Deti do 15 rokov už môžu mať občiansky preukaz. Bez fotografie

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 6. 2020
Vedeli ste, že od decembra 2019 môžu rodičia žiadať o občiansky preukaz pre deti do 15 rokov?
Deti do 15 rokov už môžu mať občiansky preukaz. Bez fotografie

Zdroj: Shutterstock

Aj deti už môžu mať občiansky preukaz a cestovanie s nimi tak bude lacnejšie - nemusíte im kupovať drahší cestovný pas. Preukázať ním môžete ale dieťa aj u lekára, čím sa v budúcnosti dostane do elektronickej zdravotnej dokumentácie. Platí to aj pre dôchodcov nad 60 rokov, aj pre bábätká.

Detský občiansky preukaz vybavuje zákonný zástupca dieťaťa na hociktorom oddelení dokladov a rovnako si ho môže nechať doručiť na zvolené oddelenie dokladov najbližšie k bydlisku, prípadne za poplatok aj kuriérom domov. 

Osoby mladšie ako 15 rokov (s trvalým pobytom na Slovensku) budú mať občianske preukazy ale bez podoby tváre. Tieto im vydá Ministerstvo vnútra SR z úradnej moci, na základe údajov, ktoré sú v Registri obyvateľstva. Na občianskom preukaze teda nebude fotografia ani podpis. Bude však mať elektronický čip.

O občiansky preukaz pre dieťa do 15 rokov požiadalo za prvý mesiac vyše 2882 občanov. Vydávanie dokladov však potom stopla korona-kríza.

Občiansky preukaz pre deti do 15 rokov sa okrem spomínanej platnosti neodlišuje od štandardného občianskeho a neobsahuje žiadne údaje navyše. Pri deťoch, ktoré ešte nezačali školskú dochádzku, nemusí obsahovať podpis, keďže sa ešte podpísať nedokážu.

 

občiansky preukaz pre deti do 15 rokov

Zdroj: Redakcia Finance.sk

Lacnejší ako pas

Správny poplatok za vydanie občianskeho preukazu, ktorý slúži ako cestovný doklad je 4,5 eura, pričom predchádzajúca suma za vydávanie detského pasu do 6 rokov bola 8 eur. 

Nová legislatíva prináša aj ďalšie zmeny. Do občianskeho preukazu je možné zapísať údaj o ťažkom zdravotnom postihnutí, či poznámku, že jeho držiteľ je sluchovo alebo zrakovo postihnutý. Ťažko zdravotne postihnutým občanom a tiež občanom starším ako 60 rokov sa občiansky preukaz vydáva bezplatne. 

Preukaz sa bude vydávať do šiestich rokov na dva roky, od šiestich rokov do 15 rokov s platnosťou na päť rokov. 

Polícia podľa ministerstva vyjde v ústrety aj osobám, ktoré sa starajú o postihnuté osoby – mobilné pracoviská na podávanie žiadostí o vydanie občianskeho pasu môžu dochádzať nielen k občanom pripútaným na lôžko, ale napríklad aj k psychicky chorým ľuďom.

Od roku 2022 bude identifikácia čipom jediný spôsob ako nazrieť do zdravotnej karty.  Na identifikáciu u lekára sa dá do konca roka 2021 využiť preukaz poistenca a rodné číslo.

Jednoduchšie cestovanie a pobyt v zahraničí

Od decembra 2019 môžu na cestovanie v krajinách EÚ a niektorých ďalších krajinách, ako napríklad Švajčiarsko, Nórsko, Srbsko, Čierna Hora, používať maloleté osoby občianske preukazy ktoré sa na tento účel budú vydávať s rovnakou platnosťou ako pri pasoch. Deťom do 6 rokov s dvojročnou platnosťou, deťom do 15 rokov s päťročnou platnosťou.

Súčasťou novely zákona je aj ďalšia významná zmena, ktorú privítajú najmä slovenskí občania dlhodobo žijúci a pracujúci v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku.

Títo už môžu požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov a aj priamo na našich zastupiteľských úradoch o občiansky preukaz.

V doklade budú mať uvedené miesto ich pobytu v zahraničí a tiež skratku štátu, v ktorom žijú, a to na základe predloženého potvrdenia o evidovanom pobyte vydané úradom v zahraničí. Za jeho vydanie zaplatia 4,50 eur.

Vo všetkých prípadoch pôjde, samozrejme, o elektronické doklady, aktivované bezpečnostným osobným kódom /BOK/, ktoré bude možné využiť v elektronickej komunikácii.

Elektronické občianske preukazy, ktoré MV SR vydáva od decembra 2013, má v súčasnosti viac ako 3 milióny občanov. Kto dosiaľ disponuje starším typom dokladu bez čipu, môže požiadať o elektronický po novom bezplatne – dosiaľ to bolo za štandardný poplatok 4,50 eura. „Zámerom je urýchliť penetráciu elektronických dokladov medzi občanmi“ uvádza Ministerstvo vnútra.

Anketa

Prečo si potrebujete vybaviť nový občiansky preukaz?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok