa

Ako plánuje stráviť dovolenku na Slovensku?

1/10 V ktorej z uvedených oblastí Slovenska neoperuje Horská záchranná služba?

2/10 Kto platí náklady horskej služby spojené s výkonom záchrannej činnosti?

3/10 Od ktorého roku je povinné hradenie nákladov horskej služby?

4/10 Kto nie je povinný uzatvárať poistenie na hory?

5/10 Platí ročné poistenie na hory aj do zahraničia?

6/10 V akom prípade pre vás horská služba nepríde do hôr?

7/10 Ktorý šport nie je zahrnutý v základnom balíku horského poistenia?

8/10 Poznáte číslo horskej záchrannej služby?

9/10 Čo robiť v prípade úrazu?

10/10 Čo sa stane v prípade, že nemáte poistenie a potrebujete zásah horskej služby?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok