Aké doklady potrebujete k vybaveniu detskej občianky alebo pasu

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 16. 7. 2020
Chystáte sa na dovolenku do zahraničia s deťmi? Aj oni potrebujú platné doklady. Často stačí občianka - áno i pre deti mladšie ako 15 rokov.
Aké doklady potrebujete k vybaveniu detskej občianky alebo pasu

Zdroj: Shutterstock

S platným pasom môže dieťa cestovať takmer po celom svete. V rámci európy, predovšetkým Európskej únie úplne postačí aj  občiansky preukaz. Ten už môžete zriadiť aj deťom mladším 15 rokov rokov.

Kam na cestovanie do zahraničia postačí "občianka"?

Detský občiansky preukaz je lacnejší ako pas. Ak cestujete s deťmi často za hranice Slovenska do Maďarska, Rakúska, Česka či Poľska, občiansky preukaz vám úplne postačí.  Navyše občiansky preukaz s čipom umožní využívať elektronické služby  a elektronickú komunikáciu s úradmi.

Tabuľka: Poplatky spojené s detským občianskym preukazom

Služba Poplatok v eur
Žiadosť o vybavenie nového detského občianskeho preukazu 4,50 €
Zmena a zápis nových údajov v občianskom preukaze 4,50 €
Žiadosť o vydanie detského občianskeho preukazu z dôvodu straty alebo odcudzenia 9 €
Žiadosť o vydanie detského občianskeho preukazu z dôvodu násilného odcudzenia, ak to bolo nahlásené príslušnému útvaru Policajného zboru 4,50 €
Žiadosť o vydanie občianskeho preukazu do 2 pracovných dní 24,50 € (29 € ak bol dôvod strata alebo odcudzenie)

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Kam vám na cestovanie postačí občiansky preukaz

Ak cestujete po Európe, väčšinou si vystačíte s občianskym preukazom a tak isto aj vašim deťom postačí detský občiansky preukaz.

Krajina Patrí do EU Patrí do Shengenského priestoru
Belgicko Áno Áno
Bulharsko Áno Nie
Cyprus Áno Nie
Česká republika Áno Áno
Dánsko Áno Áno
Estónsko Áno Áno
Fínsko Áno Áno
Francúzsko Áno Áno
Grécko Áno Áno
Holandsko Áno Áno
Chorvátsko Áno Nie
Island Nie Áno
Írsko Áno Áno
Litva Áno Áno
Lichtenštajnsko Nie Áno
Lotyšsko Áno Áno
Luxembrusko Áno Áno
Maďarsko Áno Áno
Malta Áno Áno
Nemecko Áno Áno
Nórsko Nie Áno
Poľsko Áno Áno
Portugalsko Áno Áno
Rakúsko Áno Áno
Rumunsko Áno Nie
Slovensko Áno Áno
Slovinsko Áno Áno
Španielsko Áno Áno
Švajčiarsko Nie Áno
Švédsko Áno Áno
Taliansko Áno Áno

Bez pasu len s občianskym preukazom môžete vycestovať aj do krajín mimo Európskej únie a Schengenského priestoru, konkrétne do Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Gruzínska, Macedónska, Moldavska či Srbska.  I tak sa však odporúča preukázať sa v týchto krajinách radšej pasom.

Schengenský priestor predstavuje oblasť bez vnútorných hraníc. Občania EÚ sa tu môžu pohybovať voľne a hranice prechádzať bez kontroly. Dnes zahŕňa takmer všetky štáty EÚ a niektoré pridružené krajiny.

 

Čo potrebujete k vybaveniu detského pasu

Kým občianske preukazy sa vydávajú s čipom, cestovné pasy sa vydávajú s biometriou (s odtlačkom prsta, s podobou tváre.) Detské cestovné pasy odtlačok prsta mávajú nasnímaný až od 12 rokov veku a do pasu sa podpisujú až deti schoné sa podpísať (vo veku 6 až 8 rokov). Podľa veku dieťaťa je rozdielna nielen cena detského pasu ale aj dĺžka jeho platnosti. Cestovné pasy deťom vo veku do 6 rokov sa vydávajú s platnosťou na 2 roky, potom na 5 rokov.

Tabuľka: Poplatky spojené s detským občianskym preukazom

Služba Poplatok v eur
Žiadosť o vydanie cestovného pasu u detí mladších ako 6 rokov
do 30 dní 8 €
do 10 pracovných dní 16 €
do 2 pracovných dní 24 €
Žiadosť o vydanie cestovného pasu u detí vo veku od 6 do 16 rokov
do 30 dní 13 €
do 10 pracovných dní 26 €
do 2 pracovných dní 39 €

Keď sa chystáte vybaviť dieťaťu cestovný pas potrebujete k tomu jeho rodný list a váš doklad (občiansky preukaz alebo pas zákonného zástupcu). Taktiež vezmite so sebou aj skôr vydaný cestovný pas, ak už dieťa malo pas predtým. Na vybavenie cestovného dokladu stačí jeden z rodičov, nie je potrebný súhlas druhého ani v prípade, že sú rodičia dieťaťa rozvedení.

Aké doklady potrebujete k vybaveniu detskej občianky alebo pasu

Zdroj: Shutterstock

Kedy potrebuje dieťa súhlas rodičov s vycestovaním do zahraničia

Chcete poslať vaše dieťa na dovolenku do zahraničia iba zo starými rodičmi, budete musieť k cestovným dokladom priložiť aj súhlas s vycestovaním. Kedykoľvek cestuje vaše dieťa mladšie 18 rokov veku do zahraničia bez zákonného zástupcu a je jedno či kvôli dovolenke, brigáde alebo návšteve rodiny, vystavte svojmu dieťaťu splnomocnenie na sprevádzanie dieťaťa.  Aj keď ho nie vždy po vás budú vyžadovať, určite ho majte po ruke spolu s ďalšími dokladmi - vyhnete sa tak prípadným problémom.

Toto splnomocnenie vystavte okrem slovenčiny aj v angličtine, prípadne aj v jazyku cieľovej či tranzitnej krajiny.  Kedže sa jedná o cudzojazyčný dokument, nepotvrdia vám ho na matrike, musíte sa "zájsť podpísať" k notárovi.

Údaje v splnomocnení musia byť o zákonnom zástupcovi (otec, matka) o dieťati a o osobe, s ktorou dieťa cestuje.  Tlačivo nájdete na stránkach Ministerstva zahraničných vecí, alebo si ho môžete stiahnuť do počítača aj z našich stránok: Splnomocnenie na sprevádzanie dieťaťa v slovenčine a v angličtine.

Anketa

Máte občiansky preukaz vždy so sebou?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok