Rušíte predčasne sporenie alebo termínovaný vklad? Často prídete o celý úrok

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 6. 2020
Ak zrušíte svoj termínovaný vklad alebo stavebné sporenie predčasne, poplatkom sa nevyhnete. Takmer vo všetkých prípadoch platí, že sa to vôbec neoplatí.
Rušíte predčasne sporenie alebo termínovaný vklad? Často prídete o celý úrok

Zdroj: Shutterstock

Ak si chcete vybrať peniaze zo sporenia či termínovaného vkladu skôr, než bolo dohodnuté, môžete. Za skorý výber peňazí s viazaného vkladu zaplatíte viac ako pri predčasnom výbere zo sporiaceho účtu. Sankcie sa často neoplatia a vy takmer vždy prídete o všetky peniaze navyše, ktoré ste usporili. Preto si treba dobre zvážiť, na aké dlhé obdobie si chcete peniaze do banky uložiť, ešte pred otvorením vkladu či sporenia si neváhajte pozrieť aj sankčné poplatky a podmienky predčasného výberu.

Sporiaci účet vie byť flexibilnejší

Ešte stále platí, že sporiace účty majú výpovedné lehoty veľmi flexibilné. V závislosti od podmienok konkrétnej banky sa lehoty pohybujú od niekoľkých dní do niekoľkých týždňov. Naopak na termínovaných vkladoch je potrebné držať peniaze niekoľko mesiacov až rokov, aby vám priniesli dohodnutý úrok. 

Poplatok za predčasné ukončenie termínovaného vkladu je zvyčajne vo výške celého zarobeného úroku, prípadne jeho časti. V niektorej banke ale môžete takto prísť aj o časť samotného vkladu.

Na štandardných termínovaných vkladoch môžete vyberať bez sankcií iba v deň obnovy vkladu, respektíve v lehote 7 pracovných dní od obnovy vkladu.

 

Ak zrušiť, tak radšej hneď na začiatku

Čím neskôr zrušíte viazaný vklad, tým nevýhodnejšie to bude. Odborníci radia, že ak už musíte viazaný vklad predčasne vzrušiť, je výhodnejšie to urobiť hneď na začiatku sporenia. Vtedy totiž stratíte úroky len za krátky čas. Pri zrušení tesne pred koncom je sankcia vyššia. 

Najideálnejšie samozrejme je vklad nerušiť predčasne alebo vyberať z neho priamo k ukončeniu viazanosti, vtedy o nič nepríde. 

Je tiež dôležité povedať, že pri predčasnom zrušení termínovaného vkladu neexistuje jednotný sankčný poplatok a každá banka sa riadi vlastnými pravidlami. Ak chcete vedieť, koľko by ste zaplatili za predčasný výber z termínovaného vkladu vo vašej banke, pozrite si na internete niektorý z porovnávačov termínovaných vkladov, kde by tiež mala byť uvedená informácia, či banka umožňuje predčasný výber a aký si bude účtovať poplatok.

Podmienky konkrétnych bánk pri predčasnom zrušení

Banky pri sankčnej politike nedodržiavajú rovnaké pravidlá. Každá z nich má výpočet poplatku nastavený individuálne. Často používajú aj zložité vzorce, v ktorých zohľadňujú výšku poplatkov a počet dní do splatnosti termínovaného vkladu alebo si účtujú percentá z vyberanej sumy či istiny, prípadne klientovi nevyplatia úrok, ktorý mohol získať, pretože predčasným zrušením porušil ich obchodné podmienky.

Ak napríklad zrušíte termínovaný vklad v Tatra banke stratíte celý úrok z vyberanej sumy. Rovnako je to aj v prípade SLSP, Prima banke, Poštovej banke či Raiffeisen banke. 

Niektoré banky majú benevolentnejšie podmienky. mBank napríklad zruší len 50% z vypočítaného úroku, ČSOB má pri viazanosti kratšej ako 1 mesiac sankčný poplatok 0,50% z vyberanej, od 1 mesiaca vrátane je výška poplatku 0,75 % z vyberanej sumy. Ďalšie banky ako VÚB sa na termínovaný vklad pozerajú aj z toho pohľadu, ako dlho ste šetrili resp. Znižujú úrok podľa toho, ako dlho šetríte. 

J&T Banka v prípade záujmu o predčasnú výpoveď vkladu pristupuje ku každej požiadavke individuálne.

Strážte si termíny, banky na ne nemusia upozorňovať

Nie každá banka vás na zmenu sadzby neupozorní. Preto pri dlhodobom termínovanom vklade sa celkom bežne stáva, že zabudnete na jeho splatnosť. Preto nie je vôbec od veci si tento termín postrážiť a vyhnúť sa tak nepríjemnostiam. Všetky banky zmeny úrokových sadzieb zverejňujú na svojich internetových stránkach, avšak len niektoré klientov upozorňujú priamo, že sa blíži výročie ich vkladu.

Ak máte šikovného a starostlivého finančného poradcu, bude vás na výročie upozorňovať. Mnohí tak robia prostredníctvom telefonátu mesiac až dva pred obnovením vkladu. Niektoré banky informujú klientov správou do internet bankingu.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Čo znamená skratka RPMN?

Ako funguje kontokorentný úver?

Čo je to akontácia?

Čo je to životné minimum?

Chcete banke predčasne splatiť úver vo výške 10 000 €. Banka si účtuje poplatok za predčasné splatenie 5 %. Akú sumu budete potrebovať na predčasné splatenie úveru?

Čo znamená pojem poistná suma?

Čo je to deflácia?

Ako funguje termínovaný vklad?

Aký typ podielových investičných fondov je najmenej rizikový?

Kto je poistník?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok