Choroba či úraz v zahraničí: ako postupovať?

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 7. 2020
Počas dovolenky často žijeme intenzívnejšie, športujeme, relaxujeme a robíme veci, na ktoré počas roka nemáme čas. Čo robiť v prípade, že sa na dovolenke zraníte, ochoriete alebo prídete k úrazu?
Choroba či úraz v zahraničí: ako postupovať?

Zdroj: Shutterstock

Dovolenka v zahraničí vo väčšine prípadov dopadne dobre a vy odchádzate domov spokojní, oddýchnutí a odhodlaní opäť v plnej sile do pracovného života. Niektorým sa však v zahraničí „pošťastí“ alebo prídu k nejakému úrazu. Vedeli ste, že počas štatistík ľudia pri dovolenke v zahraničí najčastejšie hľadajú pomoc u zdravotníkov kvôli tráviacim ťažkostiam, alergiám, dermatitídam, infekciám dýchacích ciest a rôznym poraneniam, či zlomeninám rúk a nôh? Teda aspoň také štatistiky boli pred koronou. 

Občania Európskej únie majú výhodu

Ak sa vám stane, že neočakávane ochoriete alebo sa zraníte počas vášho dočasného pobytu v zahraničí, počas dovolenky, ale aj služobnej cesty či štúdia, máte ako občan Európskej únie nárok na akékoľvek lekárske ošetrenie, ktoré nemôže počkať do vášho návratu domov. Máte rovnaké práva na zdravotnú starostlivosť ako poistenci krajiny, v ktorej sa nachádzate.

Pre tento prípad je dobré stále nosiť pri sebe európsky preukaz zdravotného poistenia. Je fyzickým dôkazom toho, že ste poistený v krajine Európskej únie a zjednoduší proces platby a náhrady výdavkov.

Nemáte európsky preukaz? Aj tak vás musia ošetriť alebo poskytnúť nevyhnutnú zdravotnícku pomoc. Platí to aj v prípade, že ste navštívili súkromné zdravotnícke zariadenie. Môže sa stať, že zaň budete musieť zaplatiť vopred a vaše výdavky si necháte preplatiť po návrate domov. Ak máte cestovné poistenie, takéto poistenie často kryje liečebné náklady a náklady spojené s ošetrením, nevyhnutnou návštevou lekára a pod.

Európsky preukaz zdravotného poistenia získavate automaticky k vášmu zdravotnému poisteniu. Poisťovne ho vydávajú bezplatne a najčastejšie sa nachádza na druhej strane vašej poisteneckej karty, ktorú bežne nosíte v peňaženke. Ak takýto preukaz nemáte, môžete si ho nechať vystaviť osobne, telefonicky, či e-mailom. Európsky preukaz vám vystavia maximálne do 30 dní odo dňa podania žiadosti a platí 10 rokov.

 

Vieto o všetkých výhodách európskeho preukazu poistenie?

  • nárok rozsahu zdravotnej starostlivosti nie je obmedzený maximálnou finančnou čiastkou
  • nárok nie je obmedzený na choroby vyskytujúce sa u poistenca po prvý raz pri pobyte v inom členskom štáte, vzťahuje sa aj na chronické ochorenia
  • ak trpí osoba chronickým ochorením, vyžadujúcim pravidelnú starostlivosť napr. dialýza, je potrebné, aby si pacient pred vycestovaním dohodol jej poskytnutie so zahraničným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Poisťovňa mu môže byť pri tom nápomocná
  • poskytovatelia napojení na verejný systém zdravotného poistenia v iných členských štátoch únie sú povinní nárok na základe EPZP uznávať

Ktoré náklady nepokrýva európsky preukaz?

  • záchranné služby
  • horskú záchrannú službu
  • prevoz zo zahraničia domov do SR v prípade vážneho ochorenia alebo úrazu
  • náklady pri ošetrení v zdravotníckom zariadení a u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí nie sú napojení na miestny systém verejného zdravotného poistenia
  • náklady na plánované ošetrenie v inej krajine Európskej únie
  • stratu alebo krádež majetku

Ak je to nevyhnutné, musia vás ošetriť

Kompletný zoznam druhov lekárskej starostlivosti a liečby, na ktoré sa vzťahuje európsky preukaz zdravotného poistenia neexistuje. Všeobecným pravidlom takmer na celom svete je poskytnutie nevyhnutného ošetrenia alebo liečby, ktoré nie je možné odložiť až do návratu do domovskej krajiny.

Dôležité je vedieť, že v niektorých krajinách si za liečbu musíte zaplatiť. V niektorých krajinách sa napríklad platí za ošetrenie priamo u lekára alebo v nemocnici, zatiaľ čo v iných pacienti vôbec neprichádzajú do styku s finančnou stránkou ošetrenia.

Ak musíte za ošetrenie zaplatiť ihneď a nemôžete si to dovoliť, môžete požiadať o náhradu výdavkov vnútroštátnu inštitúciu a získať peniaze priamo počas vášho pobytu v danej krajine alebo o náhradu požiadať vašu zdravotnú poisťovňu po návrate domov. Vaše výdavky budú uhradené podľa pravidiel a sadzieb platných v krajine, v ktorej ste boli ošetrený.

Majte aj dobré cestovné poistenie

Pred odchodom na dovolenku sa nezabudnite poistiť. Dnes už to stíhate urobiť aj cestou na dovolenku. Môžete sa poistiť prostredníctvom svojho mobilného telefónu - SMS správou, cez mobilnú aplikáciu alebo jednoducho cez internet podľa inštrukcií tej ktorej poisťovne.

Cestovné poistenie kryje liečebné náklady, náklady spojené s úrazmi v zahraničí a pod. Vždy je však potrebné ošetrenie a liečebné náklady zaplatiť z vlastného vrecka a neskôr na základe bločkov požadovať od poisťovne dodatočne celkovú sumu - ak na ňu v zmysle vášho poistenia máte nárok.

Výška poplatkov, respektíve doplatkov v dovolenkovej destinácii, môže často nemilo prekvapiť. Napríklad náklady spojené s pomocou pri tráviacich ťažkostiach vás v obľúbenom Chorvátsku môžu vyjsť v priemere na 200 až 300 eur, v prípade Talianska až na 500 až 600 eur. Za ošetrenie zlomenej nohy v krajinách ako Bulharsko môžete zaplatiť aj viac ako 1000 eur, v Taliansku dokonca dvojnásobne viac. Ak k úrazu došlo pod vplyvom alkoholu, poisťovňa môže odmietnuť vyplatiť poistnú sumu. 

Pre každý prípad sa oplatí mať na dovolenke aj kreditku s dostatočným množstvom peňazí. Využiť môžete najmä bezúročné obdobie, ktoré trvá často 5-6 týždňov a peniaze na kartu vrátiť hneď po návrate domov a poistnom plnení.

Anketa

Poisťujete sa tesne pred dovolenkou alebo máte celoročné poistenie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok