Pracujúci dôchodca môže využiť príspevok na rekreáciu i kúpele

Roland Regely | rubrika: Článok | 26. 6. 2020
Ste na penzii a pracujete? Na Slovensku takto fungujú desaťtisíce ľudí. Ak pracujete vo firme s viac ako 49 zamestnancami a máte odrobené aspoň 2 roky, máte nárok na tzv. rekreačný poukaz.
Pracujúci dôchodca môže využiť príspevok na rekreáciu i kúpele

Zdroj: Shutterstock

Rekreačné poukazy sa na Slovensku tešia veľkej obľube aj v čase koronavírusovej krízy. Uplatniť sa môžu prostredníctvom elektronickej karty alebo formou preplatenia účtovných nákladov zamestnancovi. Pracujúci penzista má v tomto prípade rovnaké nároky ako aj ostatní zamestnanci. 

Pozor si treba dať najmä na nepretržitú platnosť zamestnaneckej zmluvy aspoň 24 mesiacov. Ak je v období zmien zmlúv a ich podmienok medzi zamestnávateľom a zamestnancom je jeden a viac dní prestávka, tak na rekreáciu nemá zamestnanec nárok.

Príspevok na rekreáciu využije aj pracujúci dôchodca

Rekreačný príspevok možno uplatniť u svojho zamestnávateľa. Nárok na rekreáciu však vzniká až vtedy, ak zamestnávateľ má viac ako 49 zamestnancov a penzista musí mať odpracovaných najmenej 24 mesiacov. Ostatní zamestnávatelia so 49 zamestnancami a menej majú možnosť poskytnúť rekreačný poukaz dobrovoľne.

Príspevok na rekreáciu sa môže použiť aj na úhradu výdavkov na pobyt na Slovensku. Ak však chce, môže ho venovať aj na denné prázdninové tábory pre svoje dieťa. Príspevok je oslobodený od daní. 

Pracujúci dôchodca prispeje 45 % z hodnoty poukazu, pričom najvyšší príspevok, ktorým môže prispieť, je 225 eur. Z tejto sumy zamestnanec neplatí daň ani odvody. Spolu s príspevkom zamestnávateľa môže dostať rekreačný poukaz najviac 500 eur za rok. V prípade skráteného úväzku sa táto suma pomerne znižuje k danému úväzku.

 

Pravidlá a podmienky príspevku na rekreáciu

Rekreačný príspevok možno využiť iba na Slovensku na služby cestovného ruchu spojené s ubytovaním najmenej na dve prenocovania. Pobytový balíček musí obsahovať aspoň dve prenocovania, môže obsahovať aj stravovacie služby alebo iné služby súvisiace s rekreáciou.

Ak má pracujúci penzista dieťa, môže mu príspevok na rekreáciu venovať - avšak len na organizované viacdenné aktivity a zotavovacie podujatia počas školských prázdnin pre dieťa zamestnanca navštevujúce základnú školu alebo niektorý z prvých štyroch ročníkov gymnázia s osemročným vzdelávacím programom.

Zamestnanec môže použiť rekreačný poukaz aj pre rodinných príslušníkov. Na pobyt môže vziať manžela/manželku, druha/družku s ktorými žije v jednej domácnosti a môže si nechať preplatiť pobytové a denné prázdninové tábory svojich detí.

Príspevok na rekreáciu môžu využiť nielen ľudia, ktorí idú do kúpeľov ako samoplatcovia s minimálnym prenocovaním dve noci, ale aj klienti zdravotných poisťovní v skupine B - hradia si totiž sami svoje ubytovanie a stravovanie. 

Dve formy rekreačného poukazu

O forme využitia rekreačného poukazu sa najprv informujte u svojho zamestnávateľa. Môže mať totiž dve podoby - jednou môžete uhradiť služby spojené s cestovným ruchom, druhý spôsob funguje formou dodatočnej úhrady nákladov. 

Najčastejšou formou je dodatočná úhrada nákladov formou zdokladovania pobytu. Postup je jednoduchý, stačí, ak na recepcii požiadate o doklad, ktorý má všetky náležitosti a následne ho predložíte zamestnávateľovi. Pozor! Ak si pracujúci penzista čerpá rekreačný poukaz na kúpeľnú liečbu, nemôže byť v kúpeľoch na péenku, musíte si čerpať riadnu dovolenku.

Pracujúci dôchodca živnostník?

Živnostník, rovnako ako zamestnanec má nárok na rekreačné poukazy (s rovnakými podmienkami), ale v inej forme. Živnostník má právo na zníženie základu dane vo výške 55 % z oprávnených nákladov, teda 275 eur.

Faktúra z ubytovacieho zariadenia však musí byť napísaná na živnostníka.

Kedy nemôžete využiť príspevok?

  • pri dovolenke v zahraničí resp. mimo územia Slovenska
  • príspevok nemožno použiť na ubytovací poplatok za psa
  • ak už nepracujete pre zamestnávateľa u ktorého ste mali nárok na rekreačný poukaz

Anketa

Sú podľa Vás potrebné rekreačné poukazy?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok