Pôžička kamarátovi? Bez papierovania to radšej nerobte a preferujte vklad do banky

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 7. 2020 | 1 komentár
Požičiavajú si všetci. Podnikatelia, zamestnanci, dôchodcovia, ale aj banky, mestá a štáty. Všetci však majú dohodnuté podmienky a podpísanú zmluvu. Pôžičku bez papierov blízkemu alebo kamarátovi si veľmi dobre zvážte.
Pôžička kamarátovi? Bez papierovania to radšej nerobte a preferujte vklad do banky

Zdroj: Shutterstock

Ak si myslíte, že vás sa to netýka, spomeňte si na tento článok, keď sa po rokoch objaví spolužiak, známy či sused, bude sa s vami chcieť zhovárať a napokon sa prizná, že by potreboval požičať peniaze. Nehovoríme, že ho musíte odmietnuť, skôr si to dvakrát premyslite. Dnes už viete požičať peniaze blízkemu aj tak, že si dohodnete konkrétne podmienky a spečatíte to podpisom. Dokument s uznaním dlhu bude vašou záchranou v prípade problémov.

Dodržte niekoľko zásad

Ak ste sa rozhodli, že pôžičku poskytnete a "papier" nepotrebujete, mali by ste myslieť aspoň na svedka, ktorý bude prítomný pri odovzdávaní peňazí. Je dôležité dohodnúť sa na spôsobe a termíne vrátenia obnosu pred treťou osobu. Archivujte si tiež e-mailovú komunikáciu, správy cez internet alebo esemesky, ktoré sa pôžičky týkajú.

Ak už idete požičiavať bez zmluvy resp. oficiálneho dokumentu, môžete urobiť jeden ťah, ktorý bude pred súdom dokazovať, že ste peniaze reálne požičali. Vložte peniaze na účet, resp. ich preveďte s poznámkou pôžička, vaše meno a priezvisko. Máte tak doklad o výške pôžičky a dátume jej poskytnutia.

 

Dokument platí aj bez notára, ale notár je lepší

Ak ide o väčšiu sumu, určite tú pôžičku spíšte do zmluvy. V prípade, že ide o väčšiu sumu, spíšte zmluvu s jednoduchými náležitosťami – kto je veriteľ, kto dlžník, výška pôžičky číslom i slovom, dátum odovzdania peňazí a vrátenia, podmienky v prípade nedodržania termínu vrátenia, či výšku úroku z omeškania, ak ste sa na ňom dohodli. 

Nezabudnite, že aj bez notárskej pečiatky je zmluva platným dokumentom. Ak si však chcete byť na sto percent istí, určite zbehnite za notárom.

Ak ste predsa nespísali dokument a máte zlý pocit, môžete si od dlžníka nechať uznať dlh. Uznanie dlhu si môžete vyplniť a stiahnuť zo stránky www.uznanie-dlhu.sk

Uznanie dlhu hovorí okrem priznania aj o výške dlhu a dôvode pôžičky. Je zároveň prisľúbom, že dlh bude zaplatený. Veriteľovi umožňuje tento dokument to, že nemusí v prípade sporu dokazovať, že dlh v čase jeho uznania existoval, a zároveň sa predĺži premlčacia doba, čo umožní veriteľovi vymáhať svoju pohľadávku platne aj neskôr aj po uplynutí štandardnej 3- ročnej premlčacej lehoty.

Zvážte aj ručenie alebo založenie nehnuteľnosti

Záložné právo predstavuje veľmi vhodný spôsob zabezpečenia pôžičky. Založiť je možné podľa výšky pôžičky nehnuteľnosť alebo menší majetok. Ak poznáte hmotný majetok dlžníka, sami viete, čo všetko vlastní a čo je schopný založiť.

Ak založí napríklad auto alebo nehnuteľnosť, budete mať v prípade nesplácania pôžičky na dlžníka páku.

Vhodným riešením môže byť aj ručenie inou osobou. Tým pádom však už budete určite potrebovať notársky overenú zmluvu a štandardnú zmluvu o pôžičke. Čo znamená ručenie?  Za kamarátov dlh sa jednoducho zaručí niekto iný. V praxi to znamená, že pokiaľ by známy pôžičku nesplatil včas alebo v riadnej výške, zodpovednosť by okrem neho niesla ďalšia osoba (partner, rodič, potomok). Pôžička sa uzatvára priamo za prítomnosti notára, ktorý vystupuje v pozícii štátneho orgánu. Za jeho službu zaplatíte poplatok do 20 €, čo je v prípade niekoľkotisícových pôžičiek zanedbateľná čiastka.

Ako postupovať, keď si dlžník neplní povinnosti?

Pokúste sa komunikovať s dlžníkom a zistiť čo najviac o jeho aktuálnej situácii. Môžete sa pokúsiť nájsť s dlžníkom vhodné riešenie - napríklad že po dobu troch mesiacov bude akceptovať znížené splátky alebo že počas tejto doby dlžník nebude dlh splácať, a následne po skončení dohodnutej doby bude ďalej pokračovať v platení dohodnutých splátok.

Ak dohoda nie je možná, jediná možnosť je vymáhať dlh súdnou cestou, a tak zabezpečiť splácanie dlhu.

Ak dlžník nekomunikuje a nemá záujem vrátiť peniaze, je možné problém riešiť aj vymáhaním. Pohľadávku môžete predať - prídete síce o časť peňazí, ale aspoň získate väčšiu časť naspäť.

Anketa

U koho si požičiavate najviac/najčastejšie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok