Dávka v nezamestnanosti od júla porastie. Maximálne o 80 eur

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 6. 2020
Od 1. júla 2020 sa pre nových žiadateľov zvyšuje maximálna dávka v nezamestnanosti o viac ako 80 eur za mesiac.
Dávka v nezamestnanosti od júla porastie. Maximálne o 80 eur

Zdroj: Shutterstock

Od júla 2020 dôjde k navýšeniu maximálnej dávky v nezamestnanosti o viac ako 80 eur za mesiac. Po novom už možno požiadať o dávku v nezamestnanosti aj na úrade práce, nielen prostredníctvom Sociálnej poisťovne.  

Dávka v nezamestnanosti je dávka, ktorá je po splnení zákonných podmienok vyplácaná zo základného fondu poistenia v nezamestnanosti a ktorá slúži na zabezpečenie príjmu poistenca v dôsledku nezamestnanosti.  

Nový maximálny denný vymeriavací základ sa týka ale len tých dávok v nezamestnanosti, ktoré bude Sociálna poisťovňa priznávať po 30. júni 2020.

Výšku dávky ovplyvňuje priemerná mzda

Od 1. júla 2020 dôjde k navýšeniu dávky v nezamestnanosti pre všetkých nových žiadateľov. Ako to bude vyzerať v praxi? Pri 30-dňovom mesiaci by sa dávka mala zvyšovať zo súčasných 999,20 eura na 1 077,10 eura. V prípade 31-dňového mesiaca sa bude výška prehodnocovať na 1 113,00 eur - aktuálne je to 1 032,50. 

Zvyšovanie maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti priamo súvisí so zvyšovaním maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý vychádza zo všeobecného vymeriavacieho základu pre rok 2019. To je vždy 12-násobok priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky za ten-ktorý rok. Zisťuje ho Štatistický úrad Slovenskej republiky a na základe týchto údajov ho potom na svojom webe zverejňuje Sociálna poisťovňa. 

Minuloročná priemerná mzda v hospodárstve dosiahla minulý rok 1 092 eur, to znamená, že všeobecný vymeriavací základ sa tak dostal na sumu 13 104 eur. Od 1. júla 2020 tak maximálny denný vymeriavací základ je vo výške 71,8027 eura (do konca júna 2020 je to 66,6083). Výška dávky v nezamestnanosti na deň pritom podľa zákona o sociálnom poistení predstavuje 50 % denného vymeriavacieho základu.

 

Nielen cez sociálku, ale už aj cez úrad práce

Od 1. júla 2020 môžu poistenci požiadať o dávku v nezamestnanosti nielen v Sociálnej poisťovni, ale aj na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. Nebudú tak musieť navštíviť oba úrady ako doteraz a vybavia si podanie žiadosti o dávku na jednom mieste.

Doposiaľ musel občan najskôr navštíviť príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a prihlásiť sa tam do evidencie uchádzačov o zamestnanie, o čom mu úrad vystavil potvrdenie. Následne navštívil pobočku Sociálnej poisťovne a v nej si podával žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ku ktorej predložil potvrdenie úradu práce. Tento postup už ale platí len do 30. júna 2020. 

Po novom sa nárok na dávku uplatňuje spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie priamo na úrade práce. Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne po zaradení občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie poskytne Sociálnej poisťovni elektronicky. Kontakt žiadateľa o dávku so Sociálnou poisťovňou tak nebude potrebný - výnimkou je len práca v zahraničí alebo úrad zistí nezrovnalosť v údajoch.  

Údaje o dobách poistenia v nezamestnanosti získaných na Slovensku a vymeriavacích základoch bude Sociálna poisťovňa tak ako doteraz čerpať zo svojich registrov. Po posúdení nároku na dávku v nezamestnanosti vydá rozhodnutie a v prípade priznania dávku žiadateľovi vyplatí.

Kto má nárok na dávku v nezamestnanosti?

Podmienky na získanie na dávky v nezamestnanosti zo Sociálnej poisťovne sa nemenia; žiadateľ musí naďalej splniť o. i. dve základné podmienky:

a) byť zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a

b) byť poistený v nezamestnanosti najmenej 730 dní z posledných 4 rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

Zánik nároku na dávku v nezamestnanosti

Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká vždy:  

  • dňom vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie,

  • dňom priznania starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %,

  • uplynutím podporného obdobia v nezamestnanosti (šesť mesiacov, resp. štyri mesiace), 

  • dňom smrti fyzickej osoby,

  • jednorazovým vyplatením 50 % dávky v nezamestnanosti za zostávajúcu časť podporného obdobia.

Anketa

Máte obavy zo straty zamestnania vo vašom regióne?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok